A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Könyvtárhasználat és szolgáltatások
Emeletről emeletre
Könyvtárhasználat
Szolgáltatások A-Z
Térségi szolgáltatások
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
Helybenhasználat
Audiovizuális szolgáltatás
A Zenemű- és médiatárban, kellemes környezetben lehetőség van a hangzó dokumentumok helybenhallgatására. A kölcsönözhető és a nem kölcsönözhető hangzó anyag egyaránt meghallgatható. Az olvasó választhat, hogy önállóan, vagy könyvtárosi segítséggel szeretne zenét hallgatni. Az önálló hallgatáshoz 2-2 CD lejátszó és kazettás magnó áll az olvasók rendelkezésére. A stúdió sarokban a könyvtárosi közreműködéssel (a könyvtáros kezeli a lejátszó készülékeket) történő zenehallgatáshoz kényelmes fotelek állnak rendelkezésre.

Az általános olvasóteremben lehetőség van a NAVA, a Nemzeti Audiovizuális Archívum használatára.
A Nemzeti Audiovizuális Archívum 2006 óta digitálisan rögzíti, feldolgozza és online hozzáférhetővé teszi a magyarországi közszolgálati csatornák és a legnagyobb lefedettségű kereskedelmi televíziók magyar gyártású műsorait. A gyűjteményt egy zárt hálózaton belül a nyilvánosság számra hozzáférhetővé teszik az ún. NAVA-pontokon keresztül; ilyen NAVA-pont könyvtárunk is.

Általános olvasóterem
A könyvtár második emeletén elhelyezkedő gyűjtemény az elmélyült tanulásra, kutatásra vágyóknak biztosít nyugodt környezetet és megfelelő eszközöket.

Itt állományunk nem kölcsönözhető részét találhatja meg: lexikonokat, kézikönyveket, enciklopédiákat, szótárakat, művészeti albumokat. Válogathat a legfrissebb szak- és tudományos folyóiratokból, és itt kérheti a korábbi évek számait.

Lehetőséget kínálunk munkájához az önálló anyaggyűjtésre interneten elérhető, ill. helyi hozzáférésű adatbázisokból. Az eligazodásban, szakszerű kereséssel könyvtáros segíti munkáját. Kérhet tájékoztatást, adott témában anyaggyűjtést, irodalomkutatást (utóbbit díjazás ellenében).

Hírlapolvasók
A földszinti hírlapolvasó regisztráció nélkül látogatható, itt elolvashatja a legfrissebb napilapokat és a legnépszerűbb magazinokat.
Az első emeleten a kölcsönözhető állomány mellett elhelyezett napilapok, hetilapok, színes magazinok széles választékát kínáljuk beiratkozott olvasóinknak.
Az olvasóteremben a legfrissebb szakfolyóiratok mellett lehetősége van raktárunkból azok korábbi számait is kérni. A gyermekeknek szóló folyóiratokat a gyermekkönyvtárban, a zenét kedvelőknek és a nyelvtanulóknak szóló folyóiratokat a zeneműtárban találhatja meg. A megyében megjelenő lapokat helyismereti részlegünkben olvashatja el.

Internet és PC használat
A könyvtár első emeletén található PC sarok ad lehetőséget szabad géphasználatra (internet, irodai programok, e-ügyintézés).
Beiratkozott olvasóinknak 100 Ft térítés ellenében három óra internet hozzáférést biztosítunk.
További gépidő 300 Ft/óra térítés ellenében vehető igénybe.
A térítéssel ill. térítésmentesen igénybevett szolgáltatást nem használhatják:
- törvénybe ütköző cselekményekre (adatok illetéktelen használata, módosítása, megrongálása, megsemmisítése),
- mások vallási, etnikai, politikai vagy más jellegű érzékenységét sértő, másokat zaklató tevékenységre.
A fentiek be nem tartása a szolgáltatásból történő kizárást vonja maga után.
Az általános olvasóteremben található számítógépeken helyi és interneten keresztül hozzáférhető adatbázisokban kereshetnek adott témában. A kereséshez tájékoztató könyvtáros segítségét is kérhetik.
A szerzői jogok betartásával adatbázisokból és az internetről az olvasó tulajdonában lévő, vagy helyben vásárolt adathordozóra letölthetők adatok, részletek. (Szoftver és teljes adatbázis letöltése tilos!) Nyomtatás költségtérítés ellenében az évente meghatározott térítési díj alapján igényelhető.

Intézményünk egész területén elektronikus katalógus-terminálok segítik az állományban való eligazodást.

Express Internet

Új szolgáltatás indul könyvtárunkban 2010. július 1-től a TIOP-1.2.3/09/1-2009-0021 kódszámú, „a Vas Megyei Könyvtári Portál közkönyvtári alapjainak létrehozása a tudástartalmak megosztása érdekében, és a Berzsenyi Dániel Könyvtár informatikai fejlesztése, oktatási-képzési szerepének erősítése” című pályázat támogatásával.

A földszinti fogadó térben elhelyezett számítógépen egy-egy alkalommal 15 percig lehet internetezni térítésmentesen.

Saját számítógép (laptop, notebook) használata, WIFI
A földszinti hírlapolvasóban, az első emeleti kölcsönzőtérben és az olvasótermekben saját, hordozható számítógéphez vezeték nélküli internetkapcsolatot biztosítunk.
Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Vas Megyei Irodalmi Út
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-06-02 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap