Vissza normál nézetre  
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
Könyvtárunk
Könyvtárhasználat és szolgáltatások
Katalógusok
Adatbázisok
Kiadványok
Programok
Gyermekkönyvtár
Kezdőlap

!

  

Július 6-tól teljes nyitvatartás!
BDK / 2020. július 2.

A hosszú, kényszerű zárvatartás és korlátozott nyitvatartás időszaka után központi könyvtára újra július 18-ig nem számítunk fel késedelmi díjat.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár látogathatók újra a korábban megszokott nyitvatartási időben. 


Szalainé Bodor Edit / 2020. július 7.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja és a Szombathelyi Szépítő Egyesület a következő időpontokban ismét sétákat szervez a Szent Márton úti temetőbe, Orbán Róbert helytörténész vezetésével.
2020. július 24. (péntek) – Szimbólumok az 1920-30-as évek síremlékein

A vezetések 16.30-kor indulnak a temető bejáratától. A részvétel ingyenes, előzetes regisztráció nincs.
Eső esetén a programok elmaradnak és egy későbbi időpontban kerülnek megszervezésre.


Szalainé Bodor Edit / 2020. július 7.

Időpontok:

Találkozási pont:
a zsidó temető bejárata, Szombathely, Bercsényi Miklós utca 28.
A sétát vezeti: Mayer László, a Vasi Szemle főszerkesztője
A sétához előzetes regisztráció szükséges, amelyet július 15-ig várunk a bedit@bdmk.hu e-mail címen
vagy a 94/513-534-es telefonszámon. Eső esetén a séták elmaradnak és későbbi időpontban kerülnek meghirdetésre.
Szervezők: Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja ♦ Szombathelyi Szépítő Egyesület ♦ Szombathelyi Zsidó Hitközség
CSAK AZ ELŐZETESEN REGISZTRÁLT ÉRDEKLŐDŐK tudnak részt venni! A temető mérete és a sírok közötti szűk járás miatt a résztvevők számát 30 főben maximalizáltuk. Előzetes regisztráció nélkül és létszám felett senkit nem tudunk a temetőbe beengedni.


Zsigri Mária / 2020. június 30.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár napközis tábort szervez általános iskolás gyermekek részére, július 6-ával kezdődően, négy héten keresztül.

1. turnus 2020. július 6-10.
2. turnus 2020. július 13-17.
3. turnus 2020. július 20-24.
4. turnus 2020. július 27-31.

Várjuk a gyerekeket, akik szívesen töltik idejüket könyvek és egymás társaságában játékkal, olvasással, mesehallgatással, alkotással. Akik megismerkednének könyvtárunk rejtett tereivel, a dokumentumok sokszínűségével és titkos útjukkal a könyvesbolttól a kölcsönző polcokig.

Érdeklődni személyesen a gyermekkönyvtárban (Szombathely, Dr. Antall József tér 1. em.), telefonon a 94/513-544-es számon, vagy e-mailben a gykvt@bdmk.hu címen lehet.

Szalainé Bodor Edit / 2020. július 6.
 
Ez itt a Berzsenyi Dániel Könyvtár . Régi lapok hasábjairól csemegézve Vas megyei, illetve szombathelyi tartalmakat osztunk meg Önökkel, amelyeket elolvasva,  velünk. Mindig felteszünk egy kérdést az olvasásra javasolt cikkel kapcsolatban, s a könyvtár újranyitásakor a helyes választ adók között értékes könyveket sorsolunk ki.
***
A szerelem sok mindenre képessé teszi az embert. Hősünkből gyors- és távfutót „képzett”, bár ezt inkább a férjnek köszönhetjük, aki meglepte a feleség és a szerető pásztoróráját. Történt, hogy a város kitűnő és közkedvelt sportembere (a cikk mélyen hallgat az illető kilétéről) csapni kezdte a szelet egy férjezett fiatalasszonynak a Széll Kálmán utcában.
tovább olvasom>>>

Gion Nándor: Virágos katona
Varga Dorottya / 2020. július 3.
 
Gion Nándor, vajdasági magyar író (1941-2002) egy csapásra ismertté vált 1973-ban megjelent regényével. A személyes emlékekből táplálkozó, meseszerű elemekkel átszőtt történet az 1800-as évek utolsó éveitől az első világháborúig mutatja be egy délvidéki falu, a magyarok, szerbek és svábok által benépesített Szenttamás hétköznapjait. A bácskai települést egy álmodozó kamaszfiú, Rojtos Gallai István elbeszéléséből ismerhetjük meg, aki a falu fölé magasodó Kálvária-dombról szemléli a lakók életét. Figyelme a falusiakról egy idő után a Kálvárián lévő festmények egyik szereplőjére, a Krisztust korbácsoló, rejtélyes Virágos Katonára terelődik, akinek mellén sárga virág rikít, arcán pedig megmagyarázhatatlan boldogság tükröződik...
tovább olvasom>>>

A szombathelyi huszárlaktanya története a dualizmus korában  - helytörténeti klub a világhálón 13.
Szalainé Bodor Edit / 2020. július 3.
 
A Berzsenyi Dániel Könyvtárban 2016 októberében helytörténeti klub alakult, amely célul tűzte ki – többek között – szombathelyi várostörténeti programok szervezését. Az elmúlt közel három és fél évben számtalan vendégünk volt, akik különböző témákban tartottak előadásokat. Ezeket (az első év kivételével) a H+ Média és Kulturális Egyesület munkatársa rögzítette. A mostani helyzetben, amikor nem ajánlatos otthonainkat elhagyni, tartalmas időtöltés lehet egy-egy videó újranézése/megnézése, így péntekenként felidézünk egy-egy régebbi programot.
A Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja 2017-ben indította útjára Helyek – épületek – építészek című sorozatát, amelynek keretében a város egy-egy jellemző épülete, területe kerül terítékre. Megismerkedtünk már Bajzik Zsolt levéltáros jóvoltából a Práter és a kámoni Reiszig-kastély történetével, valamint többször volt vendégünk Kiss Gábor régész, aki a középkori vár, legutóbb pedig a Szent Márton-templom építéstörténetével kapcsolatban osztott meg érdekességeket a hallgatósággal. A sorozat eddigi utolsó összejövetelén Tangl Balázs történész a szombathelyi huszárlaktanya históriáját elevenítette fel 2020. február 26-án. A szebb napokat is megélt szombathelyi lovassági laktanya egykor a város dísze volt. Az 1889 októberében átadott, több mint 40 kataszteri holdon elterülő, közel három tucat épület majd negyedszázadon keresztül adott otthont a cs. és kir. 11. huszárezrednek, Vas vármegye egyik háziezredének. Noha méretei már átadásakor impozánsak voltak, a világháborúig még több alkalommal bővíteni kellett.
Az előadás során a hallgatók nemcsak a laktanya építésének történetével, a körülötte folyó vitákkal, kialakításával, későbbi bővítéseivel ismerkedhettek meg, hanem a katonai beszállásolás korabeli gyakorlatával, jogszabályi hátterével és annak Vas vármegyei jellemzőivel, valamint a laktanyaépítés monarchiabeli jellegzetességeivel általában.

Működik a kémia
Waldinger Dóra / 2020. július 3.
 
Sam Rockwell neve néhány filmjét ismerve garancia lehet az egyedi filmélményre. A Működik a kémia (Better Living Through Chemistry) néhol furcsa humorú vígjátékában egy kisváros kisemberét alakítja.
Doug Varney (Sam Rockwell) a helyi patika vezetője, aki éppen átvette az üzletet apósától. A film első perceiben már tapasztalhatjuk, hogy milyen elnyomott élete van az edzésmániás felesége (Michelle Monaghan), furcsa – lázadó fia és macsó apósa mellett. Doug egy jó szándékú ember, aki könnyen enged mások akaratának. Élete akkor vesz nagy fordulatot, amikor megismerkedik a gazdag Elizabeth-tel (Olivia Wilde), akihez házhoz viszi a gyógyszereket.
tovább olvasom>>>

Szalainé Bodor Edit / 2020. július 2.
Ez itt a Berzsenyi Dániel Könyvtár játszhatnak is velünk. Mindig felteszünk egy kérdést az olvasásra javasolt cikkel kapcsolatban, s a könyvtár újranyitásakor a helyes választ adók között értékes könyveket sorsolunk ki.
***
Van még a világon romantika felütéssel tudósított 1908-ban a Vasvármegyei című napilap egy szenzációs apácaszöktetésről. Az eset kiindulópontja a helyi kórház volt, ahol Tóth Anna novícia türelemmel ápolta csaknem három héten keresztül Forgács József vasutast. A kettejük között fellángoló szerelem olyan erősnek bizonyult, hogy a fiatal nő megszökött a jóképű vasutassal.
tovább olvasom>>>

A gyermekkönyvtár mindennapjai - podcast
Spiegler-Kutasi Nikoletta, Waldinger Dóra, Zsigri Mária / 2020. június 30.

Negyedik adásunkban a korábban elkezdett témát folytatjuk: Zsigri Mária a Berzsenyi Dániel Könyvtár egyik gyermekkönyvtárosa beszél az óvodás- és iskolácsoportoknak tartott foglalkozásokról. Többek között a legkisebbeknek szervezett babamasszásról és Ringatóról, a kézműves foglalkozásokról, Meseládáról és Mesestafétáról és a gyerekkönyvtár mindennapjairól. 

 

Szalainé Bodor Edit / 2020. június 29.
Ez itt a Berzsenyi Dániel Könyvtár játszhatnak is velünk. Mindig felteszünk egy kérdést az olvasásra javasolt cikkel kapcsolatban, s a könyvtár újranyitásakor a helyes választ adók között értékes könyveket sorsolunk ki.
***
A következő történet Ondódon játszódott le 1933-ban. Két földterület tulajdonos, bizonyos Bakucz József és Polgár József között élénk vita kerekedett abból, hogy a birtokaik közötti, fűzfabokrokkal tarkított sáv vajon kinek a tulajdona.
tovább olvasom>>>

Fimbe mentett emlékezet  - helytörténeti klub a világhálón 12.
Szalainé Bodor Edit / 2020. június 26.
A Berzsenyi Dániel Könyvtárban 2016 októberében helytörténeti klub alakult, amely célul tűzte ki – többek között – szombathelyi várostörténeti programok szervezését. Az elmúlt közel három és fél évben számtalan vendégünk volt, akik különböző témákban tartottak előadásokat. Ezeket (az első év kivételével) a H+ Média és Kulturális Egyesület munkatársa rögzítette. A mostani helyzetben, amikor nem ajánlatos otthonainkat elhagyni, tartalmas időtöltés lehet egy-egy videó újranézése/megnézése, így péntekenként felidézünk egy-egy régebbi programot.
2019. szeptember 18-án Filmbe mentett emlékezet címmel szervezett a Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja, a Vasi Múzeumbarát Egylet és a H+ Média és Kulturális Egyesület beszélgetést a Boros Ferenc – Horváth Zoltán filmes alkotópárossal. 2019-ben volt 15 éve, hogy a függetlenfilmes páros helytörténeti dokumentum- és ismeretterjesztő filmek forgatásába kezdett. Ezen idő alatt több mint 30 alkotást készítettek, számos országos és nemzetközi fesztiválon megfordultak, amelyeken közel 70 díjat gyűjtöttek be. Specialitásuk Vas megye ismert személyiségeinek (Dr. Kuntár Lajos, Gál Ferusz József, Gazdag Erzsi, Nagy Marianna, Csonka Ernő, Spiegler Elemér, Ferkovics József, Dr. Széll Kálmán, Fűzfa Balázs, Szendiszűcs István, Devecz Oszkár, Varecza László) mozgóképes megörökítése. Feldolgozták többek között a szombathelyi és répcelaki ’56-os eseményeket, a szombathelyi rendszerváltás és a répcelaki árvíz történetét. Az elmúlt 15 év emlékezetes pillanatainak felidézését Lovass Tibor, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke moderálta.Nyughatatlan özvegyek

Nagyváradi Nóra / 2020. június 25.
 
Egy csapat kemény bankrabló a félresikerült rablás közben meghal, és velük együtt a lopott milliók is odavesznek. Ez a pénz az egyik képviselőjelölt tulajdona volt, így az adósságot az özvegyeken akarják behajtani. Pár hetük van, hogy megszerezzék a pénzt. Nincs idejük gyászolni, be kell bizonyítaniuk, hogy a férfiak nélkül is képesek megállni a lábukon és megvédeni magukat. A film fő szálát az özvegyek drámája adja. A négy teljesen más háttérrel és személyiséggel rendelkező nőnek össze kell fognia egymással. Mindegyikük sorsa valamilyen elszenvedett tragédiát hordoz magában.
tovább olvasom>>>

Szalainé Bodor Edit / 2020. június 25.
Ez itt a Berzsenyi Dániel Könyvtár megyei, illetve szombathelyi tartalmakat osztunk meg Önökkel, amelyeket elolvasva, ***
1928-ban gyakori problémát jelentettek az őrületes sebességgel száguldozó automobil sofőrök. A tudósításban szereplő megengedett maximum sebesség napjainkban viccesnek tűnhet, de a szabálytalankodók ellen abban az időben is szigorúan lépett fel a rendőrség, hogy megóvja a „járó-kelő polgárság életbiztonságát.”
tovább olvasom>>>

Könyvtári plakátok fesztiválja
Spiegler-Kutasi Nikoletta / 2020. 06. 23.

2020. június 22-én időszaki kiállítás nyílt a Berzsenyi Dániel Könyvtár második emeleti olvasótermében Könyvtári plakátok fesztiválja : válogatás szombathelyi nagyrendezvények posztereiből címmel.
A galériakiállítás keretében – a könyvtár helyismereti gyűjteményéből – azoknak a nagy múltú városi rendezvényeknek a plakátjaiból látható kilenc tablónyi válogatás, amelyek évről évre megrendezésre kerülnek, ám idén a koronavírus-járvány miatt elmaradtak.
Az Iseumi Szabadtéri Játékok, a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál, a Lamantin Jazz Fesztivál, a Savaria Nemzetközi Táncverseny a város kulturális életének jelentős eseményei, fesztiváljai, de ide sorolhatjuk az országos rendezésű, de helyben is megszervezésre kerülő Ünnepi Könyvhetet és Gyermekkönyvnapokat is.
A válogatásnál fontos szempont volt a kiadványok grafikája, hangulata, amellyel megpróbáltuk felidézni az elmúlt évek nagy sikerű programjait, híres fellépőit, a nívós koncerteket, táncversenyeket, színházi előadásokat. Aki pedig nem elégszik meg ennyivel, az elolvashatja a rendezvények tudósításait a könyvtár gyűjteményében megtalálható országos és megyei hírlapokban, folyóiratokban.
A kiállítás 2020. szeptember 26-áig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

Virtuális séták a karantén után, de még otthon – Európa kulturális értékei
Szabó Csilla / 2020. 06.22. 

A járványhelyzet lassan múlik, a szigorú otthon-maradási szabályok enyhülnek, egyre szabadabban mozoghatunk. Aki teheti, elkezdhet külföldi utazásokat tervezni. Ehhez ad ötleteket alábbi, 3D virtuális túra linkajánlónk – ezúttal határainkon túli úticélokat kínálva. 
Természetesen ebben az esetben is a teljesség igénye nélkül válogattunk, mert a virtuális sétákat kínáló weboldalak kínálata és eszköztára napról-napra bővül, érdemes tovább keresgélni! Jó szórakozást!
 
Európa – Kastélyok
Buckingham-palota – London (Anglia)
Edinburgh-i kastély – Edinburgh (Skócia)
Schönbrunni kastély – Bécs (Ausztria)
Versailles-i kastély – Versailles (Franciaország)
 
Európa – Múzeumok, képtárak
British Múzeum – London (Anglia)
Ermitázs – Szentpétervár (Oroszország)
Louvre – Párizs (Franciaország)
Pergamon Múzeum – Berlin (Németország)
Sixtus-Kápolna – Vatikán
Uffizi Képtár – Firenze (Olaszország)

Szalainé Bodor Edit / 2020. június 22.
Ez itt a Berzsenyi Dániel Könyvtár megyei, illetve szombathelyi tartalmakat osztunk meg Önökkel, amelyeket elolvasva, ***
Augusztus 15-én országosan új szivarokat hoztak forgalomba, amelyek 1928 augusztusában Szombathelyen még kuriózumnak számítottak. Bár az írás szerint az új dohánytermékek formásak és jó a zamatuk, az árukat illetően igen drágák voltak. Az új magyar termékek közül a Joviáles volt a legolcsóbb, darabonként 11 fillérbe került, de százas dobozokban is árulták, valamivel olcsóbban.
tovább olvasom>>>

Szalainé Bodor Edit / 2020. június 18.
Ez itt a Berzsenyi Dániel Könyvtár játszhatnak is velünk. Mindig felteszünk egy kérdést az olvasásra javasolt cikkel kapcsolatban, s a könyvtár újranyitásakor a helyes választ adók között értékes könyveket sorsolunk ki.
***
Szombathelyen az első nyilvános strand 1905. június 29-én nyílt meg a Perint partján, a mai uszoda és a Haladás edzőpályák közötti szakaszon. A fürdő látogatása meghatározott rend szerint zajlott: külön ingyenes órái voltak a katonáknak, az asszonyoknak a gyerekekkel, és külön fürödhettek a férfiak. Az ingyenes óráktól eltérő időpontokban térítés ellenében lehetett használni a fürdőt.
tovább olvasom>>>

Vörösné Adler Erika / 2020. június 18.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár – kamarakiállítás keretében – tisztelettel emlékezik az 1890. június 24-én született magyar „polihisztorra”, Baktay Ervinre.
Foglalkozását tekintve festőművész, művészettörténész, asztrológus, író, műfordító, orientalista volt. Számunkra kiemelten fontos az India-kutató munkássága. Végigjárta és feltárta Kőrösi Csoma Sándor nyugat-tibeti állomáshelyeit, azokon emléktáblákat helyezett el. Tapasztalatait, élményeit saját „fotódokumentumaival” illusztrált kötetben írta meg.

A tárlók megörökítik többek közt India szellemóriásaival, Rabindranath Tagoréval és Mahatma Gandhival való kapcsolatát is, és ízelítőt adnak India gazdag, különleges kultúrájából.

A kiállítás megtekinthető a könyvtár I. emeleti kölcsönzőterében hétfőtől péntekig 10-18 óráig.

Helytörténeti morzsák 22.: Nyomozás „bivalyügyben”
Szalainé Bodor Edit / 2020. június 15.
Ez itt a Berzsenyi Dániel Könyvtár megyei, illetve szombathelyi tartalmakat osztunk meg Önökkel, amelyeket elolvasva, ***
Történt, hogy egy marhahajcsár 1928. július 13-án két bivalyt hajtott a nagycsákányi bérgazdaságból Szombathelyre, amikor a Rohonci úton az egyik állat az autók zajától megriadva elszaladt. A marhahajcsár kiáltozására többen is odasiettek, de csak tovább fokozták a bajt: a csődület miatt a másik bivaly is megvadult és „vad iramban száguldott tova.”
tovább olvasom>>>

Dívák és bonvivánok  - helytörténeti klub a világhálón 11.
Szalainé Bodor Edit / 2020. június 12.
A Berzsenyi Dániel Könyvtárban 2016 októberében helytörténeti klub alakult, amely célul tűzte ki – többek között – szombathelyi várostörténeti programok szervezését. Az elmúlt közel három és fél évben számtalan vendégünk volt, akik különböző témákban tartottak előadásokat. Ezeket (az első év kivételével) a H+ Média és Kulturális Egyesület munkatársa rögzítette. A mostani helyzetben, amikor nem ajánlatos otthonainkat elhagyni, tartalmas időtöltés lehet egy-egy videó újranézése/megnézése, így péntekenként felidézünk egy-egy régebbi programot.
A Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubjának 2019. október 10-i összejövetelén Feiszt György levéltáros tartott előadást Dívák és bonvivánok címmel. Olyan színészóriások élete, pályája került terítékre, akik vagy Vas megyében születtek vagy életük egy ponton kapcsolódott a megyéhez, mint Jávor Pálé, aki iskoláit Szombathelyen végezte 1909 szeptemberétől 1914 áprilisáig. Bár egy időben az a „legenda” járta, hogy a színész a premontrei gimnáziumban érettségizett, de ez semmiképpen nem lehetséges, hiszen 17 évesen már a színművészetire járt. Családjával három helyen is laktak a városban, először abban az épületben, ahol Weöres Sándor is lakott. A bonvivánok közül szó volt még Somlay Artúr, Páger Antal, Benkő Gyula, Bodor Tibor, Keres Emil és Horváth József életének, pályájának vasi kötődéseiről. A dívák közül olyan színésznők pályáját ismerhették meg az érdeklődők, mint Horthy Hanna, Németh Mária operaénekesnő, akiről azóta könyv is született, Karády Katalin és a „szőke csoda”, Márkus Emília.

Szalainé Bodor Edit / 2020. június 11.
Ez itt a Berzsenyi Dániel Könyvtár játszhatnak is velünk. Mindig felteszünk egy kérdést az olvasásra javasolt cikkel kapcsolatban, s a könyvtár újranyitásakor a helyes választ adók között értékes könyveket sorsolunk ki.
***
1928 júliusában, egy forró délutáni napon egy győri és egy szombathelyi tanár kelt versenyre a budapesti gyorssal. A „kaland” úgy kezdődött, hogy a gőzmozdony – víz utántöltése miatt – Tatán megállt. A két tanár is nehezen viselte a meleget, így a kalauzzal folytatott rövid eszmecsere után leszálltak a vonatról, beültek a restibe, ahol sört rendeltek. Már a negyedik körnél tartottak, amikor észrevették, hogy a szerelvény elrobogott Komárom felé.
tovább olvasom>>>

Helytörténeti morzsák 20.: Tizenéveseket köröz a rendőrség
Szalainé Bodor Edit / 2020. június 8.
Ez itt a Berzsenyi Dániel Könyvtár megyei, illetve szombathelyi tartalmakat osztunk meg Önökkel, amelyeket elolvasva, ***
Nem megrögzött bűnözőkről van szó, hanem a szombathelyi gyermekmenhely három lakójáról. Az egészen különös eset 1935. május 5-én kezdődött, amikor a csornai családhoz kihelyezett Galambos Pisti mellé megérkezett a Krizsik testvérpár. A három gyerek hamar barátságot kötött, és mivel nem voltak megelégedve sorsukkal, június 20-án reggel megszöktek és elindultak Budapest felé a jobb élet reményében.
tovább olvasom>>>

A játékok játéka: a gombfoci  - helytörténeti klub a világhálón 10.
Szalainé Bodor Edit / 2020. június 5.
A Berzsenyi Dániel Könyvtárban 2016 októberében helytörténeti klub alakult, amely célul tűzte ki – többek között – szombathelyi várostörténeti programok szervezését. Az elmúlt közel három és fél évben számtalan vendégünk volt, akik különböző témákban tartottak előadásokat. Ezeket (az első év kivételével) a H+ Média és Kulturális Egyesület munkatársa rögzítette. A mostani helyzetben, amikor nem ajánlatos otthonainkat elhagyni, tartalmas időtöltés lehet egy-egy videó újranézése/megnézése, így péntekenként felidézünk egy-egy régebbi programot.
A Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubjának 2019. február 27-i összejövetelén az érdeklődők a gombfoci történetéről hallhattak előadást. Vendégünk Dr. Gráfik Imre néprajzkutató, muzeológus volt, aki amellett, hogy áttekintette a sportág történetét, bemutatta a Vasi Gombfoci Egyesület tevékenységét is, amelynek aktív tagja. Az előadás keretében elhangzott, hogy a gombfoci magyar lelemény és a magyar diaszpóra révén terjedt el a földkerekségen. A gombfociból kialakult sportjáték, a szektorlabda pedig az egyetlen sport, amelyet a magyarok adtak a világnak. Ennek a játéknak a kultúrtörténetét vázolta föl az előadás, amely után a helyi egyesület bemutató mérkőzéssel szórakoztatta a közönséget.

Helytörténeti morzsák 19.: Újszerű tornászat
Szalainé Bodor Edit / 2020. június 5.
Ez itt a Berzsenyi Dániel Könyvtár játszhatnak is velünk. Mindig felteszünk egy kérdést az olvasásra javasolt cikkel kapcsolatban, s a könyvtár újranyitásakor a helyes választ adók között értékes könyveket sorsolunk ki.
***
A vírushelyzetre való tekintettel az elmúlt hónapokban sokan nem mozogtunk eleget, így ezt pótolandó egy újszerű tornagyakorlatot osztunk meg Önökkel 1934-ből. A „könnyed, grációzus, mulatságos” módszer ötletgazdája Edi Polc.
tovább olvasom>>>

Helytörténeti morzsák 18.: „Óriási” léghajóforgalom városunk felett
Szalainé Bodor Edit / 2020. június 1.

Ez itt a Berzsenyi Dániel Könyvtár játszhatnak is velünk. Mindig felteszünk egy kérdést az olvasásra javasolt cikkel kapcsolatban, s a könyvtár újranyitásakor a helyes választ adók között értékes könyveket sorsolunk ki.
***
Az 1898-as év közepén két léghajó megjelenéséről is tudósított a Szombathelyi Újság. Május 14-én bécsi léghajós tisztek szálltak le a koltai erdő mellett. A földet érést nagy érdeklődés kísérte: a Tanán időző Széchenyi Imre gróf és társasága meglátva a léghajót biciklire pattantak és Koltára siettek, hogy találkozhassanak a legénységgel. Szeptember 2-án egy hatalmas katonai léghajó jelent meg Sárvár felett. 
tovább olvasom>>>

Sajtó a századfordulótól az ezredfordulóig Vas megyében - helytörténeti klub a világhálón 9.
Szalainé Bodor Edit / 2020. május 29.
A Berzsenyi Dániel Könyvtárban 2016 októberében helytörténeti klub alakult, amely célul tűzte ki – többek között – szombathelyi várostörténeti programok szervezését. Az elmúlt közel három és fél évben számtalan vendégünk volt, akik különböző témákban tartottak előadásokat. Ezeket (az első év kivételével) a H+ Média és Kulturális Egyesület munkatársa rögzítette. A mostani helyzetben, amikor nem ajánlatos otthonainkat elhagyni, tartalmas időtöltés lehet egy-egy videó újranézése/megnézése, így péntekenként felidézünk egy-egy régebbi programot.
A Vasmegyei Lapok című napilap alapításának 150. évfordulója alkalmából 2017. november 28-án kerekasztal-beszélgetésre várta az érdeklődőket a Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja. A diskurzust Merklin Tímea moderálta, aki vendégeivel – Halmágyi Miklós és Nagy Ildikó újságírókkal és dr. Melega Miklóssal, a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltár igazgatójával -– a sajtóval kapcsolatos helyi és országos változásokat, trendeket vette górcső alá a századfordulótól az ezredfordulóig. Olyan kérdésekre keresték a választ, hogy mennyire dokumentatív értékűek a hírlapok, hogyan és miből lett hír a különböző korszakokban, miként lehet információkat nyerni a hirdetésekből és milyen szerkesztési elveket követtek a print sajtó szerkesztői a különböző évtizedekben. A nagy érdeklődés mellett lezajlott beszélgetést most azok is visszanézhetik, akik 2017-ben lemaradtak a programról.

Helytörténeti morzsák 17.: Sarolta hercegnő városunkban
Szalainé Bodor Edit / 2020. május 28.

Ez itt a Berzsenyi Dániel Könyvtár játszhatnak is velünk. Mindig felteszünk egy kérdést az olvasásra javasolt cikkel kapcsolatban, s a könyvtár újranyitásakor a helyes választ adók között értékes könyveket sorsolunk ki.
***
1898. október 2-án illusztris személyek érkeztek Répcelakra a Magyar Királyi Államvasutak különvonatával. Másnap Szombathelyre látogattak, hogy megtekintsék a fejlődő várost. Saroltát, a német császár nővérét és a hercegnő férjét többen elkísérték, így Röder báró, Posadolfsky-Wehner Silvius gróf és neje, Radó Katinka, valamint Abecken k. a. udvarhölgy. A díszes kompánia először a lovassági laktanyába hajtatott, ahol megnézték a kaszárnya helyiségeit és díszszemlén vettek részt.
tovább olvasom>>>

Boros Ferenc / 2020. május 27.
Utolsó adásához érkezett a Bájoló kreatív, a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár online műsora, amelyben Vas megyei kötődésű fiatal szövegírók és dalszerző-énekesek munkálkodnak – egymástól függetlenül – otthoni környezetben egy-egy új dal születésén.
Lutor Katalin újságíró, slammer, magyartanár. A Háklár testvérek közül Dóri énekel, Péter gitározik és dalszöveget ír.
tovább olvasom>>>

Helytörténeti morzsák 16.: A bűvös kecske
Szalainé Bodor Edit / 2020. május 25.

Ez itt a Berzsenyi Dániel Könyvtár játszhatnak is velünk. Mindig felteszünk egy kérdést az olvasásra javasolt cikkel kapcsolatban, s a könyvtár újranyitásakor a helyes választ adók között értékes könyveket sorsolunk ki.
***
A történet Gérce községben kezdődött, ahol egy Torcsok nevű jómódú gazda felesége megbetegedett és az orvos kecsketejet írt fel neki. A gazda rögtön kecske után nézett, és talált is egyet Sáriban. Az üzlet után, hazafelé megszomjazott, így betért a herpenyői csárdába, ahol a kocsmárosnak – aki jó ismerőse volt – elmesélte, mi járatban van. Más sem kellett a furfangos barátnak, tréfából kicserélte a fejős kecskét bakkecskére.
tovább olvasom>>>

Könyvtári kézműves percek 3. - Autós mesék
BDK / 2020. május 22.


Hodossy Péter maratoni futó (Csallóközkürt) úti és élménybeszámolója - helytörténeti klub a világhálón 8.
Szalainé Bodor Edit / 2020. május 22.

A Berzsenyi Dániel Könyvtárban 2016 októberében helytörténeti klub alakult, amely célul tűzte ki – többek között – szombathelyi várostörténeti programok szervezését. Az elmúlt közel három és fél évben számtalan vendégünk volt, akik különböző témákban tartottak előadásokat. Ezeket (az első év kivételével) a H+ Média és Kulturális Egyesület munkatársa rögzítette. A mostani helyzetben, amikor nem ajánlatos otthonainkat elhagyni, tartalmas időtöltés lehet egy-egy videó újranézése/megnézése, így péntekenként felidézünk egy-egy régebbi programot.
A helytörténeti klubban 2018. szeptember 20-án egy igazi sportembert láttunk vendégül Hodossy Péter hosszútávfutó személyében. A csallóközkürti fiatalember 1978. június 6-án született a felvidéki Dunaszerdahelyen. Serdülőkora óta sportol, 24 éve kerékpározik, 22 évvel ezelőtt pedig beleszeretett a hosszútávfutásba. Eddig 106 klasszikus maratoni futóversenyen indult és teljesítette a távokat Honolulutól New York-on és Bostonon át egészen Moszkváig. 2010-ben gyalogosan átkelt öccsével, Tamással a Kárpát-medencén nyugat-keleti irányba 850 km-t 32 nap alatt megtéve. 2014-ben pedig megmászta a Kárpát-medence legmagasabb hegycsúcsát, a Gerlachfalvit. Ezek a teljesítmények önmagukban is csodálatra méltóak, de tovább növeli értéküket, hogy Hodossy Péter mindezt első típusú cukorbetegként vitte véghez. Az előadás során beszélt úti élményeiről, arról, miként sikerült kijutnia a versenyekre és mi motiválja, hajtja tovább, hogy újabb és újabb kihívásokat keressen és teljesítsen.

Helytörténeti morzsák 15.Katonák, rendőrök és civilek harca
Szalainé Bodor Edit / 2020. május 21.

Ez itt a Berzsenyi Dániel Könyvtár játszhatnak is velünk. Mindig felteszünk egy kérdést az olvasásra javasolt cikkel kapcsolatban, s a könyvtár újranyitásakor a helyes választ adók között értékes könyveket sorsolunk ki.
***
1897. augusztus 20-án Pájer István helyi kőműveslegény és féltestvére, Soós Miklós katona hazafelé tartottak a jól megérdemelt féldecijük után, amikor szembe találkoztak Léderer Károly őrmesterrel, aki szóvá tette a katona hanyag ruházatát. Ezt Pájer nehezményezte és védve rokona „becsületét”, kétszer arcul ütötte Léderer Károlyt.
tovább olvasom>>>

Szélhámos „chameleon”
Szalainé Bodor Edit / 2020. május 18.

Ez itt a Berzsenyi Dániel Könyvtár játszhatnak is velünk. Mindig felteszünk egy kérdést az olvasásra javasolt cikkel kapcsolatban, s a könyvtár újranyitásakor a helyes választ adók között értékes könyveket sorsolunk ki.
***
Az 1898-as évek elején a csendőrség elfogta az egy éve körözés alatt álló, németperesztegi illetőségű szélhámost, Tóth (Toronyi) Gézát. Bűnlajstroma olyan hosszú volt, hogy az újságban is két hasábban jelent meg. Szinte művészi szintre emelte az emberek megtévesztését. Először Hegykőn –
marhakereskedőnek adva ki magát – elcsábította Haspel Ilkát, akinek nemcsak a szívét, hanem aranygyűrűjét és 15 Ft készpénzét is elrabolta.
tovább olvasom>>>

A Szent István-parki KIOSZK - helytörténeti klub a világhálón 7.
Szalainé Bodor Edit / 2020. május 15.


A Berzsenyi Dániel Könyvtárban 2016 októberében helytörténeti klub alakult, amely célul tűzte ki – többek között – szombathelyi várostörténeti programok szervezését. Az elmúlt közel három és fél évben számtalan vendégünk volt, akik különböző témákban tartottak előadásokat. Ezeket (az első év kivételével) a H+ Média és Kulturális Egyesület munkatársa rögzítette. A mostani helyzetben, amikor nem ajánlatos otthonainkat elhagyni, tartalmas időtöltés lehet egy-egy videó újranézése/megnézése, így péntekenként felidézünk egy-egy régebbi programot.
Szombathelyt gyakran emlegetik a parkok városaként. Zöldterületei közül a Szent István park 1898–1899-ben került kialakításra, a helyi szépítő egyesület kezdeményezésére. Átadása után hamar a városlakók kedvelt kirándulóhelyévé vált, akik a pihenés és sétálás mellett fogyasztani és szórakozni is szerettek volna. Pollák Ármin kávézótulajdonos nyitotta meg az első Kioszkot 1900 júniusában. A könnyű faszerkezetes étterem nem volt hosszú életű, tűz következtében – 1902 novemberében – megsemmisült. Helyére Rauscher Miksa tervezett igazán mutatós épületet, amely 1906-tól működött. Az élet- és italkínálatáról híres vendéglőben büfé és melegkonyha állt az éhes vendégek rendelkezésére, szomjukat pedig Nagy Sándor híres boraival, ill. 17 féle gyógyvízzel olthatták. Az étterem gasztronómiai ínyencségek mellett kulturális programokat is kínált. Bár népszerű találkahelyszínként és kirándulási célpontként működött, üzemeltetése leginkább a szabadtéri, időszakos jelleg miatt soha nem volt igazán gazdaságos. Az 1910-es évektől szezonról szezonra váltották egymást a bérlők. 1946-ban egyszer még kinyitott, majd 1947-ben lebontották. Történetéről Spiegler Tibor helytörténész, magángyűjtő tartott élvezetes előadást a könyvtár helytörténeti klubjának keretében 2018. november 7-én.

A Téglagyár csapatától a világhírig
Szalainé Bodor Edit / 2020. május 14.

Ez itt a Berzsenyi Dániel Könyvtár játszhatnak is velünk. Mindig felteszünk egy kérdést az olvasásra javasolt cikkel kapcsolatban, s a könyvtár újranyitásakor a helyes választ adók között értékes könyveket sorsolunk ki.
***
1948-ban egy fejkendős asszony állított be az akkori szombathelyi napilap, a Szabad Vasmegye szerkesztőségébe, ahol nagy büszkeséggel számolt be fia sikeréről, akit „igazi kapustehetségként” aposztrofáltak a francia lapok. Róth Károly labdarúgó pályája Szombathelyről indult, a Téglagyári csapat játékosa volt, majd az SZTK-hoz igazolt. A cikk megjelenése előtt öt hónappal került a francia Blénod városának együtteséhez, ahol bravúros védéseivel hamar felhívta magára az sportklub vezetőinek figyelmét.
tovább olvasom>>>

Boros Ferenc / 2020. május 14.

Harmadik adásához érkezett a Bájoló kreatív, a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár online műsora, amelyben Vas megyei kötődésű fiatal szövegírók és dalszerző-énekesek munkálkodnak – egymástól függetlenül – otthoni környezetben egy-egy új dal születésén. A harmadik műsor alkotói Varga Richárd szövegíró, dalszerző, énekes és 
Varga Bence, a Zaporozsec együttes szövegíró, énekes-gitáros-dalszerzője.
tovább olvasom>>>

Ezt látni és hallani kell! - Horváth Imre komolyzenei előadássorozata - átmenetileg - az online térben
BDK / 2020. május 14.
Horváth Imre karnagy ezúttal J. S. Bach 133. kantátájának tételenkénti elemzésével várja sorozatának hallgatóit, a könyvtár előadóterme helyett a YouTube-on. Az online előadások segítségével jobban megismerhetjük a művet, a szöveg és a zenei kifejezések kapcsolatát, a bachi komponálás titkait.
Tovább a videókhoz>>>

Szalainé Bodor Edit / 2020. május 12.
A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár játékot hirdetett a Haladás Sportegyesület 100 éves évfordulója apropóján. A  kilencfordulós vetélkedő 2020. június végéig tart és összesen 100 kérdést tartalmaz. A helyes megoldást beküldők között a játék végén értékes nyereményeket sorsolunk ki. A kérdések megválaszolásához segítséget nyújt a könyvtár Facebook-oldalán Haladás 100 címmel létrehozott album és az internet.
Tovább a kvízekhez>>>

„Nem írom pennával...”
Vörösné Adler Erika / 2020. május 12.

Zrínyi Miklós születésének 400. évfordulója alkalmából a Honvédelmi Minisztérium 2020-at Zrínyi-emlékévvé nyilvánította. Gróf Zrínyi Miklós horvát bán, Zala és Somogy vármegyék örökös főispánja, nagybirtokos főnemes, költő, hadvezér, politikus és hadtudós volt. Horvát eredetű főnemesi családban született 1620-ban, dédapja: Zrínyi Miklós, a „szigetvári hős”. Iskoláit több helyen végezte: a grazi jezsuita kollégiumban, Bécsben, Nagyszombatban és itáliai tanulmányúton. Hazatérve élete a török elleni szüntelen hadakozással telt: a Muraközből kiűzte őket, védte Magyarországot, Erdélyt, Karintiát, Stájerországot. Vitézsége elismeréséül kapta a 
horvát báni címet. Csáktornyai udvara politikai, társadalmi és kulturális központtá vált, európai színvonalú könyvtárat (Bibliotheca Zriniana) alapított. Beszélt magyar, horvát, olasz és latin nyelven, de értett németül és törökül is. Az 1664-es „téli hadjáratban” 20 ezer fős „nemzetközi”serege élén győzelmeket aratva egészen Eszékig jutott, sikerült feltartania egy jelentős török utánpótlást. Hadi sikereinek jelentős európai visszhangja volt, ekkor kapta a „Magyar Mars” nevet, IV. Fülöp spanyol király pedig aranygyapjas rendet adományozott neki. 1664 tavaszán Regensburgban egyesült keresztény hadsereget szerveztek a török ellen – fővezérnek Zrínyi Miklóst választották. Áprilisban hozzáfogott Kanizsa ostromához, de a bécsi haditanács visszarendelte. Az ő vezetésével augusztus 1-jén Szentgotthárdnál újabb győzelmet arattak, de 10-én megkötötték a számára nagy csalódást okozó vasvári békét. Zrínyit később a magyar államiság terve foglalkoztatta, de nem maradt rá ideje. 44 évesen, 1664. november 18-án a Csáktornya melletti kursaneci erdőben egy sebesült vadkan megölte. Halálának körülményei ma sem tisztázottak, felmerül a bécsi udvar által kitervelt merénylet ténye is. [1] [2] [3] [4] Zrínyi Miklós főképp politikusnak és hadvezérnek tartotta magát, s csak mellékesen költőnek. Ennek ellenére a 17. századi magyar barokk irodalom legkiemelkedőbb alakja – írói-költői munkássága is nemzetszolgálat. [5]
Fontosabb munkái:
Szigeti veszedelem (1645-1646)

Szigeti veszedelem (1645-1646) hangoskönyv
Mátyás király életéről való elmélkedések (1655)
Ne bántsd a magyart – Az török áfium ellen való orvosság (1661-1663)

Szalainé Bodor Edit / 2020. május 11.

Ez itt a Berzsenyi Dániel Könyvtár játszhatnak is velünk. Mindig felteszünk egy kérdést az olvasásra javasolt cikkel kapcsolatban, s a könyvtár újranyitásakor a helyes választ adók között értékes könyveket sorsolunk ki.
***
1935 augusztusában Ficsor István Rudolf kerékpáros világutazó érkezett a városba, nagy feltűnést keltve a vasárnapi korzó sokaságában. A kunsági fiatalember eredeti szakmáját tekintve pék volt. Hivatásával felhagyva, 17 éves korában gyalogosan bejárta Európát, két év alatt mintegy 40 000 kilométert megtéve.
tovább olvasom>>>

Szabó Csilla / 2020. május 8.
Az otthon végzett munka és a kényszerű bezártság heteiben nagy szükségünk van kikapcsolódásra. Ha már elolvastuk az összes könyvünket (és online elérhető könyvet sem találunk kedvünkre valót), megnéztük a tévében az összes sorozatot – éljünk a technika lehetőségeivel és lépjünk ki a négy fal közül, még ha csak virtuálisan is! Ha már nem utazhatunk oda személyesen, átélhetjük az ottlét élményét virtuális túrák segítségével. A mindenki által ismert Google Street View csak egy a sok lehetőség közül, mert ma már egyre több intézmény készíti/készítteti el saját virtuális bemutatkozását 3D-ben, hogy ezzel kedvet csináljon egy későbbi „élő” látogatáshoz. Íme, ízelítő, magyarországi látnivalókból, a teljesség igénye nélkül.
Múzeumok, kastélyok, műemlékek
Budapest – Aquincumi Múzeum és Régészeti Park
Budapest – Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Budapest – Mátyás-templom
Budapest – Műcsarnok
Budapest – Zeneakadémia
Eger – Dobó István Vármúzeum
Gödöllő – Gödöllői Királyi Kastély
Gyula – Gyulai Almásy-kastély
Körmend – Dr. Batthyány-Strattmann Múzeum
Pécs – Zsolnay-Negyed
Székesfehérvár – Bory-várFehér tenyér

Varga Dorottya / 2020. május 8.
 
Hajdu Szabolcs filmje a múlt és a jelen egymásra rímelő motívumaiból rajzolja meg egy tornász sajátos életútjának meghatározó fejezeteit. A számos díjjal kitüntetett alkotást a rendező saját gyerekkori emlékei, valamint testvére, a főszereplőt alakító egykori válogatott tornász, Hajdu Zoltán Miklós karrierjének főbb eseményei inspirálták.
A tehetséges és kimagasló eredményeket produkáló Dongó Miklós számára a sport a siker és a felszabadultság forrása lehetne, ám ehelyett a sporthoz fűződő viszonyát a sivár debreceni tornateremben kegyetlenkedő, a gyerekeket folyamatosan megalázó és rettegésben tartó edző, valamint érzéketlen, gyerekük sikereivel önigazolásként dicsekvő szülei határozzák meg.

tovább olvasom>>>

Az egykori szombathelyi Práter – ma Gáyer- és Brenner-park – története  - helytörténeti klub a világhálón 6.
Szalainé Bodor Edit / 2020. május 8.


A Berzsenyi Dániel Könyvtárban 2016 októberében helytörténeti klub alakult, amely célul tűzte ki – többek között – szombathelyi várostörténeti programok szervezését. Az elmúlt közel három és fél évben számtalan vendégünk volt, akik különböző témákban tartottak előadásokat. Ezeket (az első év kivételével) a H+ Média és Kulturális Egyesület munkatársa rögzítette. A mostani helyzetben, amikor nem ajánlatos otthonainkat elhagyni, tartalmas időtöltés lehet egy-egy videó újranézése/megnézése, így péntekenként felidézünk egy-egy régebbi programot.
A helytörténeti klub a 2018-as évet Bajzik Zsolt levéltáros előadásával indította. A ma már Szombathelyen feledésbe merült Szőkefölde és Práter elnevezések kapcsán elhangzott, hogy a helynevek egykor nemesi birtokot takartak, amely külterület volt. A város ezen része a 20. században vált kedvelt zöldterületté, miután a Batthyányak tulajdonában lévő földterület városi kézbe került. Az 1920-as, 1930-as években itt jött létre a Gáyer- és Brenner-park, majd a Puskin-liget, amelyek már közparkként funkcionáltak. Bajzik Zsolt beszélt a terület jelentős épületeiről is, a Brenner-villáról és a jelenleg felújítás alatt álló víztoronyról.

Szalainé Bodor Edit / 2020. május 7.

Ez itt a Berzsenyi Dániel Könyvtár játszhatnak is velünk. Mindig felteszünk egy kérdést az olvasásra javasolt cikkel kapcsolatban, s a könyvtár újranyitásakor a helyes választ adók között értékes könyveket sorsolunk ki.
***
Az 1936-ban megjelent cikk szerint Szombathely kultúrváros jellegét ékesen bizonyítja közintézményeinek, iskoláinak és irodalmi, művészi és zenei rendezvényeinek sokasága. A magyar könyvkiadók könyvnapi közlése alapján azonban ebben az időszakban volt még egy mutató, amelyben a város verhetetlennek bizonyult. Az akkori statisztikák szerint – a vidéki városok közül – itt vásároltak a legtöbbet az újonnan megjelent Révai Kis Lexikonból.
tovább olvasom>>>

Bájoló kreatív
Boros Ferenc / 2020. május 6.

A Bájoló kreatív a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár online műsora, amelyben Vas megyei kötődésű fiatal szövegírók és dalszerző-énekesek munkálkodnak – egymástól függetlenül – otthoni környezetben egy-egy új dal születésén.
Alkalmazkodva a koronavírus-járvány okozta helyzethez, azt próbáljuk bemutatni, hogy az alkotásnak semmi sem szabhat határt, így izgalmas kreatív kihívásra invitáltunk pár szövegírót és dalszerző-énekest, akik már korábban részt vettek a Bájoló műsorban.
tovább olvasom>>>

Vörösné Adler Erika / 2020. május 4.
71 éve, 1949. május 4-én született Bérbaltaváron Nagy Gáspár Kossuth- és József Attila-díjas költő, prózaíró, szerkesztő. A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban tett érettségi után Szombathelyen végzett népművelés és könyvtár szakon. 1976-1980 között a Móra Könyvkiadó szerkesztőjeként dolgozott. 1981-1985 között a Magyar Írószövetség titkára, 1988-tól a Hitel című irodalmi lap szerkesztője, 2004-től a Magyar Katolikus Rádió kulturális szerkesztőségének vezetője volt. 2000-ben a Magyar Művészeti Akadémia tagjai közé választotta. Költői életművében különösen jelentős az 1956-os forradalom és szabadságharc „eszméinek felmutatása” és emlékezete. Több költeményét, többek közt A Fiú naplójából (1981) és az Öröknyár: elmúltam 9 éves (1983) az 1989-es politikai rendszerváltás „előkészítőjeként” tartják számon. Amely lapokban (Új Forrás, 1984. október és Tiszatáj, 1986. június) ezek a versek megjelentek, a cenzúra azokat bezúzatta, a költőt írószövetségi tisztségéről lemondatták. 1969-től megfigyelés alatt tartották, leveleit felbontották, telefonjait lehallgatták.  A rendszerváltás előtt Nagy Gáspár költészete mutatta be legnyíltabban a kommunista diktatúra bűneit, módszereit. A rendszerváltásra örömmel reagált, de azonnal szót emelt „visszásságai, felemássága, az árulások, elvtelen helyezkedések ellen”. Mindezt nagy erkölcsi felelősséggel, bátorsággal tette. Görömbei András irodalomtörténész írja róla, hogy „… művészi és emberi tartása a tisztesség, bátorság, tehetség egymást erősítő példája volt a magyar irodalomban.” Mindehhez megingathatatlan, erős hite adott alapot és reménységet… 57 éves korában, súlyos betegségben hunyt el Budapesten, 2007. január 3-án.
A Digitális Irodalmi Akadémia adatbázisában összes önálló alkotása elérhető (versei, prózai művei), fotók, könyvborítók kereshetők. Bibliográfia segít életművének mélyebb megismerésében. 2018-ban portréfilm készült munkásságáról, életéről Angyali követés címmel. Az alkotás bemutatja a költő személyiségét, emberi gesztusait, kivételes világlátását.

Fontosabb munkái:
Szabadrabok. Egybegyűjtött versek, 1968-1998. Debrecen, 1999.
Amíg fölragyog a jászol. Versek. Bp. 2001.
...nem szabad feledNI…! Versek – 1956 láthatatlan emlékművének talapzatára. Bp. 2002.
Ezredváltó, sűrű évek. Száz vers 1998 márciusától 2003 márciusáig. Bp. 2003.
Sárfelirat. Posztumusz versek. Bp. 2007.
Nagy Gáspár – Szakolczay Lajos: Ameddig temetetlen holtak lesznek… Interjúk, versek, fotók. Bp. 2008. + CD

"Légitámadás" Szentgotthárd ellen
Szalainé Bodor Edit / 2020. május 4.

Ez itt a Berzsenyi Dániel Könyvtár játszhatnak is velünk. Mindig felteszünk egy kérdést az olvasásra javasolt cikkel kapcsolatban, s a könyvtár újranyitásakor a helyes választ adók között értékes könyveket sorsolunk ki.
***
Magyarországon elsőként Szentgotthárdon mutatkozott be a polgári légvédelem egy szabályos légitámadás keretében. A látványosságokban és izgalmakban bővelkedő program apropóját a helyi tűzoltóegyesület fennállásának 60 éves évfordulója adta.
tovább olvasom>>>

Források és lehetőségek egy paraszt család kutatásához - helytörténeti klub a világhálón 5.
Szalainé Bodor Edit / 2020. május 1.


A Berzsenyi Dániel Könyvtárban 2016 októberében helytörténeti klub alakult, amely célul tűzte ki – többek között – szombathelyi várostörténeti programok szervezését. Az elmúlt közel három és fél évben számtalan vendégünk volt, akik különböző témákban tartottak előadásokat. Ezeket (az első év kivételével) a H+ Média és Kulturális Egyesület munkatársa rögzítette. A mostani helyzetben, amikor nem ajánlatos otthonainkat elhagyni, tartalmas időtöltés lehet egy-egy videó újranézése/megnézése, így péntekenként felidézünk egy-egy régebbi programot.
Második, családkutatással kapcsolatos programunkon - 2019. január 30-án - Dr. Pál Ferenc levéltáros volt a vendég. Források és lehetőségek egy paraszt család kutatásához című előadását több mint százan hallgatták, jegyzetelték végig. Míg az első előadó, Spiegler Tibor „munkáját” az nehezítette, hogy családja zsidó származása okán szinte nem maradt élő hozzátartozó és a családi dokumen