A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
Kezdőlap
TUDÁS, ÉLMÉNY, TALÁLKOZÁS!

  


Anne Glenconner: Az udvarhölgy
Waldinger Dóra / 2020. október 21.


A közel 90 éves ladyt élettörténete megosztására a Crown (A korona) tévésorozat ihlette. Anne Glenconner több mint 30 évig volt Margit hercegnő udvarhölgye, de élete ezt az időszakot megelőzően is tartogat érdekes élményeket, kalandokat. Egy gróf lányaként gyerekkorát többek között Anglia egyik legnagyobb kastélyában töltötte, többször találkozott Erzsébet és Margit hercegnővel, akik élete későbbi részében is fontos szerepet töltöttek be. Memoárja érdekes bepillantást ad egy korszak és egy társadalmi osztály életébe. Élettörténetét születésétől kezdve meséli el (1932), bemutatja családját, felvázolja, milyen lehetőségei voltak lányként (nem örökölhette a címet, birtokot), szülei és nagyszülei milyen viselkedést tartottak elfogadottnak a gyereknevelést tekintve – mindezzel megágyazott saját döntéseinek bemutatásához. >>>tovább olvasom


Kedvenc
Nagyváradi Nóra / 2020. október 21.


Az 1700-as évek elején járunk Nagy-Britanniában, ahol a szeszélyes természetű – utolsó skót Stuart – Anna királynő uralkodik. Anna szívesebben foglalkozik betegségeivel és a hétköznapi szórakozásokkal, mintsem, hogy komolyan vegye a Franciaországgal zajló háborút és az egyre sürgetőbb államügyeket. Bizalmas tanácsadója, Sarah, Marlborough grófnője kormányozza az országot helyette. Sarah elszegényedett fiatal unokahúga, Abigail érkezik a kastélyba, akit cselédként alkalmaznak. Sarah rövidesen rájön, hogy a lány túl okos, és sokkal inkább hasznára válik, ha maga mellett tartja. Ez a döntése olyan események sorozatát indítja el, melyek mindhárom nő életét fenekestül felforgatják. >>>tovább olvasom

Rendkívüli zárva tartás a hétvégén
BDK / 2020. október 20.

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a Berzsenyi Dániel Könyvtár 2020. október 23-án (pénteken) és 24-én (szombaton) zárva tart!
2020. október 26-án (hétfőn) újra a szokásos nyitvatartási rend szerint várjuk látogatóinkat.

Ki vagy te? Mi vagy te? Ki van a pult mögött?
Szalainé Bodor Edit / 2020. október 13.


Lezárult ezzel a címmel meghirdetett online kvízünk, amelyben arra voltunk kíváncsiak, hogy olvasóink, látogatóink mennyire ismerik az őket kiszolgáló, a nyilvános terekben szolgálatot teljesítő kollégáinkat. Köszönjük mindenkinek, aki játszott velünk és ígéretünknek megfelelően tegnap hat ajándékcsomagot sorsoltunk ki a tippeket beküldők között.

Nyerteseink: Stovell-Brek Anikó 
• Németh Zoltán • Balogh Petra • Kovács Péter • Kováts Dorina • Halász-H. Boglárka
Nyereményüket átvehetik a könyvtár nyitva tartási idejében, a földszinti információs pultnál.

Lássuk az eredményeket is. Három állítás volt, ahol két, illetve három munkatársunk is közel azonos mennyiségű szavazatot kapott. Az 1. állításban azt olvashatták, hogy az illető prágai születésű és beszél csehül. Horváthné Bartók Luciára és Vörösné Adler Erikára is ugyanannyi tipp érkezett. A 10. pontnál kollégánk azt állította, hogy eredeti szakmája könyvelő és statisztikus. Itt sokan úgy gondolták, hogy férfi munkatársról lehet szó, így Palkó Andrea helyett Zleovszki Andrásra tették le voksukat. A harmadik állítás pedig, ami többeknek fejtörést okozott, az a 13-as társastánccal kapcsolatos „vallomás” volt. Itt mindhárom jelölt közel azonos számú szavazatot kapott Önöktől. Táncos lábú munkatársunk egyébként Brückler Zsuzsanna. A helyes megfejtések részletesen megtekinthetőek itt.

"Minden van, ami máskor nincs"
Molnár Andrea / 2020. október 3.


„Minden van, ami máskor nincs” címmel nyílik kiállítás a Berzsenyi Dániel Könyvtár Országos Könyvtári Napokkal kapcsolatos dokumentumaiból az intézmény 2. emeleti olvasótermében. A tárlat az országos rendezvénysorozat helyi eseményeit mutatja be fényképek, aprónyomtatványok, plakátok és sajtóközlemények felhasználásával. A válogatás betekintést nyújt a 2005 óta évente megrendezésre kerülő változatos programokba és a könyvtár sokszínű szerepébe. A kiállítás megtekinthető 2020. november 30-ig nyitvatartási időben.

A szépnek legilletékesebb és leghűbb ápolói : 135 éves a Szombathelyi Szépítő Egyesület
Szalainé Bodor Edit / 2020. október 2.


A Szombathelyi Szépítő Egyesület alapszabályát az 1885. október 18-án tartott városi közgyűlés fogadta el.
A civil szervezet megalakulásának 135. évfordulója alkalmából nyílik kiállítás 2020. október 8-án (csütörtökön) 18 órakor a Berzsenyi Dániel Könyvtár földszinti előadótermében.
A vendégeket üdvözli Dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató, köszöntőt mond Dr. Nemény András, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, a tárlatot megnyitja Bődi Lívia, a szépítő egyesület elnöke.
 
Az egyesület 135 éves történetét bemutató tárlat 2020. október 31-ig tekinthető meg.
Kérjük, hogy a rendezvény ideje alatt maszk viselésével óvják egymás egészségét!

Gyógyító könyvek / Orvosi és botanikai témájú régi
nyomtatványok a könyvtár gyűjteményéből
Sánta Sára / 2020. szeptember 29.

2020. október 5-én Gyógyító könyvek címmel kamarakiállítás nyílik a Berzsenyi Dániel Könyvtár első emeleti hírlapolvasójában, amelynek keretében a könyvtár gyűjteményében található orvosi és botanikai témájú régi nyomtatványokból válogatunk. A bemutatásra kerülő művek között találhatunk például egy ritka, 16. századi orvosi kézikönyvet, egy, a kertművelésről szóló 17. századi munkát, de gazdagon illusztrált 19. századi botanikai atlaszt is.
 
A kiállítás 2020. október 31-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

Új könyvek a polcokon
Horváthné Kupi Ildikó / 2020. szeptember 26.

Tudták, hogy évente mintegy 10 ezer kötettel frissül könyvtárunk állománya? Ennyi új kötet között már minden látogatónk talál magának kedvére valót.

Válogassanak újdonságainkból, kérjenek előjegyzést, hogy az első olvasók között lehessenek! Honlapunkon virtuálisan, könyvtárunkban személyesen is böngészhetnek az "Új könyvek" polcán.

Megjelent az OKTV 2020/2021-es tanévi témáihoz készített ajánló bibliográfia
Horváthné Kupi Ildikó / 2020. szeptember 25.


A Berzsenyi Dániel Könyvtár munkatársai elkészítették, így az Országos Középiskola Tanulmányi Verseny pályázatán részt vevő diákok az idei tanévben is felhasználhatják a megjelölt témákhoz kidolgozott ajánló bibliográfiákat dolgozatuk megírásához. A könnyebb használhatóság érdekében PDF formátumban jelenik meg a kiadvány. Eredményes munkát kívánnak a források feltárásában közreműködő könyvtárosok!

A további információk és a letölthető ajánló bibliográfiák itt találhatók.

Victor Hugo: A nevető ember
Spiegler-Kutasi Nikoletta / 2020. szeptember 23.
 
A történet főhőse egy az eltorzult értékrend divatjának megfelelően megcsonkított kisfiú, kinek a 17. századi Angliában íródott fordulatokkal teli életútját kísérheti végig az olvasó a felnőtté válástól az elmúlásig. A kitaszított gyermekre és a mellé sodródó vak kislányra egy téli éjszakán talál rá Ursus, a bölcs és nemeslelkű filozófus ki hű társával, Homoval befogadja és felneveli őket. Gwinplaine, az elcsúfított arcú fiúcska és Dea, a világtalan kislány felnőttként egymásba szeret, és a történet ezen a ponton záródhatna is, ám ne feledjük, ezt a regény Victor Hugo a francia romantika egyszemélyes megtestesítője írta, így tehát a regény java ezután következik...
tovább olvasom>>>

Könyvterasz 2.0
BDK / 2020. szeptember 21.

A járványhelyzet alakulása miatt – bár teljes nyitvatartással üzemel a könyvtár – az olvasni vágyóknak 2020. szeptember 21-től lehetőségük lesz könyveket, hangoskönyveket, zenei CD-ket, DVD-ket előre igényelni, s az összekészített dokumentumokat a földszinti információban átvenni.


♦ Hogyan?
1. Keressen rá a vágyott címekre a könyvtár katalógusában és jegyezze fel a hozzáférhető dokumentumok főbb adatait (szerző, cím, jelzet)!
2. Adja le kölcsönzési igényét az alábbi űrlapon vagy telefonon (94/513-540)! Ne feledje megadni nevét, olvasójegyének számát és elérhetőségét (telefonszám, e-mail cím)!
3. A leadott megrendelést összeállítjuk.
4. A 18 óráig megrendelt csomagokat már másnap át lehet venni a könyvtár nyitvatartási idejében.

♦  Kik vehetik igénybe a szolgáltatást? Beiratkozott olvasóink.
♦  Kell fizetni érte? Nem.
♦ Mi a teendő, ha csak visszaadni szeretném a nálam lévő könyveket, CD-ket, stb.?
A dokumentumok visszaadására továbbra is a földszinti információs pultnál van lehetőség.

A könyvtár munkatársai a csomagokat összeállítását a higiéniára ügyelve, az egészségügyi szabályokat betartva végzik.
Szeretettel várunk mindenkit!
 
Máskép(p) 2020 - helytörténeti fotó- és filmpályázat
Boros Ferenc / 2020. augusztus 11.

 
Mutasd be településed változó arcait!
Ragadj fényképezőgépet, kamerát vagy mobilt!
Légy kreatív, fedezd fel lakóhelyed, és nyerd meg a számos díj egyikét!


A Berzsenyi Dániel Könyvtár, a H+ Média és Kulturális Egyesület és a Szombathelyi Szépítő Egyesület ismét meghirdeti – immár harmadik alkalommal – Vas megyei helytörténeti fotó- és filmpályázatát általános és középiskolás, valamint főiskolás és egyetemista diákok részére.
Beküldési határidő: 2020. december 11.

A részletekért kattints ide! >>>

 
Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-10-21 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap