A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum és oldaltérkép Kapcsolatfelvétel
Programok
Rendezvények
Könyvtár másként
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
OPAC - Mobilra
Vasi Digitális Könyvtár
Vasi Könyvtári Portál
Városi fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
Helytörténeti klub 2016-2018


A Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja
sok szeretettel meghívja Önt, kedves családját, barátait

Spiegler Tibor helytörténész

Kioszk a Szent István-parkban
című előadására

Időpont: 2018. november 7. (szerda) 17 óra
Helyszín: Berzsenyi Dániel Könyvtár,
Szombathely, Dr. Antall József tér 1. IV. emeleti előadóterem

 
Éhen Gyula álmodta meg a "város zöld szívét", hogy az iparosodó Szombathely lakói itt sétálva kikapcsolódhassanak, pihenjenek, szórakozzanak, egy vállalkozó kedvű kávés, az igazi nagyvárosok mintájára, pedig olyan szórakozóhelyet épített, amely hamarosan a városiak kedvencévé vált. A megyeszékhely büszkesége, a villamos megkönnyítette az odajutást, a zenepavilonban játszó katonabandák pedig hatalmas vonzerőt jelentettek. Esténként az új csoda, a rádió sztárjai adtak hangversenyt, és itt mutatkozott be a mozi elődje, a bioscop is. A konyhája legendásan jó volt, a borai híresek és az itt mért sörök minőségét csak a vendéglátóhely kitűnő ásványvizei múlták felül.  Kevés olyan ismert vendéglős, kávés volt, aki ne próbálkozott volna a népszerű ligeti vendéglő működtetésével. A Kioszk története hol siker, hol bukás, ám mindenképpen figyelemre méltó. Létrehozásában olyan személyek vettek részt, akik a modern város kialakításában is jelentős szerepet játszottak: Rauscher Miksa építész, Bodányi Ödön városi főmérnök és Kovács Jakab, a Nagyszálló építtetője. A Kioszk egész működése viták és konfliktusok sorozata: heves szócsaták a képviselő-testületben, bírósági perek és szellemes újságcikkek. Ám, azt talán senki sem gondolná, hogy versek és ódák is születtek a létrejötte érdekében. Amilyen viharos volt a születése, legalább annyira zavaros és sejtelmes a pusztulása, legalábbis kettőnek. Mivel több is létezett, és az egyik még mindig áll! A Vas Megyei Levéltár őrzi a Kioszk iratait, tervrajzait, a könyvtár pedig a vele kapcsolatos újságcikkeket. A népszerű épületről és környezetéről nagyon sok fotó és levelezőlap készült. A vetített képes előadás - a szórakozóhely történetének ismertetése mellett - ebből a gazdag képanyagból igyekszik minél többet bemutatni.

Könyvtári segédlet családfakutatáshoz

A család, mint a nemzeti lét legkisebb hordozó egységének története része a magyar történelemnek, adatai fontosak lehetnek a történettudomány egyéb ágai számára is.
A segédlet célja a családfakutatás tevékenységének közérthetőbbé tétele, abban a reményben, hogy egyre többen és többen kapnak kedvet a saját családfájuk elkészítéséhez.

 ♦ tovább a segédlethez 

A Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja
szeretettel várja
Önt, kedves családját és barátait az

Egyedül is megy - Családkutatás amatőröknek
című beszélgetésre
  
Aki kérdez: Spiegler-Kutasi Nikoletta könyvtáros
Aki válaszol: Spiegler Tibor helyismereti gyűjtő
  
Időpont: 2018. október 2. (kedd) 17 óra
Helyszín: BDK, IV. emeleti előadóterem
Az Országos Könyvtári Napok programsorozata Közös Tudás - Közösségi Hozzáférés címmel került összeállításra, hangsúlyozva a családok és a kulturális örökség jelentőségét. A családnak, mint a nemzeti lét legkisebb hordozó egységének története része a magyar történelemnek, adatai fontosak lehetnek a történelem egyéb ágai számára is. Az előadás célja, a családfakutatás tevékenységét közérthetőbbé tenni, azt remélve, hogy a hallottak, látottak után, egyre többen kapnak kedvet saját családfájuk, családtörténetük elkészítéséhez. Ha nemzeti múltunk értékeit meg akarjuk őrizni, ez nem képzelhető el a családok történetének kutatása és feltárása nélkül. Spiegler Tibor ismert helyismereti gyűjtő kutatása cseppet sem egyszerű vállalkozás, hisz olyan családban nőtt fel, ahol származása okán esetenként a személyek, esetenként a történet hiányzik. Családtörténetét lassan, fáradságos ám kitartó munkával építgeti. Ennek kulisszatitkaiba avatja be az érdeklődőket. A Berzsenyi Dániel Könyvtár a rendezvényhez kapcsolódóan egy lapozható könyvtári segédletet is megjelentet, mely ingyenesen hozzáférhető a könyvtárban.

Temetői séta
2018. szeptember 24-én 17 órakor
és október 6-án 10 órakor

 

Kedves Klubtagok, Érdeklődők!

Szombathelyi Szépítő Egyesület
és a Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja
a korábbi években jellemző nagy sikerre való tekintettel
újra megszervezi a Szent Márton temetői sétát
Orbán Róbert vezetésével.

A séta nyilvános és ingyenes, bárki csatlakozhat hozzánk, akit érdekel a régi sírköveken őrzött várostörténet, családtörténet.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja
és a Szombathelyi Futóklub
szeretettel várja Önt, kedves családját és barátait
2018. szeptember 20-án 17 órakor
 
Hodossy Péter maratoni futó
(Csallóközkürt)
úti és élménybeszámolójára
 
Beszélgetőtárs lesz:
Pátkai Attila,
a Szombathelyi Futóklub vezetője, BSI Futónagykövet
 
Helyszín: BDK, 4. emeleti előadóterem


„Hodossy Péter hosszútávfutó vagyok. 1978. június 6-án születtem a felvidéki Dunaszerdahelyen, 1992-től Csallóközkürtön lakom. 2011-ben nősültem, egy kislányom van, Júlia. 1982 óta első típusú cukorbetegségben szenvedek, az első perctől fogva inzulinnal szúrom magamat, évtizedek óta naponta négy alkalommal. Serdülő koromtól fogva sportolok. 24 éve kerékpározom, 22 éve pedig lelkes amatőr futó vagyok. Ez idáig 106 klasszikus maratoni futóversenyen indultam és teljesítettem a távot Honolulutól New Yorkon és Bostonon át egészen Moszkváig. 2010-ben gyalogosan keltem át az öcsémmel, Tamással a Kárpát-medencén nyugat-keleti irányba. Nemeshodosról indultunk és a csíksomlyói búcsúba érkeztünk: a 850 km-es távot 32 nap alatt tettük meg. 2014-ben a Kárpát-medence legmagasabb hegycsúcsát, a Gerlachfalvi-t is megmásztam. Évek óta versenyeket is szervezek, ezzel is népszerűsítve a hosszútávfutást. Eddig két könyvem jelent meg. Az első, Aki útnak indul el: futócipős kalandom a világgal címmel jelent meg 2010-ben, míg a második kötet, a Felvidéki vándorok 2013-ban látott napvilágot. A mai napig hozzávetőlegesen 200 előadást tartottam Kanadától, Délvidéken és Kárpátalján, illetve Felvidéken át Magyarországig.”


A Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja
sok szeretettel meghívja Önt, kedves családját, barátait
 
Kiss Gábor muzeológus
(Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum)

Az elfeledett szombathelyi vár
 című előadására
 
Időpont: 2018. május 2. (szerda) 17 óra
Helyszín: BDK, IV. emeleti előadóterem

 
1851-ben a Nárai út melletti szőlőhegy lejtős területén – a romantikus és az angol picturesque felfogásnak megfelelően – felépült egy különleges kastély, a Bagolyvár. Ezen épület már régóta a lakosság érdeklődésének a középpontjában állt, amelynek kiváló bizonyítékai az évtizedek során kialakult kalandos históriák, történetek, illetve maga a ragadványnév (Bagolyvár) létrejötte. Az épület a népszerűségét a festői elhelyezésének és az erődített várkastély jellegének köszönheti. Ennek ellenére a Bagolyvárnak a felépülést követően majd fél évszázadot kellett várnia arra, hogy egyáltalán megemlítsék az útikalauzok, illetve általános leírások készüljenek róla. A tudományos feldolgozás hiányosságait bizonyítja azon tény, miszerint Prof. Dr. Sisa József 1996-os tanulmánya óta nem született építészettörténeti szempontból jelentős publikáció a kastélyról. Ennek következtében a Bagolyvár a művészettörténet-írás perifériáján kapott helyet, holott stílusa miatt kulcsfontosságú szereplője lehetne a hazai építészettörténetnek. A Bagolyvár az egyik legelső példája a félköríves romantikus stílus megjelenésének Magyarországon, amely rendkívül kiforrott és kvalitásos formában nyilvánul meg. Homlokzatát sajátos terrakotta díszek ékesítik, amik a 19. század közepén meglehetősen ritkák a magyar területeken, ugyanis használatuk igazán csak a Zsolnay-gyár beindulása után lesz általános az országban. Ezen időszakban a díszítő kerámiák alkalmazását csak a legkiválóbb építészeknél figyelhetjük meg, úgymint az osztrák Ludwig Förster és Theophil Hansen közös munkáin (pl.: bécsi Arsenal), valamint Ybl Miklós 1845 és 1860 között tervezett világi és egyházi épületein (pl.: ikervári Batthyány-kastély, Unger-ház, nagycenki plébániatemplom). Az előadásomban a Bagolyvár viszontagságos történetének ismertetése mellett elsősorban az épület művészettörténeti jelentőségére szeretnék rávilágítani, valamint tisztáznám a kastély építése körül felmerülő bizonytalanságokat.


A Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja
sok szeretettel meghívja Önt, kedves családját, barátait

Pintér Bálint (művészettörténet mesterszakos hallgató, Budapest)


A szombathelyi Bagolyvár helye
az építészet történetében

 
című előadására

Időpont: 2018.  március 27. (kedd) 17 óra
Helyszín: BDK, IV. emeleti előadóterem

 
1851-ben a Nárai út melletti szőlőhegy lejtős területén – a romantikus és az angol picturesque felfogásnak megfelelően – felépült egy különleges kastély, a Bagolyvár. Ezen épület már régóta a lakosság érdeklődésének a középpontjában állt, amelynek kiváló bizonyítékai az évtizedek során kialakult kalandos históriák, történetek, illetve maga a ragadványnév (Bagolyvár) létrejötte. Az épület a népszerűségét a festői elhelyezésének és az erődített várkastély jellegének köszönheti. Ennek ellenére a Bagolyvárnak a felépülést követően majd fél évszázadot kellett várnia arra, hogy egyáltalán megemlítsék az útikalauzok, illetve általános leírások készüljenek róla. A tudományos feldolgozás hiányosságait bizonyítja azon tény, miszerint Prof. Dr. Sisa József 1996-os tanulmánya óta nem született építészettörténeti szempontból jelentős publikáció a kastélyról. Ennek következtében a Bagolyvár a művészettörténet-írás perifériáján kapott helyet, holott stílusa miatt kulcsfontosságú szereplője lehetne a hazai építészettörténetnek. A Bagolyvár az egyik legelső példája a félköríves romantikus stílus megjelenésének Magyarországon, amely rendkívül kiforrott és kvalitásos formában nyilvánul meg. Homlokzatát sajátos terrakotta díszek ékesítik, amik a 19. század közepén meglehetősen ritkák a magyar területeken, ugyanis használatuk igazán csak a Zsolnay-gyár beindulása után lesz általános az országban. Ezen időszakban a díszítő kerámiák alkalmazását csak a legkiválóbb építészeknél figyelhetjük meg, úgymint az osztrák Ludwig Förster és Theophil Hansen közös munkáin (pl.: bécsi Arsenal), valamint Ybl Miklós 1845 és 1860 között tervezett világi és egyházi épületein (pl.: ikervári Batthyány-kastély, Unger-ház, nagycenki plébániatemplom). Az előadásomban a Bagolyvár viszontagságos történetének ismertetése mellett elsősorban az épület művészettörténeti jelentőségére szeretnék rávilágítani, valamint tisztáznám a kastély építése körül felmerülő bizonytalanságokat.

„Boldog a gyűjtőszenvedély-áthatotta ember”
Goethe

A Berzsenyi Dániel Könyvtár Helytörténeti Klubja és a Vasi Múzeumbarát Egylet
sok szeretettel vár minden érdeklődőt
 
2018. február 28-án (szerdán) 17 órára
 

A derelyeszaggatótól a vasutas sapkáig
- Mindent gyűjtő magángyűjtők -
című kiállítás megnyitójára
 
A tárlatot megnyitja
Masszi Ferenc képzőművész
 
Közreműködik a Gyűjtők Versmondó Köre


A tárlat megtekinthető: 2018. március 17-ig a könyvtár nyitvatartási idejében
 
  Kiállítóink:  
Bajzik Zsolt • Öngyújtók
Dr. Balogh Lajos • Déligyümölcsös címkék
Barasits Flóra • Déligyümölcsös címkék
Bincze Gézáné • Családi relikviák
Déri Norbert • Star Wars és Gyűrűk Ura relikviák, fotótechnikai eszközök
Erdélyi Tamás • Sörös relikviák
Foki Éva • Miskakancsók, filmjelenetek
vitéz Fonyódi László • Keleti országok érdemrendjei
Fülöp Tibor • Távközlési relikviák, ipartörténeti emlékek
Dr. Gátay Szilárdné • Üvegtermékek
Heckenast Gusztáv • Söröspoharak
Hetényi József • Egyenruhagombok, vasúti igazolványok és menetjegyek, csokoládé reklámok, takarékbetétkönyvek, szorgalomjegyek
Juhász Lajos • Italosflaskák
Kiss-Bozzay Katalin • Régi korok tárgyi emlékei
Kovács István • Telefonok
Kovács Mária • Cserépsípok
Nagy Ferenc • Különleges érmék és érmek
Nagy Lajos • Petróleumlámpák
Németh Gabriella • Malacok
Németh Gyula • Vasutas sapkák
Pajor István • Korjelvények
Pittmann Lászlóné • Órakulcsok, parasztékszerek
Poór András • Régi korok relikviái
Prófusz György • 3D-s tárgyak
Pusztai Szabolcs • Pecsétes téglák
Samu Sándor Bálint • Kávécukrok
Semei Ferenc • Lemezborítók, koncertjegyek, dimenziós képeslapok
Spiegler Tibor • Szombathelyi dísztárgyak, porcelánbaglyok, WC-lehúzók
Tolnai Borbála • Gyümölcscsomagoló selyempapírok, radírok
Torjay Valter • Gramofonlemezek
Tóth Erika • Porcelánbabák
Tóth József • Motorfűrészek
Tóth (Lőcsei) Péter • Tintatartók
Prof. Dr. Vig Károly • Derelyeszaggatók

„Soha nem éreztem magam szenvedélyes gyűjtőnek, de ha körülnézek a lakásban, kénytelen vagyok észrevenni, hogy egy csomó mindenből nélkülözhetően sok felesleges darabom van. Könyvek, díszpárnák, fehér porcelánedények, képek, gyertyatartók, bögrék... Azt ugyan nem tudom, hogy hány darabtól nevezhetünk valamit gyűjteménynek, és azt sem, hogy ez mikortól válik szenvedéllyé. Talán nem is annyira a mennyiség, mint inkább a számunkra különleges darab megszerzésének ellenállhatatlan vágya a választóvíz, az a pillanatnyi érzés, hogy nélküle sem hazamenni, sem élni nem tudok tovább.”
Ujvári Bea

A Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja
és a Vasi Múzeumbarát Egylet
sok szeretettel meghívja Önt, kedves családját, barátait

Bajzik Zsolt levéltáros (MNL Vas Megyei Levéltár)

Az egykori szombathelyi Práter
– ma Gáyer és Brenner park – története

című előadására

Időpont: 2018. január 24. 17 óra
A kiegyezés idején, Szombathelyen még nem létezett közpark, de a kérdéses terület sem tartozott a 19. században még szervesen a város belterületéhez. Az egykor Szőkeföldének is nevezett nemesi birtok a 20. század elejére a település fontos zöldterületévé vált. A szőkeföldi birtok központja a Práter nevet viselte, mind a helyi szóhasználatban, mind helyrajzi megjelölésként. Tartalma és terjedelme többrétű volt, hiszen vonatkozott a központi épületre, az uradalom tartozékaira is, sőt szinonimaként is használták. A „Szőkefölde” és a „Práter” helynevek, a tulajdoni viszonyok alapvető megváltozása után szinte teljesen feledésbe merültek Szombathelyen. A város területén belüli, a Batthyányak kezében lévő legnagyobb feudális eredetű világi földtulajdon a 19. század végén polgári tulajdonba kerülve felszámolódott. Az 1920-30-as években a Práternek is hívott területek adásvétel útján a város tulajdonába kerültek. Nyilvános parkokat – a Gáyer- és Brenner-parkot, majd Puskin-ligetet – hoztak létre itt. Az eredeti területnek és az ott létezett parknak nem volt különösebb kertépítészeti jelentősége, de napjainkban, feltételezhetően, a legrégibb eredetű és növényállományú közparkoknak tekinthetők Szombathelyen. A faállomány ritkább volt a jelenleginél, viszont nagyobb gyepfelületek, virágcsoportok élénkítették a képet. Ezek a zöldterületek az 1930-as évek közepétől már közparkokként funkcionáltak, amelyek azóta is számos fontos funkciót töltenek be a városlakók életében. Nem csak játszótérként, sporttérként, emlékezeti helyként funkcionálnak, de a Gáyer-park például a Savaria karnevál „Kalandvár” elnevezésű gyermekrendezvényének is helyet ad. A város ezen területének története jól dokumentált, számos levéltári és könyvészeti forrás, korabeli fotó őrzi az események, rendezvények emlékét. Az itt álló építmények is jelentősek: gondoljunk csak az egykori Brenner-villára, vagy a város „fiatalabb” víztornyára.

Te mit gyűjtesz?
- felhívás -
 
A Berzsenyi Dániel Könyvtár
helytörténeti klubja 
és a Vasi Múzeumbarát Egylet kiállítást szervez a hagyományostól eltérő magángyűjtemények legextrémebb darabjainak bemutatására.
  - Mit gyűjtesz?
     - Szódás üveget,
        avitt süveget,
        téglát, cserepet,
        ablakkeretet,
        motort, autót,
        WC-lehúzót!
- Te nem vagy komplett?

- Mit gyűjtesz?
         színes kavicsot,
         cipőt, papucsot,
         sapkát, kalapot,
         rozsdás lakatot,
         bicajt s kereket,
         szénás szekeret!
- Te nem vagy komplett?
         
- Mit gyűjtesz?
          kócos pamutot,
          hangyát, mamutot,
          sípot, furulyát,
          titkos skatulyát,
          tarka gombokat,
          ünnepnapokat!
- Te nem vagy komplett!


Spiegler Tibor szerzeménye

Olyan tárgyakat várunk, melyek gyűjtése a hétköznapi emberek számára furcsa, egyedi, különleges. (A versben foglaltak is jöhetnek, kivéve a mamut helyhiány miatt.)

Mivel nem egy magángyűjtemény bemutatását tervezzük, hanem a sokszínűségen van a hangsúly, arra kérünk Mindenkit, hogy válogasson a relikviái közül, hiszen gyűjteményenként csak néhány tárgyat van módunkban bemutatni.
 
A kiállításmegnyitó tervezett időpontja 2018. február 28., így január folyamán várjuk a jelentkezéseket. Kérjük, hogy elsőként levélben (bedit@bdmk.hu) vagy telefonon (94/513-530/559 mell.) egyeztessenek Szalainé Bodor Edit helyismereti könyvtárossal és csak utána, a megbeszélt időpontban hozzák be a felajánlott tárgyakat!
 

Üdvözlettel, a szervezők

A Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja
szeretettel várja Önt, kedves családját és barátait
2017. november 28-án 17 órakor

Sajtó a századfordulótól az ezredfordulóig
című kerekasztal-beszélgetésre

A rendezvény résztvevői
Halmágyi Miklós és Nagy Ildikó újságírók,
Melega Miklós, a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltár igazgatója

A beszélgetést vezeti Merklin Tímea újságíró

Merklin Tímea ajánló sorai:

Sajtó a századfordulótól az ezredfordulóig címmel rendez kerekasztal-beszélgetést a Berzsenyi Dániel Könyvtár a Vasmegyei Lapok alapításának 150. évfordulója alkalmából.

Mennyire dokumentatív értékűek a hírlapok? Hogyan és miből lett hír a különböző korszakokban? Miként lehet információkat nyerni a hirdetésekből? Milyen szerkesztési elveket követtek a print sajtó szerkesztői a századforduló és az ezredforduló között? Milyen célok vezették akkoriban az újságírást? Hogyan lehetett jó témára találni az internet előtti világban? Adott témához hogyan választódik ki az objektív vagy szubjektív a műfaj? Ezekről kérdezünk kutatót, szerkesztőt, újságírót, akik a munkájukban meghatározó információgyűjtésről és azok hátterében álló feladatokról, találkozásokról is mesélnek, valamint megismerhetünk néhányat kedvenc történeteik közül.

Tengerészsorsok a vitrinben

Az Országos Könyvtári Napok keretében,
a Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubjának vendégeként,

2017. október 5-én 17 órakor

Hideg István, a szombathelyi Matrózmúzeum alapítója beszélget
Spiegler Tibor helytörténésszel

A rendezvényen való részvétel ingyenes
A program keretében megvásárolható az egyesület Matróznaplók címmel megjelent kiadványa


Vasi k.u.k matrózok Hagyományőrző Csoport
A szombathelyi matrózmúzeum előzetes bejelentkezés alapján látogatható.
Cím: 9700 Szombathely, Rumi út 97. 
• Telefonszám: 06/30/499-0457
Internetes elérhetőség: http://vasikukmatrozok.ewk.hu/

Temetői séta
2017. szeptember 26-án és október 7-én
 

Kedves Klubtagok, Érdeklődők!

Szombathelyi Szépítő Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja a tavalyi nagy sikerre való tekintettel újra megszervezi a Szent Márton temetői sétát, ezúttal Orbán Róbert vezetésével. A séta nyilvános és ingyenes, bárki csatlakozhat hozzánk, akit érdekel a régi sírköveken őrzött várostörténet, családtörténet.

 

Bizonyára tudjátok, hogy Szombathelyen található Európa egyik legrégebbi és legtovább használt sírkertje, a Szent Márton úti temető, mely az első századtól egészen 1977-ig működött. Ennek köszönhetően a város számtalan neves személyének, családjának sírja fellelhető a sírkertben.
Többek között itt nyugszik Balogh Gyula egykori lapszerkesztő, levéltáros, újságíró, Bodányi Ödön, a város egykori főmérnöke, Bozzay Ödön szobrász, Eredics Ferenc jogász, politikus, a Szombathelyi Általános Takarékpénztár egyik megalapítója, később titkára. Ha tovább haladunk, a borostyán alól kivillan Herbst Géza egykori jogásznak, a kőszegi járás szolgabírájának, majd a vármegye főjegyzőjének, később alispánjának elegáns sírköve.
A temető legnagyobb mauzóleuma, a Hübner családé. Hübner János építkezési vállalkozó, 1848-as nemzetőr volt, aki bár nem igazán tudott magyarul, mégis a szívén viselte a haza sorsát. Az ő nevéhez köthető a szombathelyi evangélikus templom 48 méter magas tornyának felépítése is.
Itt nyugszik Kapossy János művészettörténész, levéltáros, a magyarországi barokk művészet kutatója is, akinek egyik legjelentősebb műve az 1922-ben megjelent A szombathelyi székesegyház és mennyezetképei című kötet.
Knebel Ferenc és Vizmathy Géza neve valószínűleg mindenkinek ismerősen cseng. Két jelentős fényképészről van szó, kiknek fotóit nemrég megcsodálhattuk a Savaria Múzeum Fényérzék kiállításán és a Vas Megyei Levéltárban.
 
Igazán nívós lista és persze a nevek felsorolását még lehetne folytatni.
 
És természetesen nemcsak az elhunytak között vannak jeles személyek, hanem a sírkövek készítői között is. A Vizmathy család gyermekeinek síremléke például Merkly Ferenc szobrászművész munkája.
 
Ezen kis ízelítő után hívunk és várunk Benneteket, Családtagjaitokat, Barátaitokat 2017. szeptember 26-án (kedden) a temető bejáratához, ahonnan a séta 16 órakor indul Orbán Róbert vezetésével.
Reméljük szép időnk lesz. Természetesen szakadó esőben a séta elmarad.
 
Ha pedig valaki más irányú elfoglaltsága miatt nem tud kedden velünk tartani, akkor október 7-én (szombaton) 14.30-kor pótolhatja a mulasztást, szintén Orbán Róbert kalauzolásával.
 
Várunk Mindenkit sok szeretettel!
 
A szervezők
 
Bődi Lívia, a Szombathelyi Szépítő Egyesület elnöke
Szalainé Bodor Edit és Spiegler Tibor, a helytörténeti klub szervezői

 

A Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja
szeretettel várja Önt és kedves családját, barátait
2017. április 27-én 17 órára

Azok az 50-es, 60-as évek
címmel a korszak tárgyi emlékeiből megrendezett kiállítás megnyitójára

A tárlatot az érdeklődők figyelmébe ajánlja:
Zsámboki Árpád, a Vas Megyei Honismereti Egyesület elnöke


Látható 2017. május 31-ig
a Berzsenyi Dániel Könyvtár nyitvatartási idejében


A kiállítás nem jöhetett volna létre
a következő személyek felajánlásai és segítsége nélkül:

Balogh Lajosné • Bányai Lászlóné • Bozzai Judit • Brückler Zsuzsanna
Csönge Márta • Dobolánné Ács Rozália • Erdélyi Tamás • Foki Éva • Fülöp Tibor
Heckenast Gusztáv • Horváthné Kupi Ildikó • Kovács István • Mészáros Jánosné
Nagy Marianna Zsuzsanna • Nagymiklósi Józsefné • Pajor István • Palkó Andrea
Semei Ferenc • Spiegler Tibor • Tóth Lászlóné • Tóth Péter • Zsigri Mária
Köszönjük!

 „Ha választhatsz a legenda
és a valóság között, mindig a legendát válaszd.
A valóság ugyanis túlságosan prózai” (John Ford)


A Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja
sok szeretettel vár minden érdeklődőt
2017. április 19-én 17 órára

Feiszt György levéltáros

Vas megyei legendák
• Nagysimonyi, Dugovics Titusz szülőfaluja •
• Markusovszky Lajos, Görgey Artúr törzsorvosa •
• az ivánci kereszt • a nemesmedvesi harangszó •
• Jávor Pál Szombathelyen érettségizett •


című előadására

Csatlakozz az esemény Facebook-oldalához!

A Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja szeretettel várja
 2017. március 23-án 17 órakor
 
Torjay Valter művészettörténész
 "Hölgyek, bútorok, fotók és kósza gondolatok"
című fotótörténeti előadására
 

K Í S É R Ő R E N D E Z V É N Y
 Kerekasztal-beszélgetés az Életünk 2017/3. számáról
 Vendégek:
Torjay Valter művészettörténész
Merklin Tímea újságíró
Némethné Ódor Edit, az SZOSZSZC Oladi Szakgimnáziuma
és Szakközépiskolája igazgatóhelyettese
 és dr. Bokányi Péter, az Életünk c. folyóirat szerkesztője


Letölthető plakátért ide kattintson!
A Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja
szeretettel hívja Önt és kedves családját, barátait

Spiegler Tibor magángyűjteményéből

Polgárkisasszonyok és úrihölgyek
címmel
2017. március 7-én 17 órakor
megnyíló női portréfotó kiállítására


♦♦


A tárlatot divattörténeti előadás nyitja meg
„Minden utánzás törvényesen tiltatik”
Szombathelyi divat a XIX-XX. század fordulóján
címmel

Előadó: Némethné Ódor Edit

a SZOSZSZC Oladi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája igazgatóhelyettese

Helytörténeti klub alakul
2016. október 6-án 17 órakor

a Berzsenyi Dániel Könyvtárban!

 
A klubnak bárki (magánszemély vagy közösség) a tagja lehet, akit érdekel Szombathely és Vas megye története.

Az összejövetelek negyedévente kerülnek megszervezésre, beszélgetős, családias hangulatban.

Tagdíj, kötöttség nincs, csak - reményeink szerint - jó társaság, érdekes előadások és közös programok.
Miért érdemes csatlakozni? Mert a tagság rendszeres tájékoztatást kap a Vas megyei vonatkozású, a könyvtár állományába újonnan bekerült dokumentumokról, az intézmény rendezvényeiről. A tagok beleszólhatnak a programok tematikájába, javasolhatnak előadókat, akiket szívesen meghallgatnának, sőt maguk is bemutathatják gyűjteményüket, vasi vonatkozású „kincseiket”. Nem titkolt szándékunk az is, hogy segítsük a forrás- és helytörténeti kutatást, az érdeklődők megismerkedhessenek a történettudományi segédtudományokkal (pl. heraldika) és fel szeretnénk hívni a figyelmet a hiteles forrásokon alapuló kutatások fontosságára.
 
Az alakuló ülésen kerül sor a névválasztásra: a javaslatokat akár előre is el lehet küldeni a bedit@bdmk.hu címre. Fél évre szóló ingyenes olvasójegyet kap, akinek a javaslatát a tagság elfogadja.
 
Az első alkalom témája: Mennyire kicsi egy aprónyomtatvány? Előadó Spiegler Tibor lesz, aki nem mindennapi magángyűjteményéből válogat. A program aktualitását az adja, hogy a könyvtár gyűjteményéből közel hatezer darab aprónyomtatvány került digitalizálására és vált hozzáférhetővé a világhálón.
 
A program után meg lehet tekinteni a könyvtár, olvasóktól elzárt, helyismereti gyűjteményét, kézbe lehet fogni 19. századi aprónyomtatványokat és utoljára végig lehet nézni a Szombathely eltűnt épületei tárlatot.
 
Várunk minden érdeklődőt október 6-án 17 órára a Berzsenyi Dániel Könyvtárba.
 


A klub szervezői: Szalainé Bodor Edit és Spiegler Tibor

 


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Képgalériák
Archívum
Gyakori kérdések
Fórum/vélemény
Keresés a honlapon
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum és oldaltérkép | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2018-11-19 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap