A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2014. október - A Wall Street farkasa
A Wall Street farkasa
 

Az amerikai álom megvalósítása dollármilliókba göngyölve, majd nagy ívben kidobva a szemetesbe. Scorsese ezúttal a vígjáték és a bűnfilm elemeit elegyíti, az eredmény pedig helyenként már az abszurditás határát súrolja.
Az amerikai álmot sokan hajszolják, többen megpróbálták több-kevesebb sikerrel a vásznakon is bemutatni. Ezúttal minden idők egyik legnagyobb rendezője, Martin Scorsese (Taxisofőr, Dühöngő bika, Krisztus utolsó megkísértése, Nagymenők, Casino, Aviátor, Tégla) teszi mindezt. Scorsese a nyolcvanas és kilencvenes években brillírozott igazán, főként az olyan maffia- és alvilági történetei által, ahol a megrázó erejű felemelkedés- és bukástörténetek kerültek középpontba. 

Leonardo DiCaprio (Gilbert Grape, Egy kosaras naplója, Titanic, Aviátor, Kapj el, ha tudsz, Tégla, Viharsziget, Eredet, Nagy Gatsby) pedig korunk egyik legtehetségesebb és legsokoldalúbb színésze.
A 80-as évek fordulóján a fiatal Jordan Belfort tőzsdeügynöki ambíciókkal veti bele magát a hírhedt Wall Street sűrűjébe. A kezdetben szerény és becsületes fiú hamar rájön, hogy a gyors gazdagsághoz az erkölcsöket hátrahagyva kell megkerülnie a felállított szabályokat. Innen indult Jordan Belfort karrierje, aki a kilencvenes évek amerikai pénzügyi világának leghírhedtebb figurája lett. Belfort az 1987. október 17-én fekete hétfő néven elhíresült válság hamvaiból építette fel saját brókercégét, amely egy atombomba hatékonyságával gyűrte maga alá egész Amerikát. 26 éves korára heti 1 millió dollárral a zsebében kiáltják ki a Wall Street farkasának, aki hű falkájával elkölthetetlen pénzmennyiséget lop, csal és hazudik össze rövid idő alatt. Költekezésben pedig nincs hiány: luxuscikkek, a kukába szórakozásként dobált 100 dollárosok, fékevesztett partik, prostituáltak, temérdek kábítószer, iszonyatos mennyiségű, méregdrága alkohol. Minderre természetesen az FBI is felfigyel, de az elért amerikai álmot még kompromisszumok árán is nagyon nehéz feladni.  

A Wall Street farkasa egy nagyon őszinte életrajzi anyagból készült film, mely 3 órán keresztül beszippant minket a tőzsde züllött világába, ahol az érték a pénz, az alkohol, a szex, az orgiák, a szórakozás, a drog és végül a rombolás.
Leonardo DiCaprio belépett minden idők legjobb színészei közé, hisz itt ismét lubickol a szerepben, hol a pénztől megrészegült őrjítő vadállatként látjuk, hol drogtól túlfűtött gondolatokkal és ötletekkel feltöltődött vezetőként, hol pedig a szánalmas családi életét összekaparó férjként és apaként.

Pörgős dialógusok, abszurd, elborult jelenetek, kiváló szereplőgárda és rendezés, valamint jól eltalált zenék. Ez a szórakoztató, Martin Scorsese által rendezett életrajzi film egy energiától duzzadó hullámvasút egy olyan ember életéről, aki nemcsak megvalósította az amerikai álmot, hanem egy kokaincsíkkal együtt fel is szívta az orrába...


Leonardo DiCapriónak pedig már igazán kijárna az a bizonyos Oscar-díj. A tavalyi év egyik legnagyobb filmes dobása már nálunk is elérhető DVD-n, akárcsak a mozgókép alapanyagául szolgáló életrajzi regény.
 
Boros Ferenc
 


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Vas Megyei Irodalmi Út
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-06-05 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap