A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Adatbázisok
Saját adatbázisok
Előfizetve
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
Dedikált hálózatos

Kattintson az Önt érdeklő adatbázis logójára!
 

 Az EBSCOhost könyvtárunkban
az EBSCO eBooks,
valamint a GreenFILE és a LISTA adatbázisokhoz kínál hozzáférést.
  • Az EBSCO eBooks gyűjteménye teljes szövegű kiadványokat tartalmaz, jelenleg több mint 850 000 e-könyvet 1 000 kiadótól angol, német, olasz, francia, spanyol, kínai, japán nyelven. A kutatóktól a kikapcsolódásra vágyókig mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Olvasóink saját fiók létrehozásával kölcsönzhetik is ezeket.
     
  • GreenFILE többek között a globális felmelegedés, a zöld építés, a környezetszennyezés, a fenntartható mezőgazdaság, a megújítható energia és az újrahasznosítás témakörével kapcsolatos anyagokat tartalmaz, 384 000 referátummal és 4700 rekord teljes szövegével.
     
  • A Library, Information Science & Technology Abstracts (LISTA) adatbázis több mint 500 alapvető folyóiratot, valamint könyveket, kutatási jelentéseket és előadásanyagokat tartalmaz, többek között a könyvtártudomány témakörében.
 
Az EBSCOhost szolgáltatásai: 
- dokumentumok keresése,
- rövid leírások és ismertetők mentése,
- PDF formátumú e-könyvek olvasása, letöltése (maximum 14 napig olvashatóak a letöltött e-könyvek)


EBSCOhost regisztráció saját számítógépen
1. A könyvtári honlap nyitóoldalán található EBSCOhost logóra kattintva nyissuk meg a könyvtárazonosítást szolgáló felületet.
2. A Patron ID mezőbe írjuk be olvasójegyünk számát. Amennyiben ez a szám kevesebb, mint 5 számjegyű, nullákkal egészítsük ki! Pl.: az 532-es olvasójegyhez tartozó Patron ID 00532.
3. A "Login" parancsra kattintva a BDK saját EBSCOhost felületére jutunk.
4. Indítsuk el az EBSCOhost Webet
5. Kattintsunk a "Belépés" gombra, majd válasszuk az "Új fiók létrehozása" lehetőséget.
4. Töltsük ki a regisztrációhoz szükséges adatokat.
A felhasználónév és jelszó megadásakor ékezetes karaktereket és szóközt ne használjunk! A jelszó kis- és nagybetűket, számokat és különleges jeleket (pl. @, #, & stb.) tartalmazzon! A rendszer csak az ERŐS jelszó megadása esetén fogadja el regisztrációnkat.
5. A sikeres regisztráció után továbblépve a választható adatbázisokat látjuk. Egyszerre több adatbázist is használhatunk. E-könyv kölcsönzéshez az "eBook Public Library Collection" kiválasztása után kattintsunk a "Folytatás" gombra.
6. Használjuk a kapott keresőfelületet angol nyelvű keresőszavakkal. A Bővebben/E-könyvek/eBook Public Library Collection menüpontot választva a keresés mellett a kölcsönözhető e-könyvek böngészőfelületéhez jutunk.


E-könyvek kölcsönzése és olvasása okos eszközön
1. Töltsük le Bluefire Reader applikációt.  Ha még nincs, akkor regisztráljunk egy Adobe ID fiókot
2. Nyissuk meg a telefonunk böngészőjén a könyvtár honlapját. A főoldal alján találjuk az EbscoHost linket, nyissuk meg. Ezután az oldal azonosítást kér (Patron ID), adjuk meg az olvasójegyünk számát (5 karakter, ha nincs meg ennyi, akkor nullákkal kell kiegészíteni, pl: az 532-es olvasójegyhez tartozó Patron ID 00532).
3. Válasszuk ki melyik adatbázisban akarunk keresni, böngészni
4. Ha olvasni/ letölteni szeretnénk, akkor be kell jelentkeznünk a regisztrált felhasználónév + erős jelszó kombinációval.
5. Ha okostelefonon, tableten akarjuk olvasni a max. 14 napra ’kikölcsönzött’ dokumentumot, akkor letölthetjük (itt kell megadni, hogy milyen formában akarjuk olvasni), kiválaszhatjuk a Bluefire reader opciót. Miután letöltődött, a telefon/tablet fájlkezelőjében (Fájlok) megnyitva társíthatjuk a Bluefire apphoz – itt könyvjelzőzhetjük és jelzi azt is, ha már lejárt és nem elérhető számunkra az adott könyv.
 
Tipp:
1. Lépjünk be webes felületen, böngésszünk így.
2. Ha megtetszett egy könyv, akkor van a jobb oldalon egy mentés mappába funkció – itt el vannak könyvjelzőzve a minket érdeklő könyvek. Ha szeretnénk okos eszközön olvasni őket, akkor már csak telefon/tablet böngészőjében be kell lépnünk az EbscoHost felületre (Könyvtár honlapja, Patron ID, Belépés saját névvel jelszóval, Mappa megnyitása) és innen egyszerűbb letölteni a könyvet, és megnyitni a Bluefire applikációval.
 
Keresés az EbscoHost felületein:
 
1. Egyszerű keresés jön fel elsőként, itt kulcsszavak, címrészletek, szerző szerint kereshetünk
A keresőmező felett mutatja, hogy éppen melyik adatbázist használjuk (eBook Public Library Collection (EBSCOhost), eBook Collection / GreenFILE / A Library, Information Science & Technology Abstracts (LISTA)).
 
2. Keresés szűkítése/bővítése:
pl.: kiadás dátuma, csak teljes szöveges, konkrét cím/szerző/ISBN szám.
 
3. Összetett keresés hasonló opciókkal, plusz nyelvre is lehet szűrni. Ez hasznos ha nem angol nyelvű dokumentumokat kerestek – ezekből van a legtöbb (német, francia, stb).

Oktatóvideók az EBSCO YouTube csatornáján.
 
Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)
300 folyóiratot, 8 millió digitalizált oldalt kínál
könyvtárunk olvasóinak

2015. július 30-tól a Berzsenyi Dániel Könyvtárban is korlátozás nélkül használható a teljes szövegű adatbázis.
A folyamatosan bővülő  ARCANUM Digitális Tudománytár (http://adtplus.arcanum.hu)  kétrétegű PDF-eket és keresőprogramot tartalmaz.
Az adatok előállítója, a szoftver fejlesztője és üzemeltetője az ARCANUM Adatbázis Kft.
Folyóiratokat, évkönyveket, egyéb periodikumokat és könyveket tartalmaz (pl. Acta ... kiadványok, Vármegyei monográfiák, Magyar tájszótár, Történelmi Szemle 1912-2010, Vasárnapi Újság 1854-1921, Világirodalmi lexikon). A korlátozás nélküli keresés, böngészés mellett egyszerre 25 oldal letöltése lehetséges.
Az érdeklődők számos témakörben, tág időhatárok közötti irodalomban búvárkodhatnak a családtörténettől kezdve, a művészeteken át a természet- és társadalomtudományokig.
 
Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA)
a magyar nemzeti mûsorszolgáltatói kötelespéldány-archívum. 

Az M1, az M2, a Duna TV, az RTL KLUB és a TV2, valamint az országos rádióadók (Kossuth, Petõfi, Bartók) magyar vonatkozású mûsorait gyûjti, dolgozza fel és archiválja 2006. január 1-étõl. A katalógus szabadon elérhetõ az interneten, a médiatartalmat viszont csak a NAVA-pontokon lehet megtekinteni. Ilyen hozzáférési pont könyvtárunk is.
 


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-09-29 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap