Vissza normál nézetre  
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
Könyvtárunk
Könyvtárhasználat és szolgáltatások
Katalógusok
Adatbázisok
Kiadványok
Programok
Gyermekkönyvtár
Kezdőlap

!

  


A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár a magyar kultúra napja alkalmából egy saját készítésű rövidfilmmel jelentkezik, amelynek célja egyrészt felvillantani a könyvtáros szakemberek – kedvenc lírai és prózai alkotások választása által – kultúrához fűződő személyes viszonyát, másrészt szemléltetni az irodalom sokszínűségét. A huszonhat könyvtáros és könyvtári dolgozó által szabadon választott szépirodalmi mű előadása az intézmény különböző pontjain került rögzítésre, így a néző nemcsak az irodalomban, hanem a könyvek házában is rövid sétát tehet az ünnep alkalmából.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár szeretettel meghívja Önt az
Alexa Károly főszerkesztő

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői
Kiss Ervin vendéglátós szakemberek, valamint Gergó Judit szerkesztő-műsorvezető

Időpont: Az Életünk folyóirat 2019. 9-10-es száma nem teljességre törekvő történeti áttekintés, de az étlapon elhelyezett könyvtári dokumentumok segítségével az olvasó nyomon követheti a szombathelyi vendéglátás történetét az 1800-as évektől a rendszerváltásig. A napi sajtó egy-egy részletének közlésénél azonban még izgalmasabb élményt nyújt, ha olyan bennfentes szakemberek történeteit is megismerhetjük, akik megtapasztalták a szakma „savát-borsát”. Így a lapszámbemutatón vendégünk lesz Pammer István, a Kereskedők és Vendéglátók Vas Megyei Érdekvédelmi Szervezete Ellenőrző Bizottságának elnöke, Végh Lajos és Végh András, a Ludwig Hidegkonyha üzemeltetői, valamint Kiss Ervin, az Uránia Borozó tulajdonosa. Bajzik Zsolt levéltáros (MNL Vas Megyei Levéltár) pedig a kocsmák, csárdák, vendéglők világába kalauzol el bennünket. Együttműködő partnerünk a Vasi Vendéglősök Klubja.

Vincze Bence irodalmi estje
2020. február 6. csütörtök 17 óra

Vincze Bence jelenleg az ELTE Savaria Egyetemi Központ magyar-orosz tanárszakos hallgatója. 2016 januárja óta az f21.hu online kulturális magazin alapító főszerkesztője, 2019 januárjától pedig felelős kiadója is. 2017-ben hozták létre társaival a Nyolc Ág Művésztábort Kámban, amely idén már negyedik alkalommal nyílik meg a művészpalánták előtt.
Gimnazista kora óta próbálkozik szépirodalmi szövegekkel is, versei eddig a Pannon Tükörben, a Kulterben és a FelOnline-on jelentek meg.

Csatlakozz az esemény Facebook-oldalához!
 

Bakonyi Katalin
fafaragó népi iparművész kiállítása


Bakonyi Katalin Szombathelyen született 1955. július 2-án. A középiskola után a Népművészek Szövetkezeténél helyezkedett el fafaragóként. A fafaragást férjétől tanulta. A szövetkezetnek a megszűnéséig tagja volt, 1980-tól folyamatosan zsűriztette munkáit. 1984 és 1986 között rendszeres hallgatója volt a Népművészeti Szabadegyetemnek. Két éven keresztül részt vett a Velemi Népművészeti Stúdió munkájában is. 1996-tól nyugdíjazásáig a gencsapáti gyermekotthonban dolgozott, ahol lehetősége nyílt arra, hogy az érdeklődő gyerekeket megismertesse a népművészeti motívumok szépségével és a fafaragás alapjaival.

Soron következő beszélgetések

2020. február 6. csütörtök 17 óra
Czirók András & Hargitai András /Ndrew's acoustic/

2020. március 5. csütörtök 17 óra
Doma Bence lemezbemutató

Az estek házigazdája: Boros Ferenc
A belépés ingyenes!

Horváth Imre komolyzenei előadássorozata
a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

2020. január 17. péntek 17 óra
Gershwin: Egy amerikai Párizsban

2020. február 14. péntek 17 óra
Dvořák: IX. szimfónia - Az Újvilágból
Elgar: e-moll csellóverseny

2020. március 20. péntek 17 óra
Verdi: Rigoletto

2020. április 3. péntek 17 óra
Muszorgszkij - Ravel: Egy kiállítás képei
Muszorgszkij: Egy éj a kopár hegyen

2020. május 15. péntek 17 óra
Mahler: 2. c-moll szimfónia - Feltámadás

2008 őszén a BDK könyvtárosai és „egy maroknyi lelkes, könyvtárunk holdudvarához tartozó olvasó megalakította a BDK Olvasókörét”. Azóta is havi rendszerességgel találkozunk egy csésze tea és némi aprósütemény mellett, hogy aktuális, közösen kiválasztott olvasmányunkról beszélgessünk.
A körben szeretettel várunk minden érdeklődőt!

A Berzsenyi Dániel Könyvtár ISO minőségirányítási rendszerének megfelelően
a látogatók könyvtárhasználati szokásait és elégedettségét vizsgáltuk
kérdőív segítségével. Az összehasonlíthatóság elvét követve
az előző években alkalmazott kérdőívet használtuk.

A 2019-es eredmények itt tölthetők le.

PRIMA díjban részesült ALEXA KÁROLY, az Életünk folyóirat főszerkesztője, irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár.
(Fotó: Vas Népe)
1968-ban az ELTE magyar-történelem szakán végzett. Szerkesztője volt a Kortársnak, a Mozgó Világnak és a Hitelnek. Három évig vezette a Magyar Távirati Irodát, évtizedekig tanított egyetemeken. Jelenleg az Életünk főszerkesztője. Számos tanulmánya, esszéje és tárcája mellett tizenegy könyvet adott ki. Az utóbbi években a művelődéstörténet felé fordult: azok a „kódok” érdeklik, amelyek a magyar nemzeti karaktert alakítják. Legutóbbi esszékötete Koldusállás címmel számol be elért eredményeiről. Évtizedek óta kétlaki életet él: Pestújhelyen és Kemenesalján. Egy történelmi regényen dolgozik, amelynek témája a pilisi Beleznay-gyilkosság (1818. július 5.).

az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny
2019/2020-as tanévi témáihoz készített ajánló bibliográfia


Az Országos Középiskola Tanulmányi Verseny pályázatán részt vevő diákok az idei tanévben is felhasználhatják a megjelölt témákhoz kidolgozott ajánló bibliográfiákat dolgozatuk elkészítéséhez.
A könnyebb használhatóság érdekében PDF formátumban jelenik meg a kiadvány.
Eredményes munkát kívánnak a források feltárásában közreműködő könyvtárosok!

A további információk és a letölthető ajánló bibliográfiák itt találhatók.

Újabb dokumentumokkal bővült a Vasi Digitális Könyvtár!

Hiánypótló művekkel gazdagodott intézményünk digitális tárháza.
Elektronikusan hozzáférhető a Fehér Károly által szerkesztett
Szombathely 1777-1927, jubiláris emlékalbum,
valamint a Vasmegyei fejek című kötet
1930-as kiadása teljes egészében és az 1934-es bővített változat egy része.
A Vasmegyei Lapok első húsz évfolyama már digitalizált, kereshető változatban is!

A lap 1867. október 1. és 1888. december 30. közötti számait
a Berzsenyi Dániel Könyvtár mikrofilmről digitalizáltatta.
A kereshetősége megkönnyíti a helytörténeti kutatást, és lehetőség van a lapszámok nyomtatására is.
A digitalizált anyag évenként, azon belül számonként kereshető.
Az adatbázis a 2. emeleti olvasóteremben használható.

 

- dokumentumkiállítás -
A Szombathelyi Haladás Sportegyesület centenáriuma alkalmából Haladás 100 címmel sorozat indult 2019. április 4-én a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Az intézmény dokumentumaiból összeállított, egymást követő tárlatok szakosztályonként, fényképek, plakátok, aprónyomtatványok és újságcikkek segítségével, válogatva mutatják be az egyesület kiemelkedő sportolóit, eredményeit és a városban megrendezett jelentős versenyeket. A kéthavonta megújuló sorozat 2020. március végéig lesz látogatható.

A széria negyedik darabja a labdarúgó szakosztály történetét eleveníti fel a megalakulástól az 1990-es évek közepéig.

 
 
 A tagozat 1919-től 1995-ig működött a Haladás Sportegyesületben, majd 1996-tól önálló egyesületként jegyzik. Számos nemzetközileg is elismert labdarúgó versenyzett zöld-fehérben, például Szarka Zoltán olimpiai bajnok, Kereki Zoltán, Halmosi Zoltán és Király Gábor. A tárlaton - többek között - cikkek és fényképek mutatják be a versenyzőket és kiemelkedő sporteredményeiket, sajtóközlemények olvashatók a szakosztály történetéről és jelentős győzelmeiről, valamint plakát látható a Szombathelyen 1982. április 7-én megrendezett Haladás VSE – AC Milan labdarúgó mérkőzésről.
A kamarakiállítás megtekinthető 2019. november 6-tól 2020. január 6-ig február 29-ig a könyvtár 2. emeleti olvasótermében, nyitvatartási időben.

 
Kvíz!
A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár játéka a Haladás Sportegyesület százéves évfordulója apropóján.
A többfordulós vetélkedő 2020. márciusig végéig tart és összesen 100 kérdést tartalmaz.
A helyes megoldást beküldők között a játék végén értékes nyereményeket sorsolunk ki.

♦ részletek 

A Berzsenyi Dániel Könyvtár olvasótermében hozzáférést biztosítunk az Akadémiai Kiadótól előfizetett időszaki kiadványok online változatához. Olvashatók és kereshetők az alábbi folyóiratok cikkei: Antik Tanulmányok, Archaeológiai Értesítő, Építés-építészettudomány, Magyar Pszichológiai Szemle, Mentálhigiéné és Pszichoszomatika, Orvosi Hetilap.

Megjelent az ÉLETÜNK folyóirat új száma

Időről időre az Életünk folyóirat jelentkezik egy-egy gondosan kiválasztott tematikus számmal. E szám létrejöttéhez a Berzsenyi Dániel Könyvtár helyismereti könyvtárosai érkeztek vendégségbe és jó szokáshoz híven, nem üres kézzel. Szétnéztek éléskamrájukban a Savariensia helyismereti gyűjteményében és kifőztek valamit, amit most az olvasó a kezében tart. Ez a lapszám nem kortörténeti dokumentumkén kíván színre lépni, csupán a benne elhelyezett történeti falatkák kóstoltatásával a múltat hivatott megidézni...

Könyvtári segédlet családfakutatáshoz

A család, mint a nemzeti lét legkisebb hordozó egységének története része a magyar történelemnek, adatai fontosak lehetnek a történettudomány egyéb ágai számára is.
A segédlet célja a családfakutatás tevékenységének közérthetőbbé tétele, abban a reményben, hogy egyre többen és többen kapnak kedvet a saját családfájuk elkészítéséhez.

tovább a segédlethez

Ki mit tud a Berzsenyi Dániel Könyvtárról?
kérdőív kitöltése körülbelül 10-12 percet vesz igénybe.
 
Hálásak vagyunk, hogy válaszadásával segít minket abban, hogy megismerjük a könyvtárunk szolgáltatásaival kapcsolatos elvárásokat, véleményeket, igényeket.
Köszönettel: a Berzsenyi Dániel Könyvtár munkatársai


 
Az amerikai szerző már ezzel az első regényével beírta magát az irodalomtörténetbe. Donna Tarttról azt érdemes tudni, hogy nagyregényeket ír és közel tízévente ad ki egyet. A titkos történet 1992-ben jelent meg, ezt követte 2002-ben A kis barát, Az aranypinty pedig 2014-ben jelent meg először.

Jelen regény egy fordított krimi, vagyis már az elején tudjuk,
hogy ki az áldozat és nagy vonalakban azt is, hogy kik a tettesek,
ám a miértre csak később jövünk rá...
Új könyvek
2019. október
Új könyvek
2019. november
Új könyvek
2019. december
Új német nyelvű
könyvek 2019/2
Új könyvek
2020. január


Woody Allen 2017-es filmje az 1950-es évekbe visz vissza, Coney Island pezsgő életű vidámparkjába. A filmben négy szereplő sorsa fonódik össze, egyes jelenetekben egy-egy drámai színpadi jelenetére emlékeztetve. A történet Carolina (Juno Temple) érkezésével kezdődik, aki olasz maffiózó férje elől menekül. Apja, Humpty (James Belushi) az egyetlen reménye, akivel házassága óta nem beszélt. A férfi második felesége, Ginny (Kate Winslet) egyáltalán nem örül mostohalányának, épp elég neki, hogy az életével elégedetlen, illetve kisfia miatt aggódik. A film középpontjában igazából Ginny karaktere áll, aki több problémával is küzd...
A filmek iránt érdeklődők tematikus bontásban


Vas megye és Szombathely város tudományos és kulturális folyóiratát 1933-ban alapította a Vasvármegyei Múzeumok Barátainak Egyesülete. Az alapítás évében Folia Sabariensia néven jelent meg az időszaki kiadvány, a második évfolyamtól már olvasható a ma is ismert Vasi Szemle elnevezés is. (A negyedik évfolyamtól már csak az utóbbi címmel adták ki). 1940-1944 között Dunántúli Szemle címen látott napvilágot. Az indulástól 1944-ig Pável Ágoston szerkesztette a lapot. Több év szünet után 1958-tól jelentették meg újra eleinte évi két, majd 1964-től évi négy számmal a Vas Megyei Tanács gondozásában. 1997-től már kéthavonta kerül az olvasók kezébe. Jelenlegi kiadója a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum...
 

Nyelvtanulók figyelem!  
A nyelvtanulókat és nyelvtanárokat szeretnénk segíteni abban, hogy egy helyen, a második emeleti zenemű- és videótárban megtalálják a számukra szükséges irodalmat. Itt gyűjtöttük össze a felkészülést segítő egy-, két- és többnyelvű szótárakat, az emelt- és a középszintű érettségihez és a különböző típusú nyelvvizsgákhoz (TELC, Origó, BME, ECL, Euro) szükséges nyelvleckéket, hanganyagokat – melyekbe akár belehallgathatnak. Nyelvtankönyvek segítik az elmélyülést az egyes nyelvek szabályrendszerében, teszt- és gyakorlókönyvek a jártasság megszerzését. Kínálunk az egyes szakmák szókincsét bemutató könyveket a külföldön dolgozóknak, útiszótárakat, társalgási zsebkönyveket az utazóknak. A könnyített (kisebb szókinccsel íródott) olvasmányok azok számára hasznosak, akik még nem képesek eredeti nyelven elolvasni teljes műveket. Hatékony nyelvtanulási módszer a kétnyelvű könyvek olvasása, hiszen itt az eredeti szöveg és a fordítás egymás mellett olvasható. Nyelvtanulást segítő folyóirataink közül számonként is kölcsönözhetnek (5 perc angol, Deutsch perfekt, Minden nap németül), de bekötött, teljes évfolyamok is elvihetők (Teen, Zusammen). DVD-ink gazdag választékából idegen nyelven megnézhető filmeket is ajánlunk.

Egy NKA pályázatból finanszírozott digitalizálási projektnek köszönhetően újabb nehezen hozzáférhető kiadványokat tett közzé a Berzsenyi Dániel Könyvtár az interneten. Az Vasvármegye Hivatalos Lapjának vármegyei szabályrendeleteket, közérdekű határozatokat stb. közlő, a 20. század első felében (1903-1950) megjelenő lapszámai váltak így mindenki számára hozzáférhetővé a Hungaricana Közgyűjteményi Portál felületén.
Kattintson a 72 000 oldalnyi új tartalomért!

Fotóink és képeslapjaink
kereshető formában a Hungaricana Portálon
A Berzsenyi Dániel Könyvtár jelentős fényképgyűjteménnyel rendelkezik.
A megye társadalmi, gazdasági, művészeti életének, hétköznapjainak dokumentumai a képek, továbbá vasi személyiségekről, tájakról, településekről, épületekről és azok belső életéről, műemlékekről, fontos eseményekről és rendezvényekről is tanúskodnak e fényképfelvételek és a képeslapok.
Kattintson a 6000 Vas megyei fotó és képeslap böngészéséhez!

Másolatot szeretne a képekből?
A másolatszolgáltatás részleteiről itt tájékozódhat.

E-könyv kölcsönzés már a BDK-ban is!

Mostantól olvasóink saját fiók létrehozásával
akár otthonról is kölcsönözhetik
az EBSCO eBooks gyűjtemény könyveit!


A gyűjtemény több mint 850 000 e-könyvet tartalmaz 1 000 kiadótól
angol, német, olasz, francia, spanyol, kínai, japán nyelven.
Mindenki meg
találhatja a kedvére valót!

Bővebben>>>

EBSCOhost indítása itt!

Új ARCANUM Digitális Tudománytár adatbázis előfizetés
2015. július 30-tól a Berzsenyi Dániel Könyvtárban is korlátozás nélkül használható a teljes szövegű adatbázis.
A folyamatosan bővülő  ARCANUM Digitális Tudománytár (http://adtplus.arcanum.hu)  kétrétegű PDF-eket és keresőprogramot tartalmaz.
Az adatok előállítója, a szoftver fejlesztője és üzemeltetője az ARCANUM Adatbázis Kft.
Folyóiratokat, évkönyveket, egyéb periodikumokat és könyveket tartalmaz (pl. Acta ... kiadványok, Vármegyei monográfiák, Magyar tájszótár, Történelmi Szemle 1912-2010, Vasárnapi Újság 1854-1921, Világirodalmi lexikon). A korlátozás nélküli keresés, böngészés mellett egyszerre 25 oldal letöltése lehetséges.
Az érdeklődők számos témakörben, tág időhatárok közötti irodalomban búvárkodhatnak a családtörténettől kezdve, a művészeteken át a természet- és társadalomtudományokig. 
Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
A könyvtárosság etikai kódexe
Hasznos linkek
E-könyvtárak
Virtuális könyvtárak
RSS
AA
Vaklap