A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Könyvtárhasználat és szolgáltatások
Emeletről emeletre
Könyvtárhasználat
Szolgáltatások A-Z
Térségi szolgáltatások
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
Szolgáltatások hátránnyal élőknek
Esélyegyenlőségi program

A Berzsenyi Dániel Könyvtár minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja az esélyegyenlőség érvényesülését szolgáltatásai igénybevételében.
Az olvasószolgálat munkatársai által működtetett program hatóköre kiterjed valamennyi fizikai és szociális hátránnyal élő csoportra. A könyvtár szolgáltatásai igénybevételének megkönnyítésére kedvezményeket állapítottunk meg.
A szolgáltatásokat önállóan igénybevevők térítésmentes beiratkozásban részesülnek, mely kedvezmény magában foglalja a fényképes igazolványt és a 12 hónapra szóló olvasójegyet.
A fogyatékkal élőket ellátó szociális intézmények, önsegítő csoportok, a nyugdíjasok és a hátránnyal élők szervezetei a könyvtárral kötött együttműködési megállapodás értelmében jogosultak a csoportos kölcsönzésre és tagjaik ingyenes alapfokú számítógépkezelői vagy internet használói tanfolyamon vehetnek részt.
Az igénylők számára házi kölcsönzés szolgáltatást végzünk, ami a dokumentumokon túl magában foglalja a hangzó anyagok lejátszásához szükséges eszközök átengedését is.
Előadótermeinket térítésmentesen engedjük át kulturális rendezvényeik, megbeszélések, termék- és eszközbemutatók céljára. Igény szerint a fogyatékkal élőket ellátó intézményekben, klubokban ingyenes előadásokat, felolvasásokat tartunk.

Házi kölcsönzés
Azoknak az olvasni szerető szombathelyieknek, akik egészségügyi okok miatt nem tudnak személyesen eljutni a könyvtárba, havi rendszerességgel könyvtárosok viszik házhoz az igény szerinti olvasni- illetve hallgatnivalót: könyveket, zenei, szépirodalmi CD-ket, magnókazettákat.
A házi kölcsönzésben résztvevők számára a könyvtári beiratkozás ingyenes. A szolgáltatást bárki igényelheti telefonon (94-513-540), vagy hozzátartozója által, személyesen a könyvtár olvasószolgálatánál.

Szolgáltatások vakoknak és gyengénlátóknak
A könyvtárunkat felkereső látássérült olvasóinknak hangoskönyvek- és eszközök kölcsönzését, vakbarát számítógépet használatát kínáljuk.
 
hangoskönyv a nyomtatott könyv felolvasása; megjelenési formája valamilyen hanghordozó. Eredendően magnókazetta formátumban készültek; ma audio CD-n és MP3-as formátumban is egyre nagyobb a kínálatunk.
hangoskönyvek a zenemű- és médiatárban találhatók. Vakok és gyengénlátók számára a kölcsönözhető dokumentumok darabszáma nem korlátozott.

 
vakbarát számítógép a zenemű- és médiatárban található. Erre a gépre egy „Jaws for Windows” nevű képernyő-felolvasó programot telepítettünk, melynek segítségével a vakok és gyengénlátók is használhatják a számítógépet, illetve az internetet.
Ezen a gépen hallgathatók a Magyar Elektronikus Könyvtár művei és hangoskönyvei is. A számítógép és az internet használata a vakok és gyengénlátók számára ingyenes.

 


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Vas Megyei Irodalmi Út
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-06-02 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap