Vissza normál nézetre  
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
Könyvtárunk
Könyvtárhasználat és szolgáltatások
Katalógusok
Adatbázisok
Kiadványok
Programok
Gyermekkönyvtár
Kezdőlap

!

  

BDK / 2021. január 11.

Tisztelt Olvasóink!
Ezúton adunk tájékoztatást arról, hogy a koronavírus-járvány veszélyhelyzeti védelmi intézkedéseként az operatív törzs 2021. február elsejéig meghosszabbította az eddig fennálló korlátozó intézkedéseket. Így a Berzsenyi Dániel Megyei Hatókörű Városi Könyvtár a központi könyvtárban és a fiókkönyvtáraiban is 2021. február 1-ig szünetelteti személyesen igénybe vehető szolgáltatásait. A beiratkozások érvényességét és a kölcsönzési határidőket meghosszabbítjuk, késedelmi díjat nem számítunk fel.
Megértésüket köszönjük!
Dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató

a Berzsenyi Dániel Könyvtár előtti téren
BDK / 2020. november 11.

A járványügyi korlátozások miatt a könyvtárban nem lehet böngészni az új olvasmányok között, az olvasni vágyóknak azonban lehetőséget nyújtunk előre igényelt könyvek, hangoskönyvek, zenei CD-k, DVD-k kölcsönzésére és a korábban kikölcsönzött dokumentumok visszaadására.

 Mikor?
2020. november 12-től a könyvtár belső tereinek újranyitásáig.
a könyvtár katalógusában és jegyezze fel a főbb adatokat (szerző, cím, jelzet)!
2. Adja le kölcsönzési igényét az alábbi űrlapon vagy telefonon (94/513-540)! Ne feledje megadni nevét, olvasójegyének számát és elérhetőségét (telefonszám, e-mail cím)! Könyv, hangoskönyv, zenei CD, DVD kérhető, összesen maximum 8 darab.
3. A leadott megrendelést összeállítjuk.
4. A csomagokat előre egyeztetett időpontban hétfőtől-péntekig 11-12 óra, illetve 15-16 óra között lehet átvenni.
 Kell fizetni érte?
Nem.
 stb.?
Visszaadásra is a fent megjelölt idősávban lesz lehetőség a könyvteraszon. Ehhez előzetes bejelentkezés nem szükséges. A visszahozott könyvek karanténba kerülnek, és a karanténidőszak után vesszük le az olvasók nevéről.

A könyvtár munkatársai a dokumentumok összeállítását a higiéniára ügyelve, az egészségügyi szabályokat betartva végzik. Szeretettel várunk mindenkit!

Lakberendezési áruház a Derkovits-lakótelep szívében
BDK / 2021. január 12.

1976. január 12-én, 45 évvel ezelőtt nyílt meg Szombathelyen a Domus Lakberendezési Áruház, az országos Domus hálózat hatodik üzleteként, Rónai Károly és Sellyei Gábor (VASITERV) tervei alapján. A székesfehérvári és a szolnoki épült vele párhuzamosan. A megnyitón Gyurácz János tanácselnök és Lauthán Ferenc belkereskedelmi miniszterhelyettes beszélt a beruházás nagyszerűségéről, a Bútorértékesítő Vállalat országos lefedettségéről, valamint az építők és a beruházók példamutató munkájáról. >>> tovább olvasom

Új könyvek a polcokon
Horváthné Kupi Ildikó / 2021. január 11.
 
Tudták, hogy évente mintegy 10 ezer kötettel frissül könyvtárunk állománya? Ennyi új kötet között már minden látogatónk talál magának kedvére valót.

Válogassanak újdonságainkból, kérjenek előjegyzést, hogy az első olvasók között lehessenek! Honlapunkon virtuálisan, könyvtárunkban személyesen is böngészhetnek az "Új könyvek" polcán.

Új év - új én
BDK / 2021. január 5.

„Nem tudod megváltoztatni, ami történt, amit tettél vagy amit veled tettek. De dönthetsz, hogy most hogyan élsz.” - Edith Eva Eger
 
Az újévi fogadalmakhoz, inspirálódáshoz kollégáink személyes kedvenceit ajánljuk.
Olyan könyveket válogattunk össze, melyek nagy hatással voltak ránk, tanultunk belőlük valamit, vagy nehéz helyzetekben segítségünkre voltak.

 >>> tovább olvasom

Elégedettségvizsgálat 2020
BDK / 2020. december 29.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár ISO minőségirányítási rendszerének megfelelően 2020-ban is vizsgáltuk a látogatók könyvtárhasználati szokásait és elégedettségét kérdőív segítségével. Az írásban közölt vélemények között többen is kifejezték köszönetüket, elégedettségüket:
  • Köszönöm a könyvtári dolgozók segítőkészségét mindkét emeleten. Nagyon sokat segítettek a kutatásomban.
  • A könyvtári dolgozók kiváló munkája dicséretes: szolgálatkészek, felkészültek, kedvesek, hozzáértők.
  • Maximálisan elégedett vagyok a könyvtár szolgáltatásaival, nagyon rugalmasak a mostani időszakban is.
A használói elégedettségvizsgálat eredményei itt tölthetők le.


BDK / 2020. december 21.


Az Életünk folyóirat 2020. évi 11-12. összevont száma egy kiállításnak köszönheti létrejöttét, egy kiállításnak, amely a Berzsenyi Dániel Könyvtárban 2020. október 8-án A szépnek legilletékesebb és leghűbb ápolói: 135 éves a Szombathelyi Szépítő Egyesület címen készült el, nyílt meg és fogadta látogatóit. A kiállítás egy olyan intézmény – talán inkább: civil társulás –,  tevékenységéről számol be, amelynek munkálkodó évtizedeit – kimondva, kimondatlanul – az az eszme és érzület határozza meg, hogy a térben, ahova sorsunk vetett, lássuk meg a helyet, és ismerjük meg annyira, hogy megszerethessük. >>> tovább olvasomMolnár Andrea / 2020. december 15.
 
Ted Chiang kínai származású amerikai sci-fi író. Első publikált műve a Tower of Babylon című novella volt, amely rögtön elnyerte a Nebula-díjat 1990-ben, és több más díjra, többek közt Hugo-díjra is jelölték.
A Kilégzés és más novellák című kötet 2019-ben jelent meg, a 2005-2018 közötti időszakból tartalmaz kilenc novellát. A szerző szépirodalmi stílusban fogalmazza meg tudományos témájú, aktuális problémákat és kérdéseket is felvető történeteit. Több írásban is megjelenik a szabad akarat kérdése; a technológia és az ember kapcsolata, annak pozitív vonatkozásaival illetve árnyoldalával együtt; a világ teremtése, valamint a tudomány és a hit kapcsolata. >>> tovább olvasom


Fegyverszünet karácsonyra
Nagyváradi Nóra / 2020. december 15.


1914 nyarán kezdetét vette a modern kor első totális háborúja, amely lezárta a boldog békeidőket, s amelyben több ember halt meg, mint azelőtt bármely konfliktusban. Európa több nemzete vett részt benne, s a nacionalista propagandától félrevezetett emberek többsége bizakodva nézett a jövőbe. Hiszen „mire a falevelek lehullanak", már vége is lesz az egésznek, „karácsonyra otthon leszünk”. Aztán eltelt néhány hónap, és a korai győzelem reménye tovaszállt. A nyugati fronton lövészárkokba húzódott elcsigázott, kimerült, sokszor mozdulatlanságra ítélt katonák honvágytól szenvedve harcoltak és próbáltak még egy napot túlélni ebben a pokolban. Nemzetiségüktől függetlenül vágytak az otthon békéjére, szeretteikre. És közeledett a karácsony. >>> tovább olvasom

Könyvtármozi - új podcast rész
Boros Ferenc / 2020. november 19.

Az adásban Boros Ferenc, a Berzsenyi Dániel Könyvtár könyvtárosa beszél az Informatikai és Könyvtári Szövetség, valamint a Kecskemétfilm Kft. kezdeményezésére 2015-ben indult országszerte népszerű KönyvtárMozi projektről: a magyar filmkultúra népszerűsítéséről, a látott élmények közösségben való feldolgozásáról, a csatlakozott Vas megyei településekről, valamint az idén elkészült tematikus filmajánlóról.
 

Horváthné Kupi Ildikó / 2020. szeptember 25.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár munkatársai elkészítették, így az Országos Középiskola Tanulmányi Verseny pályázatán részt vevő diákok az idei tanévben is felhasználhatják a megjelölt témákhoz kidolgozott ajánló bibliográfiákat dolgozatuk megírásához. A könnyebb használhatóság érdekében PDF formátumban jelenik meg a kiadvány. Eredményes munkát kívánnak a források feltárásában közreműködő könyvtárosok!

A további információk és a letölthető ajánló bibliográfiák itt találhatók.

Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
A könyvtárosság etikai kódexe
Hasznos linkek
E-könyvtárak
Virtuális könyvtárak
RSS
AA
Vaklap