Vissza normál nézetre  
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
Könyvtárunk
Könyvtárhasználat és szolgáltatások
Katalógusok
Adatbázisok
Kiadványok
Programok
Gyermekkönyvtár
Kezdőlap

!

  

Tisztelt Olvasóink!
Ezúton adunk tájékoztatást arról, hogy a Berzsenyi Dániel Megyei Hatókörű Városi Könyvtár a kialakult veszélyhelyzetre tekintettel megelőző intézkedésként a központi könyvtárban és a fiókkönyvtáraiban is
határidőket meghosszabbítjuk, késedelmi díjat nem fogunk felszámítani.
Megértésüket köszönjük!
Dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató / 2020. március 16.

#maradjotthon #olvassotthon
A Berzsenyi Dániel Könyvtár munkatársai pedig segítenek, hogy megtaláld a neked való online olvasnivalót.

A koronavírus okozta egészségügyi vészhelyzetre tekintettel a Berzsenyi Dániel Könyvtár előre nem látható ideig szünetelteti személyesen igénybe vehető szolgáltatásait, ám ebben az időszakban sem szeretnénk magukra hagyni hűséges olvasóink többezres táborát. Honlapunkon #maradjotthon #olvassotthon cím alatt szolgáltatunk friss információkat az otthonról elérhető könyvekről, filmekről, folyóiratokról, hasznos adatbázisokról, online könyvtári játékokról...


Bemutatjuk a Hévíz művészeti folyóiratot
Spiegler-Kutasi Nikoletta / 2020. április 1.


Ha azt kapnánk feladatul, hogy Hévíz város nevével kapcsolatosan szabadon asszociáljunk, szinte egyből a gyógyvíz, a fürdő jutna eszünkbe. 1992-ben azonban Hévíz Város Önkormányzata egy másik irányba is elkötelezte magát, ez pedig nem volt más, mint a kortárs irodalom. De vajon miért akar a gyógytaváról híres város a kultúra városává válni? Tudja meg ajánlónkból, amelyben az online is olvasható Hévíz folyóiratot mutatjuk be, amelynek ráadásul napokon belül érkezik a legfrissebb száma.
tovább olvasom>>>

Életünk - online is elérhető a 2020. januári szám
Spiegler-Kutasi Nikoletta / 2020. március 31.


Az Életünk lapszámoknál megszokhattuk, hogy nincsenek mereven elhatárolt rovatok, általában inkább van egy rejtett gondolatiság, egy tematika, ami köré gyűlnek a tanulmányok, kritikák, tárcák és regényrészletek, az egyes egységek között pedig a versek az átvezető elemek. Ezt a gondolati gerincet a januári számban talán az alábbi idézet tudná leginkább megragadni: „Ami igazán nehéz, az mindig a múltban van” (Szvoren Edina).
tovább olvasom>>>


Olvasd online! - 
Ottlik Géza: Hajnali háztetők
Waldinger Dóra / 2020. március 31.
 
Ottlik Géza legismertebb műve az Iskola a határon, mely Vas megyéhez, egészen pontosan Kőszeghez kötődik. Ezen kívül több esszéje, rövidebb regénye is elérhető a Petőfi Irodalmi Múzeum szervezetében működő Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) honlapján. Az egyik ezek közül a Hajnali háztetők című kisregénye.
A kisregény keretes szerkezetű: 1956-ban indul a történet, az Iskola a határonból ismert elbeszélőnk Bébé (Both Benedek) mesél egy régi ismerőséről, akiről készített egy festményt még tíz évvel ezelőtt. Régi iskolatársa, vetélytársa Halász Petár portéjáról van szó - Bébé visszaemlékezik a kapcsolatukra, a fiatalságukra, a szerelmeikre - az 1936-os évekre.
tovább olvasom>>>

Online tájékoztatás
Horváthné Kupi Ildikó / 2020. március 31.

A koronavírus okozta egészségügyi vészhelyzetre tekintettel a Berzsenyi Dániel Könyvtár személyesen nem látogatható, de 2020. március 31-től anyaggyűjtést vállal elektronikusan elérhető forrásokból – online olvasható dokumentumokat összegyűjtve.
Kérjük, kérését a kildiko@bdmk.hu címre küldje!

Ismeri-e?  MATARKA
Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisa

Szabó Csilla / 2020. március 30. 

Ha vizsgákra készül, szakdolgozatot ír, otthon tanul vagy egyszerűen csak mélyebben érdekli egy adott téma, gyorsan és egyszerűen kereshet a MATARKA online folyóiratcikk-adatbázisban, amely bárki számára ingyenesen elérhető az Interneten. Használata egyszerű, gyors, a szerkezete jól áttekinthető.
Az országos adatbázist 2002-ben hozta létre a Miskolci Egyetem, azóta folyamatosan bővül, főleg Magyarországon megjelenő tudományos folyóiratok cikkeinek böngészését teszi lehetővé. Jelenleg több mint 1800 folyóirat 2,5 millió cikkét tartalmazza, a cikkek 26 fő szakterületet fednek le. A MATARKÁ-t nagyon jól használhatóvá teszi, hogy a tartalmazott folyóiratcikkek egyre nagyobb hányada teljes szövegű, a feldolgozott folyóiratok saját honlapjáról megtekinthetők. A kereséshez több opciót ad meg: kereshetünk szavakra, választható gyors, részletes és teljes szövegű keresés, többféle szűkítési lehetőséggel. Már angol nyelven is! 

Bábszínházi programajánló gyermekeknek és gyermeklelkű felnőtteknekPalkó Andrea / 2020. március 30.

Facebook-oldalukon, ill. a Mesebolt YouTube-csatornáján.
A Budapest Bábszínház hetente egyszer, szombatonként 11 és 19 órakor ingyenesen, nem letölthető formában a színház YouTube-csatornáján az archívumából válogatott előadásfelvételeket tesz hozzáférhetővé.
A kecskeméti Ciróka Bábszínház, ez idő tájt Cirókarantén Bábszínház néven heti három alkalommal – hétfőn, szerdán és pénteken – a színház Facebook-oldalán a színészek önálló produkcióival jelentkezik, illetve a nézők vasárnap délelőttönként 10.30 órától online előadásokat láthatnak.
A győri Vaskakas Bábszínház – hogy a vészhelyzet alatt se maradjunk élmények nélkül – minden vasárnap 11 órakor elérhetővé teszi egy-egy előadásuk felvételét a közönség számára YouTube csatornájukon.
A Kolibri Színház Facebook-oldalán művészeik naponta egy-egy verssel, mesével, dallal jelentkeznek, illetve régebbi előadásokat is láthatunk a Kolibri Mobil Mesék sorozatban.
A babszinhaz.hu oldalon ingyenes bábfilmek, bábelőadások nézhetők, kicsiknek, nagyoknak egyaránt ajánlhatók.

Életünk  online is elérhető a vendéglátásról szóló lapszám
Bozzai Judit / 2020. március 27.

Az Életünk folyóirat elmúlt esztendőben megjelent számai közül kétség kívül a szombathelyi vendéglátás múltjával foglalkozó 9-10-es összevont lapszám volt a legnépszerűbb. A nyomdából érkezett példányokat hamar elkapkodták a helytörténet iránt érdeklődők és a kötet bemutatójára érkező vendégek. Most örömmel számolunk be arról, hogy már online is lapozgatható a sok-sok képből és szemelvényből összeállított anyag, amelyet a Berzsenyi könyvtár "kamrájában" talált alapanyagokből "főztek ki" a szerkesztők.
tovább olvasom>>> 

Litera, az irodalmi portál
Horváthné Kupi Ildikó /2020. március 27.

Amíg nem találkozhatunk kortárs íróinkkal a könyvtárban, s nem akarunk lemaradni az irodalmi élet híreiről sem, érdemes felkeresnünk a Literát, az irodalmi portált.
A több mint 17 éve létező portál naponta közzétett friss hírekkel, beszámolókkal, interjúkkal, videóriportokkal, kritikákkal segíti a kortárs magyar és külföldi irodalom megismerését. Állandó rovatok: Magazin, Irodalom, Média. Rendszeresen elolvashatjuk a hét versét, prózáját, megismerhetjük a hónap szerzőjét. A weblapon összeállítást találunk például Zoltán Gábor 60 éves születésnapjára, beleolvashatunk Krusovszky Dénes Hemingway szalvétája című új kötetébe, a Litera TV-n megnézhetjük Szabó T. Anna és Váli Dezső disputáját. A Litera Podcast egyik vendége Karafiáth Orsolya volt. Az Interjú rovatban Bódis Krisztát, a hetési Van Helyed Alapítvány létrehozóját kérdezték. A Galérián Bereményi Gézával sétálhatunk Valuska Gábor fotóit nézegetve.
Az újkoronavírus-járvány idejére megnyílt a Litera Tanoda. Segítik a távoktatásban részt vevő tanárok és diákok munkáját – összeállításokat tesznek közzé a tananyagban szereplő írókról. (Ady, József Attila, Móricz, Vörösmarty) Mese járvány idején címmel pedig történetmesélő sorozat indult a portál Facebook-oldalán: kortárs írók mesélnek naponta egy posztban és hetente a Literán. A harmadik alkalommal többek között Nádasdy Ádám és Bódis Kriszta írását olvashatjuk.

Olvasóvá nevelés egy gyermekkönyvtáros szemszögéből
Spiegler-Kutasi Nikoletta, Waldinger Dóra, Zsigri Mária / 2020. március 26.

Harmadik adásunkban a Berzsenyi Dániel Könyvtár egyik gyermekkönyvtáros kollégája, Zsigri Mária volt a vendégünk, aki az olvasásnépszerűsítés módjairól beszélt, személyes élményekkel. Aki meghallgatja az adást képet kaphat a gyerekkönyvtári munka sokszínűségéről; arról, hogy milyen olvasóvá nevelni könyvtárosként saját gyermekünket.  Az olvasásnépszerűsítéshez könyvet és honlapokat is ajánlunk, a további tájékozódáshoz. A téma a gyermekkönyvtári programokkal, gyermekkönyvtári munkával egy következő adásunkban folytatódik! Az összes adás itt található.

 

Bozzai Judit / 2020. március 25.

Az egyetemek kapui már több mint egy hete zárva vannak, de a hallgatói élet csak látszólag állt meg. A házi karantén falai között most is sokan bújják a könyveket, tanulnak a soron következő vizsgákra. Megbizonyosodhattunk erről több olyan olvasói levél nyomán is, amelyben az otthoni tanuláshoz kértek tőlünk segítséget. Erre az igényre reagálva hívjuk fel a figyelmet arra a gyűjteményre, amely a koronavírus-járvány idején szabadon hozzáférhető online szakirodalmi forrásokról tájékoztat. AElektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) oldaláról elérhető lista több mint 60 forrást sorol fel és a nemzetközi összefogásnak köszönhetően napról napra frissül, bővül. Ugyanitt a koronavírussal kapcsolatos, orvosok és egészségügyi szakemberek számára készült, szakirodalmi forrásokkal kapcsolatban is bárki tájékozódhat.

Horváthné Kupi Ildikó / 2020. március 24.

Magyar Elektronikus Könyvtár az OSZK online adatbázisa, közel 20000 dokumentumot tartalmaz – magyar nyelven. Magyar, illetve közép-európai vonatkozású, tudományos, oktatási vagy kulturális célokra használható dokumentumok kaptak helyet benne. Külföldi klasszikusok magyar fordításait is olvashatjuk (Rejtő Jenő művei, Ottlik Géza: Iskola a határon, V. Hugo: A párizsi Notre-Dame, Tamási Áron: Ábel a rengetegben), sőt kötelező olvasmányokat, hangoskönyveket is (358 művet) letölthetünk mp3 formátumban. (Gárdonyi: Egri csillagok, Austen: Büszkeség és balítélet)
tovább olvasom>>>


Olvasd online! - 
Hajnóczy Péter: A halál kilovagolt Perzsiából
Varga Dorottya / 2020. március 23.
 
Hajnóczy Péter (1942-1981) tragikusan rövid életét saját maga által gerjesztett legendák övezték történelmi eredetű nevének rejtélyességével, bizonytalan születési adataival és önpusztító életmódjával kapcsolatban is. Kortársai kivételes tehetségként tartották számon, az irodalomtörténetben pedig a hazai posztmodern irodalom egyik legjelentősebb megteremtőjeként kapott helyet Esterházy Péter és Nádas Péter mellett.
A halál kilovagolt Perzsiából című, 1979-ben megjelent kisregénye egy alkoholizmussal küzdő író kiúttalan harcát, kiszolgáltatottságát, önmagával szembeni, kétségbeesett vívódásait és a józanságra irányuló gyötrelmes próbálkozásait mutatja...

A Berzsenyi Dániel Könyvtár szolgáltatásai
Waldinger Dóra / 2020. március 20.


Mivel 2020. március 16-ától a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárnak is fel kellett függesztenie személyes szolgáltatásait a koronavírus-járvány megelőzése érdekében tett intézkedéseknek megfelelően, ezért a Hírlevél Plusz oldalán összegyűjtöttük, hogy milyen szolgáltatásokat lehet otthonról, online módon igénybe venni a könyvtár felületein keresztül.

Itt a nyelvgyakorlás ideje!
Waldinger Dóra / 2020. március 19.

Beiratkozott olvasóink regisztráció után otthonról is használhatják EBSCO adatbázisainkat, melyek közül most az eBook Public Library Collection, vagyis az elektronikus könyvek gyűjteményét szeretném a figyelmükbe ajánlani.
tovább olvasom >>>

Internet Fiesta 2020 - Online játékok karantén idejére
Ramháb Mária (Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke) / 2020. március 18.

2020. március 19-én 21. éve, hogy az Informatikai és Könyvtári Szövetség meghirdette az Internet Fiestát, amelyhez ezúttal is több száz könyvtár csatlakozott. Sajnos a hazánkban kialakult vészhelyzet nem teszi lehetővé, hogy a személyes találkozásra épülő programok megvalósuljanak, de annál több érdekesség várja mindazokat, akik felkeresik a Fiesta honapját.

Ma éjfélkor több országos játék indul útjára a Katona József Könyvtárból.  A kismamáknak ajánlják a Babákról mamáknak c. kvízjátékot. A hazai élőlényekhez kapcsolódik az Írjuk jól! 3. osztálytól játszható fejtörő, míg az Olvasó Nyuli 13+1 találatos totó ezúttal Csukás Istvánra emlékezik. Felnőtteknek szól az okos eszközökről, új technológiákról szóló Net-totó. A Víz világnapján, március 22-én teszik közzé a Cseppecske, a Csepptől az óceánig és a Zöldfülűek természetismereti játékokat.

A jó megfejtők között nyereményeket sorsolnak ki a játékok végén, amelyekhez március 31-ig lehet kapcsolódni.
A könyvtárosok bíznak benne, hogy hasznos és szórakoztató időtöltést kínálnak mindazoknak, akiknek most különösen sok időt kell otthon tölteniük akár gyerekek, akár felnőttek. Játsszunk együtt a virtuális világban!

EBSCO hostján keresztül!
Bozzai Judit / 2020. március 17.

Az EBSCO Publishing az egyik legjelentősebb információ- és dokumentum-szolgáltató cég az angol nyelvterületen. EBSCO eBooks szolgáltatásuk a Berzsenyi Dániel Könyvtár olvasói számára is ingyenesen elérhetők, így akár otthon, a kanapén ücsörögve is kölcsönözhetnek a több mint 850 ezer e-könyvet tartalmazó gyűjteményből, amely elsősorban angol, de német, olasz, francia, spanyol, kínai és japán nyelven íródott könyveket is tartalmaz. Használatához részletes útmutatót nyújtunk, amellyel az első ránézésre kissé bonyolultnak tűnő regisztrációt is hamar elintézhetik, s onnantól már könnyedén kölcsönözhetők a változatos témájú kötetek számítógépre vagy okos eszközre letöltve. A kutatóktól a kikapcsolódásra vágyókig mindenki megtalálhatja a kedvére valót!


Arcanum Digitális Tudománytár
Bozzai Judit
2020. március 16.


Egy hónapra ingyenessé teszi szolgáltatását az elmúlt két évszázad magyar újságjait, folyóiratait tartalmazó Arcanum Digitális Tudománytár. Az archívum érdekes lehet bárki számára, aki szívesen búvárkodik régi folyóiratokban, az egyetemisták, oktatók és kutatók munkáját pedig különösen megkönnyítheti. A BDK olvasói korábban is ingyenesen használhatták ezt a szolgáltatást, de csupán a könyvtár falai között. Most otthonukban is megismerkedhetnek vele, anélkül, hogy a "békeidőben" szokásos napi 2500 forintos díjat kifizetendő a zsebükbe kellene nyúlni.

Újabb dokumentumokkal bővült a Vasi Digitális Könyvtár!

Hiánypótló művekkel gazdagodott intézményünk digitális tárháza.
Elektronikusan hozzáférhető a Fehér Károly által szerkesztett
Szombathely 1777-1927, jubiláris emlékalbum,
valamint a Vasmegyei fejek című kötet
1930-as kiadása teljes egészében és az 1934-es bővített változat egy része.
Új német nyelvű
könyvek 2019/2
Új könyvek
2020. január
Új könyvek
2020. február
Új német nyelvű
könyvek 2020/1
Új könyvek
2020. március


Connecticut, 1992. Az ünnepelt író, Joe Castleman az éjszaka közepén értesül arról, hogy megnyerte az irodalmi Nobel-díjat. A külvilág számára ez egy sikeres írói karrier megérdemelt betetőzése. Joe (Jonathan Pryce) mellett ott van szerető, odaadó felesége, Joan (Glenn Close), az írói babérokra törő fia és várandós lánya. Minden tökéletes, szinte idilli a kép, ami a felszínen látszik. Ám a fogadáson – ahol az elismerések egymást érik – Joan tekintetén látszik, hogy valami nem stimmel.
A Meg Wolitzer nagysikerű regényéből (Útközben. Bp. Cartaphilus, cop. 2016 - W 92) készült film egy házasság drámája, amelyben a díjazás az utolsó csepp, amely felszínre hozza az évtizedek óta eltemetett sérelmeket.
A filmek iránt érdeklődők tematikus bontásban


Vas megye és Szombathely város tudományos és kulturális folyóiratát 1933-ban alapította a Vasvármegyei Múzeumok Barátainak Egyesülete. Az alapítás évében Folia Sabariensia néven jelent meg az időszaki kiadvány, a második évfolyamtól már olvasható a ma is ismert Vasi Szemle elnevezés is. (A negyedik évfolyamtól már csak az utóbbi címmel adták ki). 1940-1944 között Dunántúli Szemle címen látott napvilágot. Az indulástól 1944-ig Pável Ágoston szerkesztette a lapot. Több év szünet után 1958-tól jelentették meg újra eleinte évi két, majd 1964-től évi négy számmal a Vas Megyei Tanács gondozásában. 1997-től már kéthavonta kerül az olvasók kezébe. Jelenlegi kiadója a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum...
 

Nyelvtanulók figyelem!
 
A nyelvtanulókat és nyelvtanárokat szeretnénk segíteni abban, hogy egy helyen, a második emeleti zenemű- és videótárban megtalálják a számukra szükséges irodalmat. Itt gyűjtöttük össze a felkészülést segítő egy-, két- és többnyelvű szótárakat, az emelt- és a középszintű érettségihez és a különböző típusú nyelvvizsgákhoz (TELC, Origó, BME, ECL, Euro) szükséges nyelvleckéket, hanganyagokat – melyekbe akár belehallgathatnak. Nyelvtankönyvek segítik az elmélyülést az egyes nyelvek szabályrendszerében, teszt- és gyakorlókönyvek a jártasság megszerzését. Kínálunk az egyes szakmák szókincsét bemutató könyveket a külföldön dolgozóknak, útiszótárakat, társalgási zsebkönyveket az utazóknak. A könnyített (kisebb szókinccsel íródott) olvasmányok azok számára hasznosak, akik még nem képesek eredeti nyelven elolvasni teljes műveket. Hatékony nyelvtanulási módszer a kétnyelvű könyvek olvasása, hiszen itt az eredeti szöveg és a fordítás egymás mellett olvasható. Nyelvtanulást segítő folyóirataink közül számonként is kölcsönözhetnek (5 perc angol, Deutsch perfekt, Minden nap németül), de bekötött, teljes évfolyamok is elvihetők (Teen, Zusammen). DVD-ink gazdag választékából idegen nyelven megnézhető filmeket is ajánlunk.

Egy NKA pályázatból finanszírozott digitalizálási projektnek köszönhetően újabb nehezen hozzáférhető kiadványokat tett közzé a Berzsenyi Dániel Könyvtár az interneten. Az Vasvármegye Hivatalos Lapjának vármegyei szabályrendeleteket, közérdekű határozatokat stb. közlő, a 20. század első felében (1903-1950) megjelenő lapszámai váltak így mindenki számára hozzáférhetővé a Hungaricana Közgyűjteményi Portál felületén.
Kattintson a 72 000 oldalnyi új tartalomért!

Fotóink és képeslapjaink
kereshető formában a Hungaricana Portálon
A Berzsenyi Dániel Könyvtár jelentős fényképgyűjteménnyel rendelkezik.
A megye társadalmi, gazdasági, művészeti életének, hétköznapjainak dokumentumai a képek, továbbá vasi személyiségekről, tájakról, településekről, épületekről és azok belső életéről, műemlékekről, fontos eseményekről és rendezvényekről is tanúskodnak e fényképfelvételek és a képeslapok.
Kattintson a 6000 Vas megyei fotó és képeslap böngészéséhez!

Másolatot szeretne a képekből?
A másolatszolgáltatás részleteiről itt tájékozódhat.

Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Vas Megyei Irodalmi Út
A könyvtárosság etikai kódexe
Hasznos linkek
E-könyvtárak
Virtuális könyvtárak
RSS
AA
Vaklap