A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum és oldaltérkép Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
OPAC - Mobilra
Vasi Digitális Könyvtár
Vasi Könyvtári Portál
Városi fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
Gyakori kérdések

Milyen kedvezmények vehetők igénybe beiratkozáskor?

Ingyenesen iratkozhatnak be a könyvtárba a 16 éven aluli és a 70 éven felüli magyar állampolgárok, valamint a közgyűjtemények dolgozói, illetve a fogyatékkal élők, a házi kölcsönzést igénylők.

Kedvezményesen – az érvényes díj feléért – válthatnak olvasójegyet a diákigazolvánnyal rendelkezők, a nyugdíjasok, munkanélküliek, gyermekgondozási ellátásban (GYES, GYED, GYÁS) részesülők, továbbá a pedagógus igazolvány tulajdonosok. Az ingyenesen, ill. kedvezményesen beiratkozó olvasóinknak is -14 éves kor felett- 4 évre szóló fényképes igazolványt készítünk, melynek díja jelenleg 500 Ft. Beiratkozni nemcsak egy naptári évre lehet, hanem fél évre is, természetesen a kategóriának megfelelő díj feléért.

További kedvezmény, hogy az érvényes olvasójeggyel rendelkező könyvtárhasználók 100 Ft,- regisztrációs díj ellenében havi 3 óra internet használatra jogosultak.


Beiratkozás Szent Márton kártyával: A Szent Márton kártyával rendelkező szombathelyi lakosok, ill. szombathelyi felsőoktatási intézményben nappali tagozaton tanulók 20% kedvezménnyel válthatnak olvasójegyet a Berzsenyi Dániel Könyvtárban és fiókkönyvtáraiban. Aktív keresők és az egyéb kedvezményekre jogosultak is igénybe vehetik a 2014. július 1-től életbe lépő lehetőséget. A kedvezmény igénybevételéhez a kártya mellett a személyazonosságot igazoló fényképes dokumentum bemutatása is kötelező.
Születésnapi ajándékcsomag készíttetése Szent Márton kártyával: 
A kedvezményt azok a kártyatulajdonosok vehetik igénybe, akik érvényes olvasójeggyel rendelkeznek. Az alapcsomag árára 20% kedvezmény vonatkozik, így az alábbi kedvezményes ár szerint rendelhetők:

  • Kereskedelemben kapható karton mappában                      3000,-Ft        
  • 16 oldal + 1 fénykép bársonykötésben aranyozással          5000,-Ft
  • 16 oldal + 1 fénykép kartonkötésben aranyozással            4000,-Ft
  • CD formátum:                                                               3000,-Ft

Könyvtárközi kölcsönzéssel szeretnék hozzájutni egy tanulmánykötethez. Pontosabban ebből a kötetből egyetlen tíz oldalas írásra lenne szükségem. Hogyan jövök ki olcsóbban: a könyvet kérjem vagy a másolatot? Elektronikusan is kérhetem?
Az Országos Dokumentum-ellátási Rendszer (ODR) tagkönyvtárai összehangolt együttműködéssel teljesítik a más könyvtárakból érkező kéréséket. A könyv visszaküldésének postaköltsége az olvasót terheli. Az összeg függ a könyv súlyától, így levélként ajánlottan maximum 815 Ft-ba kerül. A másolat térítési díját a küldő könyvtár határozza meg, könyvtáranként eltérő összegben, és ebben az esetben is kell postaköltséget fizetni. Az elektronikus másolatért a könyvtárak általában nem kérnek térítési díjat egy általuk megadott lapszámig. De tudni kell, hogy az így megkapott dokumentum felhasználhatóságát a szerzői jogi törvény szabályozza. Jogszerûen arra van lehetőség, hogy a felhasználó a könyvtárban számítógépen megjelenítse a kapott elektronikus másolatot, elolvassa, kijegyzetelje azt. De nem módosíthatja, nem küldheti tovább, és nem másolhatja le.


Szükségem volna még a kikölcsönzött kötetekre. Milyen lehetőségem van a határidő hosszabbítására?
A kölcsönzés – amennyiben nincs előjegyzés az adott műre – egy alkalommal telefonon vagy személyesen meghosszabbítható. Elektronikus úton is lehetőség van hosszabbításra, de ehhez előzőleg a kölcsönzőpultnál jelszót kell igényelni. Videokazetta, DVD, elektronikus dokumentum nem hosszabbítható. A lejárati határidőt be nem tartó olvasók késedelmi díjat fizetnek az adott évre vonatkozó díjszabás alapján, ezért érdemes élni a hosszabbítás lehetőségével.


Az elektronikus katalógusban láttam, hogy megvan a könyvtár állományában egy mű, amelyre szükségem volna, de kölcsönzésben van. Hogyan juthatnék hozzá?
Az olvasó személyesen, a freszleg@bdmk.hu e-mail címen, vagy online módon előjegyzést kérhet a kölcsönzésben lévő dokumentumra. Elektronikus katalógusunkban (OPAC) a kívánt műre kattintva szoftverünk felajánlja az előjegyzés lehetőségét, ha valamennyi példányunk kölcsönzésben van. A művelet végrehajtásához érvényes olvasójegy és jelszó szükséges. A beérkezésről telefonon vagy e-mailben értesítést küldünk. Öt nyitvatartási napig visszatartjuk az előjegyzett dokumentumot, ez idő alatt kikölcsönözheti az erre igényt tartó olvasó. A szolgáltatás díja az adott évre szóló könyvtárhasználati díjszabásban megtalálható.

Nincs otthon internet-hozzáférési lehetőségem, a könyvtárban van-e mód ennek használatára?
Érvényes olvasójeggyel 100 Ft.- regisztrációs díj ellenében havi 3 óra internet használatra van mód, mely idő a kölcsönzőtér nyitvatartási idejében kötetlenül felhasználható. A fennmaradó időtartam 3 hónapig halmozódik, majd törlődik. Az Internet- és PC-sarok további használata (Office, böngészés, stb.) az érvényes díjtételnek megfelelő térítés ellenében történhet. Letöltéshez pendrive alkalmazása lehetséges.
Könyvtárunk Wi-Fi hozzáféréssel is rendelkezik, beiratkozott olvasóink a szolgálati terekben  saját eszközükkel térítésmentesen csatlakozhatnak a világhálóra.
A földszinti fogadó térben két db számítógép áll a használók rendelkezésére. Ezeken a számítógépeken egy -egy alkalommal 15 percig lehet  internetezni.


Korrepetálok egy diákot. A könyvtárban találok-e egy erre alkalmas helyiséget?
Intézményünkben a földszinten tanulószoba vehető igénybe – nyelvtanulásra, korrepetálásra. Ennek használata ingyenes, csak érvényes olvasójeggyel kell rendelkeznie mindkét félnek, tanulónak és tanárának egyaránt. A földszinti tanulószoba használatához az információs pultnál foglalhat időpontot.


Bérelhető-e a könyvtárban egy kb. 20 fős tanfolyam tartásához  terem?
A Berzsenyi Dániel Könyvtár több különböző méretű helyiséggel rendelkezik, amely bérbe vehető rendezvények lebonyolításához. Szükség szerint technikát tudunk biztosítani. A bérleti díjat az adott évre vonatkozó szolgáltatási díjak jegyzéke tartalmazza, az ügyintézés a gazdasági osztályon, ill. a titkárságon történik. További információk honlapunk  „Könyvtárhasználat és szolgáltatások ”menüpontjában olvashatók.

 


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Képgalériák
Archívum
Gyakori kérdések
Fórum/vélemény
Keresés a honlapon
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum és oldaltérkép | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2019-05-23 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap