A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Adatbázisok
Saját adatbázisok
Előfizetve
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
CD-ROM hordozón

Könyvtárunk gazdag digitális gyűjteménnyel segíti a kutatást. Gyűjtőkörünk kiterjed a tudomány szinte minden területére. Ezeket az adatbázisokat a könyvtár 2. emeleti olvasótermében, az erre kijelölt számítógépeken lehet térítésmentesen, könyvtárosi segítséggel használni. Teljes választékunkról az elektronikus katalógusból (CD-ROM hordozón) tájékozódhat. Az alábbi válogatással néhány, sokoldalúan használható forrást mutatunk be.

Britannica Hungarica világenciklopédia
A 18 kötetes Britannica Hungarica világenciklopédia bővített, napjainkig frissített teljes szövegű elektronikus változata. A klasszikus és modern tudományok, ismeretek hatalmas anyagában több szempont szerinti keresésre van lehetőség. A lexikonsorozat digitális változata mintegy 76.000 címszót, 640 nagyítható, részletezhető térképet, 440 táblázatot és családfát, 1070 rajzot, ábrát, 8220 jó minőségű fotót tartalmaz.    

Complex Jogtár
Az adatbázis több mint kétszázezer jogi dokumentumot, félszáz hivatalos lap valamennyi anyagát tartalmazza. Jogszabályok, határozatok, tájékoztatók, alkotmánybírósági és bírósági döntések, jogi és üzleti hírek az állami élet minden területéről évente több tízezer oldalon. A hivatalos dokumentumok mellett törvényjavaslatok és indokolások, kéttucatnyi kommentár (pl. Btk., Ptk., Mt., Kjt., Ket.), tematikus gyűjtések, irat- és nyomtatványminták, továbbá jogi, pénzügyi, gazdasági, kulturális, oktatási és egészségügyi címeket tartalmazó szakbibliográfia érhetõ el a lemezen.
 

HVG 1993-2006
A Heti Világgazdaságban 1993. január 1. és 2006. december 31. között megjelent cikkeket, a hozzájuk tartozó táblázatokat, valamint a hetilap címlapjait tartalmazza visszakereshetõ formában. Az adatbázisban a grafikonok, ábrák, térképek 1996 elejétõl, az Értékpapírpiacok és a Devizapiacok rovat táblázatai pedig 1996 júliusától szerepelnek. A lemez nem tartalmazza a lapban megjelent fotókat, illetve hirdetéseket.

Magyar Orvosi Bibliográfia
1990-tõl tartalmazza a magyar orvostudományi, egészségügyi szakirodalmat. Nem csak a szakfolyóiratokat, hanem ismeretterjesztõ lapokat (pl. Élet és Tudomány) is dolgoz fel. 2006-tól a folyóiratcikkek adatai mellett a folyóiratokban megjelent összefoglalókat is tartalmazza, így egy-egy folyóiratcikkrõl még több információt nyújt.

Magyarország vármegyéi és városai I-III.
A magyar korona országai történetének, földrajzi, képzőművészeti, néprajzi, hadügyi és természeti viszonyainak, közművelõdési és közgazdasági állapotának enciklopédiája. A Millennium évében indult sorozatban 1914-ig összesen 21 vármegye, továbbá három kisebb földrajzi egység története jelent meg. Az elindítója, szerkesztője nevével azonosított sorozat, „a Borovszky” elismert tudósokból álló szerkesztőbizottsága, az adott megyét kiválóan ismerő helyi szerzőkre támaszkodva enciklopédikus teljességgel dolgozta fel a vármegyék múltját és akkori jelenét Történeti értékû fotói, gyönyörű illusztrációi, térképei, adatainak gazdagsága ma is igen keresetté teszik.

PRESSDOK
Az adatbázis segítségével visszakereshetőek az elmúlt évek politikai eseményei a sajtó tükrében; fontos személyiségek megnyilatkozásai; gazdasági, politológia és jogi elemzések. Mintegy 130 magyar napi- és hetilap, ill. folyóirat feldolgozásával készül. Az 1989 óta épített adatbázis közel félmilliónyi bibliográfiai tételt tartalmaz.

Verstár: a magyar líra klasszikusai
Teljes szövegű keresést tesz lehetővé ötven klasszikus magyar költő mintegy tízezer versében. Ezen kívül öt órányi hanganyagot is tartalmaz, a legszebb verseket a legkiválóbb versmondók tolmácsolásában. A Verstár segítségével pillanatok alatt megtalálható egy-egy keresett versrészletet, fellelhető az ismert idézet szerzője. Minden korosztálynak hasznos segítője lehet, legyen szó tanulásról, vagy szórakozásról.


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Vas Megyei Irodalmi Út
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-06-05 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap