A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2014. december - Pi élete

Pi élete
 
 Pi élete</div>
						<div>
							(2012) on IMDb
DVD 3668

„Fontos, hogy megfelelően zárjuk le a dolgokat az életben. Csak így lehet véget vetni valaminek. Különben bennünk rekednek szavak, amelyeket ki kellett volna mondanunk, de nem mondtunk ki, s a szívünket megbánás tölti el." (Yann Martel)
 
Ang Lee (Tigris és sárkány, Túl a barátságon) 4 Oscar díjjal kitüntetett alkotása a spanyol Yann Martel sokáig megfilmesíthetetlennek tartott sikerregénye alapján készült. Egy nagyvászonra álmodott moziélmény, Pi és Richard Parker története, mely egyértelműen a hit, a belső önkeresés, a küzdelem, a remény és az életigenlés filmje.

Pi családja úgy dönt, hogy felszámolják az állatkertjüket, és a válság sújtotta Indiából Kanada felé veszik az irányt. A teherszállító hajó, rakterében Patelék vadállataival, viharba kerül, a katasztrófát pedig csak Pi éli túl, majd 227 napon keresztül hánykolódik egy vérszomjas bengáli tigrissel összezárva egy aprócska mentőcsónakban a Csendes-óceánon.

Rögtön beszippant a fantasztikus látványvilág, a nagy kékség végtelensége, és átélhető közelségbe kerül az a bizonyos gyomorforgató hullámzás. Az előttünk pörgött képsorok magával rántanak minket, Pivel és Richard Parkerrel együtt himbálózunk a nyugodt kék vízen, majd rángatózunk, gyötrődünk, és végül elmerülünk a tomboló vihar fekete hullámaiban. Szinte érezzük a maró só hatását, a keserves éhséget, szomjúságot, a belülről fakadó félelmet és a végsőkig kitartó test és lélek közti küzdeni akarást. Hisz Pi végig önmagával küzd, saját lelkének mocskát söpri ki, mely olyan mélyre húzza, hogy nagyon nehéz újra felszínre bukkannia.

A megdöbbentő, megható befejezésnek köszönhetően, - melynek szimbolikáját akkor is értenénk, ha a végső képsorokban nem mutatná meg a rendező - önmagunk választhatunk, hogy a fantáziavilág Istennel és hittel teli világában vagy az embertelen realizmusban hiszünk.

A film után talán mi is tükröt tartunk önmagunknak, keresve saját sötét démonainkat, a bennünk rejlő tigrist. Lehet, hogy a hullámzó önvizsgálat során nem fog tetszeni, amit ott belül találunk. Talán sokat kell még harcolnunk, de megéri, és egy idő után partra szállhatunk, mindegy hol. Csak partra. Ahol immár „tigriseinktől” megtisztulva, szilárdan állhatunk. 
 
Látványos, egyedülálló, csöppet sem mindennapi, mély mondanivalót magában hordozó műremek a Pi élete, igazi mese a mesélésről.
Rengeteget tud adni az embernek, csak engedjük magunkat sodródni a hullámokkal. Egy biztos, ha az ünnepek alatt bárki közös családi mozizásra adja a fejét, a Pi életével nem nyúlhat mellé.  

A film és az alapjául szolgáló regény megtalálható a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.

Ajánlja: Boros Ferenc
 Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Vas Megyei Irodalmi Út
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-05-28 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap