A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
Fejlesztések az EU támogatásával
Fejlesztések az Európai Unió támogatásával 
"A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében" - „Tudásdepó-Expressz”
TÁMOP-3.2.4.A-11/1-2012-0045
Partnerségben a Szombathelyi Műszaki Szakképző iskolával
A projekt címe: A Berzsenyi Dániel Könyvtár nem formális képzést támogató szolgáltatásainak fejlesztése
Tartalma:
a könyvtár elektronikus katalógusának mobil eszközökre való alkalmazása, a Vasi Digitális Könyvtár fejlesztése kisadatbázis modullal, retrospektív katalóguskonverzió, szövegértés fejlesztés partnerségben a Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskolával

Futamideje: 2013. január 1 - 2014. január 31.
A támogatás összege: 20 249 284 Ft 
„Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra fejlesztése" – „Tudásdepó-Expressz”
TIOP-1.2.3/09/01-2009-0021
A pályázat címe: A Vas Megyei Könyvtári Portál közkönyvtári alapjainak létrehozása a tudástartalmak megosztása érdekében, és a Berzsenyi Dániel Könyvtár informatikai fejlesztése oktatási-képzési szerepének erősítése
A BDK projektje négy részből tevődik össze: 1. A Vas Megyei Könyvtári Portál közkönyvtári alapjainak létrehozása (későbbi fejlesztési lehetőség esetén más nyilvános könyvtárak bevonásának szándékával) 2. A BDK központi könyvtárában informatikai fejlesztés szolgáltatások bővítése céljából (helyismereti aprónyomtatványok digitalizálásához, Internet hozzáférés bővítéséhez) 3. A virtuális térben 24 órás hozzáféréssel elérhető digitális adatbázis (Vasi Digitális Könyvtár) fejlesztése bővített felhasználói keresési lehetőségekkel és külső rendszerek adatgyűjtését biztosító interfésszel (OAI PMH) 4. A nyilvánosság biztosítása az EU pályázatok elvárásai szerint

Tartalma:
a.) Térségi (megyei és kistérségi) szolgáltatásokat nyújtó IKT infrastruktúra fejlesztés, amely egyúttal az országos könyvtári rendszerhez való kapcsolódást is biztosítja:
A megyei könyvtár szerverek és szünetmentes tápegységek beszerzését tervezi a Vas Megyei Könyvtári Portál üzemeltetéséhez, továbbá hogy helyismereti gyűjteményének aprónyomtatvány tárából 2013-ig 20000 darabot (63500 plakát és kisnyomtatványból a használat gyakorisága szerint válogatott rész) digitalizáljon, és lehetőségei szerint folytassa történeti vonatkozású értékes állományának elhelyezését a Vasi Digitális Könyvtárban, melyben jelenleg 14 történeti forrás, közel négyezer oldala nyert elhelyezést.
b.) Nyilvános könyvtári Internet szolgáltatás bővítése: A tervezett 2 PC a központi könyvtár földszintjére kerülne. Reggel 8-tól este 7-ig ingyenes, de kötött idejű („Express-Internet)” hozzáférést biztosítana közérdekű információkhoz és gyors kommunikációhoz. Egyúttal tovább javítva a mozgásukban korlátozott látogatók gyors információszerzését.
A fenti hardver (szerverek és PC-k) üzemeltetéséhez és rendszerbe állításához tervezzük a szükséges operációs rendszerek beszerzését. A megyei portál közös lekérdező felületét új portál szoftver (katalógusok közös keresőrendszere, könyvtárközi kölcsönzés elektronikus dokumentumküldő funkcióval, együttes workflow-felület) biztosítja majd, melyhez az OLIB és a városok által használt NetLib/Szikla (Osztott Közös Katalógus adatbázis szerver-kezelő szoftver és lekérdező modul) szolgáltat adatokat. Az aprónyomtatványok kezelését az új keresőfelülettel és interfésszel ellátott Vasi Digitális Könyvtárban (VDK) tervezzük. CorellDraw képszerkesztő a VDK szolgáltatásait támogatja.
c.) A fogyatékkal élők lehetőségeit javító tervek: A BDK épülete a kerekesszékes és nehezen mozgó látogatók számára akadálymentes. A látássérültek a zeneműtárban képernyő felolvasó programmal ellátott számítógépet használhatnak (Jaws for Windows), a csökkent látókat különböző méretű nagyítók segítik. Hiányoznak a siketek és nagyothallók könyvtárhasználatát támogató berendezések (induktív hurkos rendszer és erősítő), amelyet az előadóterembe tervezünk beépíttetni. Intézményünkben gyakorta tartja rendezvényeit a siketek és nagyothallók helyi szervezete. A fejlesztéssel nyilvános rendezvényeink látogatására is lesz lehetőségük.
 
Az elnyert támogatás összege: 12 000 000 Ft
Futamidő: 2010. 04.01 - 2011. 03. 31.
Projektmenedzser: Pallósiné Dr. Toldi Márta PhD
Projektasszisztens: Németh Tiborné Takács Hajnalka
Gazdasági felelőse: Varjuné Gergácz Katalin


A Projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.
„A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében” - „Tudásdepó-Expressz” 
TÁMOP-3.2.4/08/1-2009-0031
A pályázat címe: Vas megyei könyvtárak formális és informális tanulást támogató szolgáltatásainak összehangolt fejlesztése
A Berzsenyi Dániel Könyvtár vezette konzorcium tagjai és elnyert támogatásuk:
  Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Kresznerics Ferenc Könyvtára (Celldömölk): 9 500 820 Ft
  Petőfi Sándor Művelődési – Sportház és Könyvtár (Csepreg): 5 952 108 Ft
  Művelődési Otthon és Könyvtár (Répcelak): 5 049 010 Ft
  Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár (Sárvár): 6 808 740  Ft
  Szombathelyi Siker Könyvtár Alapítvány (Szombathely): 4 608 052 Ft
  Oladi Általános Művelődési Központ Művelődési Háza és Könyvtára (Szombathely): 4 983 800 Ft
  Művelődési Ház és Könyvtár (Hegyfalu): 3 265 541 Ft

A BDK projektjének tartalma, a nyilvános könyvtári és a Vas megyei közkönyvtári hálózati szolgáltatások együttes fejlesztésére:

1. A kiválasztott célcsoportok olvasáskultúrájának fejlesztését, a könyvtári kapcsolatok bővítését, a szolgáltatások népszerűsítését, új társadalmi csoportok bevonását célzó olvasásnépszerűsítő helyi programok, kampányok megvalósítása.
Kiemelt célcsoportok:

  • A. iskoláskorúak
    • a) 10-14 éves korig
    • b) 14-18 éves korig
  • B. roma etnikum

- mindkét célcsoportnak egységes, integrált többfordulós „Könyvhódító” elnevezésű, Vas  megyében egységes programsorozat megvalósítása
- gyermekkönyvtáros műhely, valamint egy ifjúsági munkacsoport kialakítása.

2. Az állomány lehetőleg teljes körű, elektronikus feltárása, s a rekordoknak a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében megvalósuló Vas Megyei Könyvtári Portállal létrejövő egységes lelőhely-nyilvántartás közös keresőfelületén, a nyilvánosság számára elérhetővé tétele, továbbá a Berzsenyi Dániel Könyvtár állományából MOKKA feltöltés is.

3. A szolgáltatások népszerűsítése érdekében a könyvtár honlapjának többnyelvűvé alakítása. A gyermekkönyvtári honlap megújítása.

4. A szakma, valamint az olvasók tájékoztatásának, tájékozódásának segítésére egy Vas megye városi könyvtárait bemutató PR kiadvány szerkesztése és megjelentetése.

5. A szolgáltatások igénybevételét, hatékonyságát mérő minőségbiztosítási és minőségfejlesztési módszerek kidolgozása, minőségbiztosítási kézikönyv elkészítése, melynek standardizált formáját az együttműködésben résztvevő könyvtárak a helyi sajátosságoknak megfelelően alakíthatják, felhasználhatják.

6. Az intézményi akkreditáció, valamint a projekt keretében megvalósuló képzésekhez (kommunikáció, konfliktuskezelés, stb.) az akkreditáció megszerzése.

Az elnyert támogatás konzorciumi szinten: 86 198 558 Ft, BDK részére: 46 030 487 Ft
Futamidő: 2010. 03. 1. – 2012. 02. 28.

Projektmenedzser: Pallósiné Dr. Toldi Márta PhD
Projektasszisztens: Németh Tiborné Takács Hajnalka
Gazdasági felelőse: Varjuné Gergácz Katalin


A Projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.
 
Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2021-01-19 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap