A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2014. augusztus - Holdfény királyság
HOLDFÉNY KIRÁLYSÁG

Wes Anderson 2012-es filmje a nyári cserkésztáborok világába repít vissza minket. A rendező nem tett mást, mint fogta a klasszikus ifjúsági regényeket (Verne, Scott, Twain) illetve a legalapvetőbb kamaszfilmes témákat és toposzokat (gimnázium, nyári tábor, családi utazás, felnőtté válás), jól összegyúrta őket, végül meghintette saját egyedi látásmódjával, így az ismert alapanyagokból összetéveszthetetlenül sajátos látomás született. Wes Anderson rendezéseihez (Tenenbaum, Fantasztikus Róka Úr, Édes vízi élet, Grand Budapest Hotel) nem kell más, mint egyfajta látásmódra való érzékenység, a társadalmunk kívülről való szemlélése, illetve a groteszk humor szeretete.

Ahogy a múlt hónapban ajánlott a Nyár királyai című alkotás, így a mostani filmünk is a coming of age műfajába tartozik. A coming of age történetek főhősei a legtöbb esetben tini korban lévő fiúk néha lányok, akik a cselekményben a felnőtté válás rögös útjára lépnek. A lázadás során számos kalandba keveredett fiatalok a film végére olyan pozitív vagy épp negatív élményekkel gazdagodnak, amelyek elindítják őket a szabadsággal, valamint felelősségvállalással is járó nagykorúság felé.


Jelen alkotásunkban 1965-ben, egy New England-i kis szigeten járunk. Az itt található nyári cserkésztáborból szökik meg a nem túl közkedvelt, 12 éves, kissé magának való, de annál találékonyabb Sam (Jared Gilman). A szökés mögött pedig nem áll más, mint a nagybetűs NŐ, pontosabban egy kislány Suzy (Kara Hayward), akivel csak egyszer találkoztak, egy bizarr színházi előadáson, és az óta szüntelen leveleznek. Közösen határozzák el, hogy nem törődve a felettes hatalom - család, cserkészség - támasztotta korlátokkal, együtt hagyják maguk mögött a szeretet nélküli közeget, hogy egy kis közös időt nyerve meghallgassák, megértsék és segítsék egymást. Messzire nem tudnak jutni a szigeten, de nagy vihar közeleg, így a „kissé elborult” helyi rendőrkapitány (Bruce Willis), az aggódó ügyvéd szülők (Bill Murray, Frances McDormand), a „dilis” táborvezető (Edward Norton) és a cserkésztábor résztvevői, valamint a kis sziget minden használható lakója is a keresésükre indul.

Minden adva van tehát a rendező káprázatos és teljesen egyedi látásmódjával megfűszerezett játékos varázslathoz: 60-as évek, egy képzeletbeli kis sziget, cserkészek, árvaság, gyerekszerelem, pubertáskori problémák, lázadás, a társadalomtól való menekülés, kívülállás, különlegesség, megértésre vágyakozás, szeretetéhség, illetve a gyermek- és felnőttkor teljes összemosódása. A filmben a gyermeki fantáziavilág keveredik az unalmas hétköznapok gondjaival, így állítva görbe tükröt a társadalom felnőttjei és egyes intézményei elé. Rávilágít a felnőtt világ szabályainak merevségére és néha működésképtelenségére, középpontba helyezi azt a kis időt, ami a másik ember megismeréséhez és megértéséhez szükséges lenne. 
 
A gyerekszereplők messze a hátukon viszik a filmet, mellettük a nagy sztárok (Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Francis McDormand, Tilda Swinton) csak asszisztálva sziporkáznak a rájuk szánt karakterek bőrében.
Vicces, aranyos, megható, keserédes jelenetek váltakoznak bájos, melegséget árasztó hangulattal vegyülve, fülbemászó dallamvilággal megerősítve. Végletekig aprólékosan kidolgozott csodaszép látványvilág, markáns stílusjegyek, fanyar humor, felejthetetlen karakterek, nosztalgiahangulat. Minden benne van, ami egy nagybetűs FILMBE kell! Az eddigi legszimpatikusabb átmenet a szerzői és a kommersz alkotások között. Igazi csemege!

http://www.youtube.com/watch?v=VWXbhSMVPb0
 
                                                                                                                  Boros Ferenc


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-12-01 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap