Vissza normál nézetre  
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
OPAC - Mobilra
Vasi Digitális Könyvtár
Vasi Könyvtári Portál
Városi fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
Könyvtárunk
Könyvtárhasználat és szolgáltatások
Katalógusok
Adatbázisok
Kiadványok
Programok
Gyermekkönyvtár
Kezdőlap

!


A kiállítás megtekinthető 2017. szeptember 2-ig.
Részletes programért kattintson a meghívóra!


Kedves Olvasóink!

A Berzsenyi Dániel Könyvtár a nyári szabadságolások miatt
idén két hétig szünetelteti szolgáltatásait.

A zárva tartásra tekintettel a szünet előtti utolsó héten, július 31-től nagyobb mennyiségű dokumentum kölcsönözhető a szokásosnál hosszabb határidővel, az alábbi rend szerint:
könyv, bekötött időszaki kiadvány hangoskönyv kurrens időszaki kiadvány CD DVD
korlátlan 30 darab 10 darab 30 darab 20 darab

Új tematikus ajánló honlapunkon!

INSPIRÁCIÓ
pályaválasztáshoz, álláskereséshez,
hatékonyabb munkavégzéshez

részletek>>>

Pályázat könyvtári munkatársaknak

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Vas Megyei Szervezete megalakulásának 50. évfordulója alkalmából jubileumi pályázatot hirdet a megye könyvtáraiban dolgozó, továbbá "örökös", aktív szolgálatukat letöltött munkatársak részére, akik szabadidejükben másokat is megörvendeztetni képes alkotásokat készítenek.


 A pályázat célja, hogy bemutassa a könyvtárosok és segítő munkatársaik kreativitását, találékonyságát, ügyességét, vagyis azt a sokszínűséget, amely segítségükre van humán szolgálatuk igényes ellátásban. Az alkotásokat a Berzsenyi Dániel Könyvtárban állítjuk ki, a jubileumi programhoz kapcsolódóan, 2017. szeptember 15-étől.

A részletes pályázati kiírás letölthető innen!

- felnőtteknek-

Hans Christian Andersen örök értékű meséit idézve
a Berzsenyi Dániel Könyvtár meseíró pályázatot hirdet amatőr írók, szülők és nagyszülők, ábrándos lelkű felnőttek számára.

Részletek kattintson a gyermekkönyvtár honlapjára
vagy töltse le
felhívásunkat pdf formátumban!

Beküldési határidő: 2017. szeptember 8.

- pályázat diákoknak -
Légy kreatív és készíts Rambo-vers videót
Arany János bármely műve nyomán!

 

Részletekért ide kattints!

 
A 12 vigíliából (virrasztásból) álló mű a romantikát és a realizmust állítja szembe egymással. A mű főhőse Anzelmus diák, aki Drezdában él. A mű cselekménye két szálon halad: egy reális és egy irreális síkon. A reális események pontos időponttal megjelölve, mérnöki pontossággal leírt, beazonosítható helyszíneken, valós, a hétköznapi életben elképzelhető történéseket mutatnak be.  A másik sík színesen és mozgalmasan megjelenített, a fantáziát megmozgató környezettel és valószerűtlen eseményekkel zajlik.  A mű szereplőnek élete is kettős, rendelkeznek egy polgári foglalkozással, máskor pedig fantáziaszerű világban csodás történetek láncolata zajlik körülöttük.  Ebben a mesevilágban az amúgy csetlő-botló, esetlen Anzelmus daliás ifjúvá válik, aki erős, ügyes és sikeres...
részletek >>>


Évente mintegy 10 ezer kötettel frissül könyvtárunk állománya.
Válogassanak újdonságainkból, kérjenek előjegyzést
Német nyelvű újdonságaink
2017/1
Új könyvek
2017. május
Új könyvek
2017. június
Új könyvek
2017. július
Új könyvek
2017. augusztus

Kaliforniai álom

Damien Chazelle rendező (Whiplash) filmjében Mia (Emma Stone)  feltörekvő, fiatal lány, aki egy filmstúdió kávézójában dolgozik. Minden vágya, hogy színésznő lehessen. Meghallgatásokra jár, távlati terveiben pedig szerepel a hollywoodi karrier. Sebastian (Ryan Gosling) szépreményű jazz zongorista, tehetségét viszont bárzongoristaként hangulati háttérzene játszásával fecséreli el. Az ő álma az, hogy újranyisson egy régi jazzklubot, hogy újra divatba hozza a műfajt. Mindketten Los Angelesben keresik az álmaikat. Kettőjük kapcsolatáról és a hajszolt álmokról, sikerekről szól ez a történet.
részletek >>>

A filmek iránt érdeklődők tematikus bontásban
(gyermekeknek, játékfilmek, ismeretterjesztő filmek, színházi felvételek, sorozatok…)
tájékozódhatnak a kölcsönözhető DVD filmekről.
A válogatást segítik a borítók képei és a filmekről olvasható rövid információk.

Az újdonságokról külön menüpontban számolunk be.
DVD katalógus

 
Új DVD-k
2017. március
Új DVD-k
2017. április
Új DVD-k
2017. május
Új DVD-k
2017. június
Új DVD-k
2017. július

A BDK 2016-os éve számokban
Nagyításért kattintson ide vagy a képre!

tovább>>>

2008 őszén a BDK könyvtárosai és „egy maroknyi lelkes, könyvtárunk holdudvarához tartozó olvasó megalakította a BDK Olvasókörét”. Azóta is havi rendszerességgel találkozunk egy csésze tea és némi aprósütemény mellett, hogy aktuális, közösen kiválasztott olvasmányunkról beszélgessünk.
A körben szeretettel várunk minden érdeklődőt!


A város történetének rövid áttekintése után - a kötet segítségével, ami mintegy idegenvezetőként szolgál - sétára indulhatunk a városban. Az egyes utcákon végighaladva képet kapunk az 1930-as évek jelentősebb épületeiről, az idegenforgalmi nevezetességekről. „Betérve” Vasvármegye és Szombathely város múzeumába „megtekinthetjük” a kiállításokat szekrényről szekrényre haladva, az előcsarnoktól a természettani tárig. Ugyanilyen részletességgel tárgyalja a kötet a Székesegyház elrendezését és egyes oltárait. A kalauz végén a város közvetlen környékének nevezetességeiről olvashatunk röviden. A kötetet Lux Géza rajzai illusztrálják.
 
„Aki tehát archontologiai munkára vállalkozik, alapos és nagy kiterjedésű forráskutatást kell végeznie, e mellett a felhasznált oklevelek hitelességének a megvizsgálására is nagy gondot kell fordítania. … Reissig Ede előttünk fekvő művének igazi értékét az adja meg, hogy ezeknek a feltételeknek, fáradságot nem kimélve, alávetette magát, kétségkívül annak tudatában, hogy ez a csupán neveket és évszámokat eredményező, s ezért látszatra hálátlan munka a valóságban értékes forrása a magyar történetírásnak.
Így érte el, hogy hat csoportra (1. a királyi vármegye ispánjai, 2. a nemesi vármegye főispánjai, 3. alispánok, 4. szolgabírák, 5. vártisztek, 6. várkapitányok és várnagyok) osztott művében Vas vármegye középkori tisztviselőinek, működésük idejének pontos meghatározásával, olyan gazdag névsorát adhatta, hogy ebben, főleg a főispánok és alispánok láncolatában, nagyon leapad a betöltetlen hézagok száma, másrészt, hogy az idevágó korábbi közlések hibáit és tévedéseit kiküszöbölte. …
Családtörténeti szempontból tekintve, a vármegyei tisztikarban, kivált a kir. ispánok, főispánok és alispánok sorában a genealógiai irodalomból ismert számos előkelő nemzetségnek (Kaplyon, Vázsony, Gut-Keled, Kán, Csák, Rátót, Hahót, Szák, Héder, Geregye, Ákos, Monoszló, Ják, Osli, Tomaj, Hermán, Kont, Kacsics, Balog, Semjén) és családnak (Gersei Pethő, Felsőlendvai Széchy, Kanizsai, Monyorókeréki Elderbach, Batthyány, stb.) a tagjait találjuk.”
(Az ismertetés Czobor Alfréd tollából jelent meg a Turul című folyóirat 1940. 3-4. számában.)


Megjelent az ÉLETÜNK folyóirat új száma
 
A lapszám szomorú aktualitása: 2017. március 30-án elhunyt Szepesi Attila, számos, nagyon rangos díjjal elismert költő, a folyóirat „törzsszerzője”– az általa, márciusban küldött versekkel indul az áprilisi Életünk.

A lapszám a kortárs epikára koncentrál: Molnár Miklós kisregényének folytatása, Száraz Miklós György és Csikós Attila novellája egyaránt olvasható az Életünkben...


Részletek:
 
Elevenítsük fel gyermekkorunk hangulatát!

a Berzsenyi Dániel Könyvtárban
2017. január 16-tól


Egy alkalommal 3 mesefilm 3 hétre kölcsönözhető.

A diafilmeket és a kölcsönzés lehetőségét keresse a gyermekkönyvtárban!Könyvtárunk MSZ EN ISO 9001:2009 Minőségirányítási rendszerének megfelelően látogatóink könyvtárhasználati szokásait és elégedettségét vizsgáltuk kérdőív segítségével.

Az eredményekről diagramokkal illusztrált elemzés formájában olvashatnak.

Egy NKA pályázatból finanszírozott digitalizálási projektnek köszönhetően újabb nehezen hozzáférhető kiadványokat tett közzé a Berzsenyi Dániel Könyvtár az interneten. Az Vasvármegye Hivatalos Lapjának vármegyei szabályrendeleteket, közérdekű határozatokat stb. közlő, a 20. század első felében (1903-1950) megjelenő lapszámai váltak így mindenki számára hozzáférhetővé a Hungaricana Közgyűjteményi Portál felületén.
Kattintson a 72 000 oldalnyi új tartalomért!

Fotóink és képeslapjaink
kereshető formában a Hungaricana Portálon
A Berzsenyi Dániel Könyvtár jelentős fényképgyűjteménnyel rendelkezik.
A megye társadalmi, gazdasági, művészeti életének, hétköznapjainak dokumentumai a képek, továbbá vasi személyiségekről, tájakról, településekről, épületekről és azok belső életéről, műemlékekről, fontos eseményekről és rendezvényekről is tanúskodnak e fényképfelvételek és a képeslapok.
Kattintson a 6000 Vas megyei fotó és képeslap böngészéséhez!

Másolatot szeretne a képekből?
A másolatszolgáltatás részleteiről itt tájékozódhat.

E-könyv kölcsönzés már a BDK-ban is!

találhatja a kedvére valót!

Bővebben>>>

EBSCOhost indítása itt!

 Új ARCANUM Digitális Tudománytár adatbázis előfizetés

http://adtplus.arcanum.hu)  kétrétegű PDF-eket és keresőprogramot tartalmaz.
Az adatok előállítója, a szoftver fejlesztője és üzemeltetője az ARCANUM Adatbázis Kft.
Folyóiratokat, évkönyveket, egyéb periodikumokat és könyveket tartalmaz (pl. Acta ... kiadványok, Vármegyei monográfiák, Magyar tájszótár, Történelmi Szemle 1912-2010, Vasárnapi Újság 1854-1921, Világirodalmi lexikon). A korlátozás nélküli keresés, böngészés mellett egyszerre 25 oldal letöltése lehetséges.
Az érdeklődők számos témakörben, tág időhatárok közötti irodalomban búvárkodhatnak a családtörténettől kezdve, a művészeteken át a természet- és társadalomtudományokig. 


Családi lap


A Magyar Vöröskereszt képes havi folyóirata 1968-tól jelenik meg folyamatosan.
Az egészség, életmód, gyermeknevelés, utazás, horoszkóp, gasztronómia, szépség, divat témaköréből válogató igényes lap minden korosztályhoz szól.
A hónap elején megjelenő, illusztrált folyóirat középpontba állítja a családot, annak minden tagja számára kínál tartalmas olvasnivalót.
Állandó rovatai az Egészség, Életmód, Aktuális.

 
 

Kedvezmények Szent Márton kártyával

2014. július 1-jétől minden 20% kedvezménnyel válthat olvasójegyet
a Berzs
részletek >>>
 

Várjuk a Berzsenyi Dániel Könyvtár fiókkönyvtáraiban!

Központi könyvtárunk mellett Szombathelyen három fiókkönyvtárunk is várja olvasóit.
Látogassa meg a lakóhelyéhez legközelebbi kölcsönzőhelyet,
ahol csendes, barátságos környezetben
válogathat kínálatunkból.


részletek>>>


 

Korrepetáláshoz, nyelvtanuláshoz, házi feladatok közös megoldásához

vehető igénybe a könyvtár földszintjén

térítésmentesen.

Az információban elhelyezett füzetben előzetesen időpont regisztrálható,
személyesen vagy a 94/513-542-es telefonszámon.
Éljen a lehetőséggel, tanuljon csendes, nyugodt környezetben, a könyvtárban!
 

Még nem tudja, milyen különleges ajándékkal lepje meg szeretteit születésnapjukon, házassági évfordulójukon,
vagy nyugdíjba vonulásuk alkalmával?

Készíttesse el könyvtárunkkal a nevezetes nap sajtóválogatását
és csomagolja be az általunk kínált alkalmi borítók egyikébe.
részletek >>> 
 
 
 
Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Képgalériák
Archívum
Minőségirányítási rendszer
Gyakori kérdések
Fórum/vélemény
Vas Megyei Irodalmi Út
Történelem határok nélkül
A könyvtárosság etikai kódexe
Hasznos linkek
E-könyvtárak
Virtuális könyvtárak
RSS
AA
Vaklap