Vakbarát változat |
Betűméret

Kashiwai Hisashi: A Kamogava kifőzde

Aki olvasta Kavagucsi Tosikadzu nemrégiben megjelent Mielőtt a kávé kihűl (legutóbb: 202207138) című regényét, az már bepillanthatott abba a mesebeli világba, amelyet a japán írók különös tehetséggel varázsolnak elő, szinte a semmiből. Abban a történetben egy kávéház volt a kiindulópontja a szürreális eseményeknek, most pedig egy kiotói mellékutcában működő étterem áll a történetek fókuszában. A kifőzde azonban semmilyen közösségi portálon nem hirdeti magát, így aztán aki már hallotta hírét, az is csak hosszas nyomozás után képes felderíteni, hol van ez a hely és hogyan lehet oda eljutni. A vendéglőt az édesapa, Nagare és a lánya, Koisi vezetik, s azért különleges a főztjük, mert arról biztosítják a hozzájuk betérőket, hogy felkutatják és elkészítik azokat az ételeket, amelyeket valamikor már evett az illető. A gondot az okozza, hogy az étkezni vágyók többsége alig emlékszik már ezekre a valamikor jó ízzel elfogyasztott ételekre, a varázslat éppen az, hogy az édesapa és a lánya néhány emlékfoszlányból képesek újra megalkotni ezeket a gasztronómiai remekeket. A „bűbáj” pedig abban rejlik, hogy az ételek által a vendégek fel tudják eleveníteni emlékeiket, és ezek a múltbeli események elvezethetnek oda, hogy a jelenben megtalálják a boldogságot. Hat történet, hat ember életútja, amely látszólag nem kapcsolódik egymáshoz, azonban a szerző mesteri meseszövése, ahogyan ez már a japán regényekben lenni szokott, végül egybefonja a szálakat… A „gasztroregény” szereplőinek nyomozása során értékes és csodás történetek kelnek életre emlékekről, továbblépésről és újrakezdésről. / Forrás: www.kello.hu

Jelzet: K 23
 

2024. március 25.