Vissza normál nézetre  
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
Könyvtárunk
Könyvtárhasználat és szolgáltatások
Katalógusok
Adatbázisok
Kiadványok
Programok
Gyermekkönyvtár
Kezdőlap

!

  

BDK / 2021. április 9.

Tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy a belügyminiszter 1/2021. (IV.6.) BM határozata értelmében Könyvterasz szolgáltatásunkat 2021. április 8-tól újraindítottuk.
 
A koronavírus-járvány veszélyhelyzeti védelmi intézkedéseként meghozott, 2020. november 11-én hatályba lépő 484/2020. (XI.10.) Kormányrendelet értelmében közönségforgalmi tereink határozatlan ideig zárva vannak a központi könyvtárban és a fiókkönyvtárakban is.
 
Megértésüket köszönjük! 
Dr. Baráthné Molnár Mónika
könyvtárigazgató

BDK / 

 Hol?
A Berzsenyi Dániel Könyvtár bejáratánál üzemelő Könyvteraszon (Szombathely, Dr. Antall József tér 1.).
 Hogyan?
1. Keressen rá a vágyott címekre a könyvtár katalógusában és jegyezze fel a főbb adatokat (szerző, cím, jelzet)!
2. Adja le kölcsönzési igényét az alábbi űrlapon vagy telefonon (94/513-540)! Ne feledje megadni nevét, olvasójegyének számát és elérhetőségét (telefonszám, e-mail cím)! Könyv, hangoskönyv, zenei CD, DVD kérhető, összesen maximum 12 darab.
3. A leadott megrendelést összeállítjuk.
4. 
A csomagokat előre egyeztetett időpontban hétfőnként 11-12 óra, illetve 15-18 óra között, keddtől péntekig 11-12 óra és 15-16 óra között lehet átvenni.
 Kik vehetik igénybe a szolgáltatást?
Beiratkozott olvasóink.
 Mi a teendő, ha csak visszaadni szeretném a nálam lévő könyveket, CD-ket, stb.?
Visszaadásra is a fent megjelölt idősávban lesz lehetőség a könyvteraszon. Ehhez előzetes bejelentkezés nem szükséges. A visszahozott könyvek karanténba kerülnek, és a karanténidőszak után vesszük le az olvasók nevéről.

A könyvtár munkatársai a dokumentumok összeállítását a higiéniára ügyelve, az egészségügyi szabályokat betartva végzik.

Kedves Olvasónk!

   a tudás,
Az Ön számára is fontos...   az élmény,
   a találkozás,
   a JÖVŐ?
Kérjük személyi jövedelemadójuk ?- ával támogassák könyvtárunkat!
Berzsenyi Dániel Könyvtár (Szombathely, Dr. Antall József tér 1.)

A könyvtár javára szóló döntését tisztelettel köszönik a Berzsenyi Dániel Könyvtár munkatársai.


Rocketman
Waldinger Dóra / 2021. április 14.


A Dexter Fletcher (Bohém Rapszódia; Eddie, a sas) rendezte 2019-es filmben Elton John sztárrá válását követhetjük nyomon. A musical-betéteket is tartalmazó film olyan életutat mutat be, ami tele van tehetséggel, szerencsével és fájdalommal. Taron Egerton (Kingsman- filmek) által megformált Elton John története egy segítő csoportban kezdődik, ahol bevallja függőségeit, beszél kiégéséről. A film visszafelé göngyölíti fel, hogy milyen események jutatták ebbe a helyzetbe.


Waldinger Dóra / 2021. április 14.
 
Benedek Szabolcs főként történelmi regényeket ír, ezenkívül folyóiratokban is olvashatunk tőle novellákat, tárcákat, kritikákat. Talán a legismertebb tőle a Vérgróf-trilógia, melyben az 1900-as évek elejének budapesti életét pezsdíti fel néhány rejtélyes támadás.
A fiumei cápa című regénye 2017-ben jelent meg és az Osztrák-Magyar Monarchia idejébe repíti vissza az olvasót.  A béke és a fejlődés átmeneti időszakát jelképezi monarchia, amikor sok-sok érdekes esemény történt, de a háttérben már elősejlettek a nagy világégés jelei.

Újranyit a Könyvterasz a Hunyadi és a Jáki úti fiókkönyvtár bejáratánál!
BDK / 2021. április 12.

2021. április 13-től a fiókkönyvtár újranyitásáig a Hunyadi és a Jáki úti fiókkönyvtárunknál is Könyvterasz szolgáltatást biztosítunk olvasóinknak:

- a Hunyadi úti fiókkönyvtár bejáratánál kedden és szerdán 14-16 óráig
Kölcsönzési igényét az alábbi telefonszámon adhatja le:
+36 30 667 1315
 
- a Jáki úti fiókkönyvtárnál bejáratánál kedden 13-15, pénteken 13-15 óráig
Kölcsönzési igényét az alábbi telefonszámon adhatja le:
+36 30 519 3849
 
o A szolgáltatást beiratkozott olvasók vehetik igénybe.
o A lejárt olvasójegyeket meghosszabbítjuk.
o Megrendelését az előre egyeztetett időpontban veheti át.
 
Az elolvasott könyvek visszaadására is a fent megjelölt idősávban lesz lehetőség. Ehhez előzetes egyeztetés nem szükséges.

 
Várjuk kedves olvasóinkat!

A Nemzetközi Roma Nap és a Roma Kultúra Napja alkalmából - Képzelt interjú Holdosi József íróval
Spiegler-Kutasi Nikoletta / 2021. április 9.

Idén ünnepelné hetvenedik születésnapját Holdosi József, a cigányság sorsát, mese- és mondavilágát prózai alkotásaiban megörökítő roma származású író.

A könyvtár polcai között sétálgatva, irodalmi adatbázisokban kutakodva, prózai írásaiban, költeményeiben megfogalmazott gondolatait felidézve próbáltunk választ találni életművét érintő kérdéseinkre a jelenben. Dokumentumok részleteiből idézve formáltunk dialógust, közvetítve azt az értéket, melyet élete során képviselt.

Ebben a rendhagyó interjúban a tartalmak teljesen hitelesen, saját kontextusukat megőrizve lettek „újraközölve”. A források megjelölésével kiindulási pontokat kívántunk adni az író és tanár munkásságának bebarangolásához.


>>> tovább olvasom

Alexa Károly / 2021. április 7.

Egy legenda távozott, szinte észrevétlenül.
 
Hosszú és gazdag, tevékeny és eredményes évtizedek után tűnt ki a mindennapokból, már csaknem negyedszázada. És most véglegesen -  Szombathelyről és Vas megyéből és a magyar irodalomból, amelyet neki is köszönhetően nem vagyunk hajlandóak határoktól és generációktól és kánonoktól felszabdaltnak tekinteni.
 
A rendszerváltoztató és az azt megelőző, majd közvetlenül követő évtized jelképes alakja volt Pete György, aki úgy lehetett Vas megye kulturális életének jellegadó szereplője, hogy országos hírt és tekintélyt sugárzott. 
 

Mellékalakok főszerepben - Könyvhódító pályázat 2021
BDK / 2021. március 30.


A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár országos kreatív írópályázatot hirdet a 14–25 éves korosztály számára.

A pályázattal könyvtárunk 2021-ben immár hetedik alkalommal hirdeti meg a Könyvhódító elnevezésű olvasásnépszerűsítő programját, melynek keretében kalandozásra hívja az irodalom szerelmeseit.
Várjuk olyan fiatal alkotók jelentkezését, akik örömmel tennék próbára képzeletüket, kreativitásukat, íráskészségüket, videokészítési tudásukat!

A felhívás célja, hogy a kapcsolódó könyvlistából a pályázó a kiválasztott mű egy részletét az egyik mellékszereplő szemszögéből alkossa újra. A történet környezete és ideje szabadon értelmezhető. Az átirat formája: naplóbejegyzés (blog) vagy videonapló (vlog).  

>>> tovább olvasom

Internet Fiesta 2021 - sorsolás
BDK / 2021. március 29.


Véget ért könyvtárunkban a minden év tavaszán országosan is megrendezésre kerülő Internet Fiesta. A rendezvénysorozat célja felhívni a figyelmet az internet bővülő szolgáltatásaira és biztonságos használatára.

Idén többféle kvíz kitöltésével tehették próbára tudásukat a jelentkezők. A mai napon kisorsoltuk azokat a szerencséseket, akik az élményen túl könyveket is nyertek tőlünk!

A nyerteseket a megadott e-mail-címen értesítjük!

Kámoni fiókkönyvtár - új helyen - új környezetben!
BDK / 2021. március 24.

Terveink szerint ezév májusában megnyílhat az új kámoni fiókkönyvtár a Kámoni Arborétum és az Ökoturisztikai Látogatóközpont közvetlen szomszédságában.

A Szófia utcából átköltöztetett, megújult állományú gyűjtemény nemcsak régi olvasóit, hanem a fiókkönyvtár vonzáskörzetében élőket is szeretné megszólítani.  

Az ökokönyvtár funkcióinak megfelelően a környezettudatosság, a természetvédelem hangsúlyos szerepet kap majd az új könyvek beszerzésében, a rendezvények szervezésében is.

Közösségi színtérként szolgálhat könyvbemutatók, táborok, iskolai foglalkozások számára, valamint klubok helyszíne lehet a természettel szoros kapcsolatban álló épület.

További képek Facebook-oldalunkon!

Vörösné Adler Erika / 2021. március 12.

120 éve született gróf galántai Esterházy János (1901-1957), a korabeli Csehszlovákia legjelentősebb magyar mártír politikusa.

 „… csak egyet kell szem előtt tartanunk, ez pedig az:
minden magyar azon a helyen, ahová őt a sors állította, munkájának legjavát adja, mert így kívánja ezt a magyar felelősségtudat, a magyar nemzeti becsület és a magyar jövő.

(Esterházy János: Minden magyar adja munkája javát… In: Magyar Hírlap, 1942. 1. sz., részl.)
>>> tovább olvasom

Magyar Széppróza Napja
BDK / 2021. február 17.

A Magyar Írószövetség kezdeményezésére 2018 óta ünnepeljük a Magyar Széppróza Napját, február 18-án. Ez a dátum jeles magyar írónk, Jókai Mór (1825-1904) születésnapja.

Ennek apropóján 2021-ben évfordulós íróinktól nyújtunk át egy válogatást, melyben rövid életrajzi ismertetés mellett néhány találó idézettel emlékezünk rájuk. 

>>> tovább olvasom

BDK / 2021. január 22.

A magyar kultúra napjára személyes hangvételű ajánlósorozattal készültek kollégáink. Olyan könyvekre, mesékre, hangoskönyvekre vagy filmekre hívják fel a figyelmet, melyek fontosak számukra, egyúttal kultúránk hordozói. Az ajánló sorok mellett a megszokott – maszk nélküli – arcok is felbukkannak.

Az ajánlásban szereplő dokumentumok könyvtárunkból kölcsönözhetőek!
>>> tovább olvasom

BDK / 2021. január 18.
 
Könyvtárunk 2020. november 23-27. között kapcsolódott az Európai Hulladékcsökkentési Hét témáihoz. Facebook-oldalunkon öt újrahasznosított tárgy elkészítését mutattuk be; kollégáink vállalták, hogy gyűjtik és leadják napi vásárlásaik nejlon csomagolását. A kísérlet szomorú példája, hogy a környezet iránt tudatosabbak is mennyi kéretlen szemetet termelnek bevásárlásaikkal. Könyvdoktor felhívásunkra 17 könyvet hoztak be olvasóink, melyeket a kötészet munkatársai megjavítottak.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium oklevéllel fejezte ki elismerését. Köszönjük!

Lakberendezési áruház a Derkovits-lakótelep szívében
BDK / 2021. január 12.

1976. január 12-én, 45 évvel ezelőtt nyílt meg Szombathelyen a Domus Lakberendezési Áruház, az országos Domus hálózat hatodik üzleteként, Rónai Károly és Sellyei Gábor (VASITERV) tervei alapján. A székesfehérvári és a szolnoki épült vele párhuzamosan. A megnyitón Gyurácz János tanácselnök és Lauthán Ferenc belkereskedelmi miniszterhelyettes beszélt a beruházás nagyszerűségéről, a Bútorértékesítő Vállalat országos lefedettségéről, valamint az építők és a beruházók példamutató munkájáról. >>> tovább olvasom

Elégedettségvizsgálat 2020
BDK / 2020. december 29.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár ISO minőségirányítási rendszerének megfelelően 2020-ban is vizsgáltuk a látogatók könyvtárhasználati szokásait és elégedettségét kérdőív segítségével. Az írásban közölt vélemények között többen is kifejezték köszönetüket, elégedettségüket:
  • Köszönöm a könyvtári dolgozók segítőkészségét mindkét emeleten. Nagyon sokat segítettek a kutatásomban.
  • A könyvtári dolgozók kiváló munkája dicséretes: szolgálatkészek, felkészültek, kedvesek, hozzáértők.
  • Maximálisan elégedett vagyok a könyvtár szolgáltatásaival, nagyon rugalmasak a mostani időszakban is.
A használói elégedettségvizsgálat eredményei itt tölthetők le.

Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
A könyvtárosság etikai kódexe
Hasznos linkek
E-könyvtárak
Virtuális könyvtárak
RSS
AA
Vaklap